home ECONOMIE, POLITICA Băsescu pune batista politică pe ţambalul Roşia Montană

Băsescu pune batista politică pe ţambalul Roşia Montană

Share

Victor Ponta a trimis la Parlament bila fiebinte Roşia Montană. Traian Băsescu a intervenit, comentând:

 (…) tipic actualului Guvern (este) laşitatea, neasumarea. Trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema Roşia Montană. Ar fi perceput imediat semnalele societăţii şi deschidea un dialog

Aceasta e o lovitură de măciucă administrată de preşedinte USL. Dar e şi mănuşă pentru interesele preşedintelui, care nu ezită să reafirme: “Sunt un adept al mineritului“. USL, în derută, încearcă acum să amâne deznodământul subiectului, negăsind o soluţie optimă politic pentru această alianţă de partide.

În acest timp, primul care profită este Băsescu, care are numai de câştigat dacă aşteaptă vremuri mai favorabile edificării acestui proiect, din punctul său de vedere: exploatarea metalelor de la Roşia Montană.

Este o situaţie tipică, din care Băsescu a mai ieşit tot la fel şi în alte momente, profitând de erorile făcute de adversarii săi politici şi remorcându-i la interesele sale, bazându-se pe sinergii populare. Pentru că pasarea la Parlament de către Ponta a rezolvării problemei e o altă lovitură de măciucă pentru USL, dată chiar de unul dintre coliderii acesteia.

Uniunea Social-Liberală domină acum autoritar Parlamentul şi, dacă nu va găsi o soluţie care să rezolve animozităţile în chestiune, va plăti politic oalele sparte. Oricum pierde.

Varianta 1

Începe exploatarea la Roşia Montană. Adepţii ecologiei, ai conservării patrimoniului istoric şi cultural din Munţii Apuseni vor fi nemulţumiţi, iar efectele începerii acţiunii miniere în zonă vor fi decontate politic, pe termen scurt, mediu şi lung de către USL.

Chiar şi cei care doresc cu disperare acum începerea lucrărilor şi familiile lor se vor întoarce electoral contra USL după începerea lucrărilor propriu-zise de exploatare, când acolo vor rămâne doar 500 de salariaţi, iar restul vor fi concediaţi.

Varianta 2

Adormirea subiectului în Parlament. Băsescu şi dreapta obţin avantaj maxim, pentru că şi adepţii începerii exploatării miniere de suprafaţă, şi adversarii acesteia vor fi deopotrivă nemulţumiţi de soluţia dată de Legislativ şi vor înţelege, logic, că vinovată este USL.

Varianta 3

Stoparea exploatării de la Roşia Montană. Soluţia îi va transforma pe minerii interesaţi să găsească locuri de muncă şi pe familiile acestora în adversari USL. “Ne-au luat pâinea de la gură!”, vor striga aceştia.

Atitudinea aceasta social-politică poate fi stopată în timp, prin dezvoltarea infrastructurii în Munţii Apuseni şi apoi a turismului. Dar PDL nu a ştiut să facă acest lucru în nici una dintre zonele turistice complet virgine, nefructificate pe piaţa turismului, din minunatele noastre areale montane, ce să mai vorbim despre USL, care nu e capabilă să facă alte lucruri, pe care PDL a reuşit parţial să le facă.

Aici ajungem la adevărata problemă. Începerea exploatării de la Roşia Montană va duce la lăsarea în urmă, după terminarea sortării metalelor de steril, a unui deşert. În cel mai bun caz acesta va fi plan, sterp, sec, decopertat.

În cel mai rău caz, RMGC va continua să zgârme-n pământ, făcând găuri, dacă geologic vor detecta în continuare, în profunzimea sitului, metale.

Creşterea economică a României, dacă ea va exista, e nesustenabilă pe acest proiect, iar costurile viitoare pentru ecologizarea viitorului deşert ecologic, vor fi uriaşe, mult mai mari decât profitul statului român de pe urma exploatării.

Soluţia pentru Munţii Apuseni nu este tocarea măruntă a acestor munţi şi stoarcerea metalelor, ci turismul. Acesta înseamnă infrastructură.

Ştiaţi că pe Valea Arieşului, între Turda şi Abrud, există doar o prăpădită de cale ferată de mocăniţă, bună de făcut loisir, turism etc., precum şi un drum judeţean pe două benzi, care se inundă de câte ori răbufneşte Arieşul?

Ştiaţi că moţii din Baia de Arieş au avut o perioadă în care nu puteau să treacă desculţi prin Arieş, pentru că în râu erau metale rare? Ştie cineva că aceşti oameni sunt atât de săraci, încât multă vreme au scos apă caldă feruginoasă din calorifere?

Revenim atunci la o întrebare simplă: în cât timp se ajunge azi de la Baia de Arieş, spre exemplu, la Muntele Găina, la celebrul târg, ori la Muntele Mare şi în ce condiţii, ca să ştim de ce fel de infrastructură e nevoie pentru un turism care să îmbogăţească regiunea aceasta, unde oameni încă fredonează:

Munţii noştri aur poartă / Noi cerşim din poartă-n poartă…

Share