home POLITICA Băsescu: Prioritatea e bugetul pe 2015

Băsescu: Prioritatea e bugetul pe 2015

Share

Băsescu Prioritatea e bugetul pe 2015

Băsescu a ieşit pentru prima dată după duminica turului al II-lea al alegerilor şi a vorbit despre bugetul pe 2015, noii miniştri şi evoluţiile din Legislativ.

Mihnea Motoc, un excelent ambasador, va fi un excelent ministru

Am decis să fac numirea ministrului de externe şi celui al Culturii simultan şi în momentul de faţă avem chestiuni de ordin legal ce trrebuiesc derulate înainte de numirea ministrului de Externe. Mihnea Motoc este un excelent ambasador, care cu certitudine va fi un excelent ministru de Externe.

Trebuiesc duse până la capăt procedurile pentru a preveni situaţia de incompatibilitate: demisia sa din corpul diplomatic; revocarea din funcţia de ambasador. Funcţia de membru al Guvernului e incompatibilă cu orice altă funcţie de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau senator, ori altă situaţie prevăzută în Constituţie.

Trebuie să existe emiterea decretului de chemare din funcţia de ambasador. Lucrul se poate întâmpla şi când dl. prim-ministru poate semna decretul de rechemare a dsale de la post. Urmează publicarea în MO a decretului de numire.

Nu pot avea obiecţii la numirea ministrului Culturii, chiar dacă am văzut discuţii despre afacerea dsale, a familiei, cu bani europeni, dar legea e clară, va fi semnat decretul pe dna ministru la Cultură

Băsescu: Am solicitat începerea urmăririi penale a lui Cr. David

Am solicitat începerea urmăririi penale pentru fostul ministru Cristian David, suspect pentru încasarea unei mite de 500.000 de euro pentru un intravilan de 15 ha.

Băsescu: România îşi măreşte contribuţia militară în Afganistan

Am aprobat un memorandum, prin care pentru 2015 România îşi măreşte contribuţia cu militari în Afganistancu max. 450 de militari. Acum avem 200 de militari, care ăn 2015 vor di instructori pentru forţele afgane. Ne asumăm şi sprijinul pentru protecţia fprţelor din vecinătatea Aeroportului Kandahar. Vor îndeplini misiuni şi 20 de militari pentru sprijin logistic. În total, se măreşte prezenţa noastră în Afganistan cu max. 450 de militari.

Băsescu: Ambasadorii au informat corect

Toţi am văzut împiedicarea datorită organizării a exercitării dreptului de vot a unui număr mare de români la Londra, la Paris, la Torino şi în Spania. De la momentul închiderii votului, am solictat informaţii de la toţi ambasadorii. Am primit în copie toate solicitările pe care aceştia le-au făcut. Toţi au solicitat prin MAE mărirea numărului de secţii de votare. Ambasadorii au informat corect asupra nevoii de mărire a numărului de secţii de votare.

Băsescu: Prioritatea e proiectul de buget

Cred că, dincolo de priorităţile pe care Parlamentul le-a exercitat în aceste zile, prioritatea majoră este un proiect de buget. Fac un apel la Guvern. Faptul că premierul nu e în Bucureşti nu e o scuză. Ministerele şi Finanţele pot pregăti un proiect de buget. În spaţiul public sunt discuţii extrem de consistente legate de creşterea – scăderea taxelor, alocările bugetare, pentru investiţii, proiecte de mediu. Firmele nu-şi pot proiecta anul 2015. Fac apel inclusiv la viceprimministrul Gabriel Oprea la accelerarea pregătirii proiectuluide buget pentru 2015.

Băsescu: Salut iniţiativa lui Klaus Iohannis

Salut atât iniţiativa preşedintelui ales, Klaus Iohannis, cât şi a premierului Victor Ponta, de a accelera procesele care s-au derulat în Parlament. Vă asigur că, dacă acest lucru s-ar fi produs consecvent, de câte ori instituţiile ar fi reacţionat astfel, România ar fi fost în spaţiul Schengen. Parlamentarii, mă bucur, au înţeles că legea e stăpânul lor, nu ei sunt stăpânii legii. E un regret al meu că nu am reuşit să-i conving să nu blocheze Justiţia în mandatul meu.

Share