Băsescu, noi atacuri asupra Justiţiei VIDEO (transcript)

Share

Nici nu am apucat bine să scriem asta, că au avut loc noi atacuri ale lui Traian Băsescu la adresa Justiţiei, în emisiunea lui Cătălin Striblea, “Ultimul cuvânt”, de pe B1. De data asta, cei vizaţi au fost magistraţii. Vom publica trascriptul staţiei tv, comentând cu roşu.

Băsescu, noi atacuri asupra Justiţiei VIDEO (transcript)

O să fiu foarte direct și pe înțelesul tuturor: în momentul de față, Inspecţia Judiciară (IJ) și CSM au devenit o măciucă, care se aplică direct în gura oricărui om care vrea să exprime ceva despre Justiție.

Mai treacă-meargă faptul că face o cacofonie. Să vorbeşti însă despre măciuca aplicată în gura omului de Justiţie e jenant şi de-a dreptul pornografic.

Nu vă supărați, în spatele acestei agresivități a IJ și CSM se află o mare de corupție și o să vă exemplific.

De ce nu ai spus, Franz, asta până acum?

Sunt lucruri pe care m-am abținut să le spun, am susținut acest sistem al Justiției, am susținut forța lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm niște lucruri: sistemul e departe de a fi perfect, așa cum e prezentat de liderii Justiției, oricât s-ar supăra maestrul Mândruță și oricât s-ar debăsifica, de ce a fost nevoie de legea 10 cu privire la restituirea de către primari a localităților: pentru că politicul a constatat că cei care avea dreptul erau târâți zeci de ani și nu reușeau să intre în posesia proprietăților.

Metoda aceasta este foarte simplă şi presupune o mare ipocrizie şi foarte mult cinism. Să luăm acest om, care are părţi bune şi părţi rele.

Noi putem spune despre el asta: acest om este înalt, frumos, vesel şi foarte de treabă. Dar noi putem spune despre el şi asta: acest om este superficial, iresponsabil şi lipsit de maniere.

Asta face Traian Băsescu acum: noi am ştiut întotdeauna că există aceste probleme. Presa a scris despre ele. Procurorii mafioţi şi judecătorii corupţi erau acolo. Numai că Băsescu nu vorbea despre ei.

Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituiri masive, în locul Justiției, care a fost incapabilă să restituie proprietarilor drepturile lor.

De ce nu aţi vorbit desspre asta ca preşedinte?

Nu-i acuz că sunt corupți neapărat, dar constatăm că acest delay uriaș, această nedreptate a făcut să apară șemecherii cu drepturi litigioase, care au cumpărat de la amărâții care au stat târâiți și au vândut pe nimic.

De ce nu aţi vorbit desspre asta ca preşedinte?

Eu sunt revoltat de abordarea măciuca în gura oricui vorbește de Justiției, noi suntem perfecți: nu, domnilor, sunteți la fel de corupți ca cei din administrație.

V-am protejat de influența politicului, dar totul are o limită. Obrăznicia are o limită. Nu îmi spuneți mie, care știu de ce s-a creat legea 10 și ANRP-ul (..)

Modul în care încearcă de 6 luni să se arate a fi Fecioara Maria e una din minciunile publice pe care încearcă să le instaleze în favoarea unei Justiții discreționare. Deci, justiția nu poate fi discreționară.

Trebuie să fie corectă, ori dacă astăzi CSM și IJ încearcă să se uite la orice scamă ar fi agățată de Justiție, nu, ei sunt perfecți, eu le spun: marea ticăloșie a restituirilor de orice, case, păduri (..)

Altă metodă foarte perversă este ca, atunci când un om performează pe bicicletă şi şie nu-ţi convine asta, tu să spui despre el: acest om nu ştie să joace hochei deloc.

Politicienii, funcționarii și liderii Justiției, toți au făcut să ajungem aici. Eu consider, după ce mi-am terminat mandatul, după ce am făcut să progreseze instituțiile, consider să fiu cinstit cu țara mea și să spun că avem probleme în Justiție, în securitatea națională, care au progresat, dar dacă cineva încearcă să îmi spună că aceste structuri sunt perfecte, dacă trebuie să lăsăm arestările discreționare la mâna unor judecători mai puțin fair-play nu e în regulă.

A considera că, având demnitatea de preşedinte, trebuie să fii cu Justiţia, iar ca fost preşedinte trebuie să fii cu poporul este la fel de incorect cu atitudinea lui Ion Cristoiu, care consideră că nu critici un om, persoană publică, în funcţie de ce face bine sau rău, ci în funcţie de factori subiectivi (câţi dau în el, e la putere sau în opoziţie etc.). Eşti cu Justiţia, deci eşti cu poporul.

 

Share