home ECONOMIE, POLITICA Basescu la TVR: Crizele nu se trec cu tehnocrati

Basescu la TVR: Crizele nu se trec cu tehnocrati

Share

• In legatura cu demiterea lui Mihail Dumitru pentru ca ar fi dat mai multe contracte clientilor PSD, “nu vreti sa-l invitati pe prim-ministru? Cred ca acolo este sediul problemei. In ce tara democratica ati vazut dv. un rechizitoriu facut unui ministru la remaniere. E remaniat, si gata!”.

FOTO: Adevarul

• Crizele nu se trec cu tehnocrati, ci cu politicieni care isi pot asuma reformele necesare in perioada de criza. Nu-mi place deloc ca am devenit unul dintre promotorii masurilor rele care se iau. Vad si eu si inteleg ca e greu. In acelasi timp, avem nevoie de un moment de solidaritate, dupa ce am dat mai mult decat putea sustine tara.

citeste si ce consemneaza live HotNews si Ziare.com

• Nu ne mai putem imprumuta la infinit ca sa consumam. Trebuie sa mai imprumutam si ca sa facem un kilometru de autostrada. Opt miliarde de euro s-au dus sub Guvernul Tariceanu, cand am avut cea mai mare crestere economica. Nu-i usor pentru un Guvern care vine pe o scadere economica. Putem fi optimisti legat de Romania, daca rezolvam problema deficitelor

Trebuie sa gasim bani de investitii

• Avem un total cumulat de deficit, pe care ni-l permitem, de 5,7 miliarde de euro, exact valoarea investitiilor pe care trebuie sa le facem. Oamenii au salarii si pensii mici, traiesc greu si stiu ca traiesc greu. Vom imprumuta acesti bani, dar ne punem problema ca imprumutam bani sa construim? Nu. Atunci trebuie sa reducem deficitele pe consum.

• Este clar ca trebuie sa facem ceva, daca vrem sa construim un kilometru de autostrada. Sa luam bani de la UE? Nu se poate. Sa spunem ca Berceanu lucra extraordinar si aveam zece proiecte aprobate. Trebuie sa ai achizitiile de tern facute, apoi iei bani. Deficitele acestea blocheaza dezvoltarea tarii.

FOTO: MIIC.gov

• Am folosit si folosesc expresia “deficitul de la fondul de pensii este un dezastru”. Deficitul de 4,4% din diferite arierate duce la faptul ca nu avem bani pentru autostrazi si alte categorii de cofinantare. Daca anul viitor consumam timpul si nu tragem macar 2 miliarde de euro, la sfarsitul anului se redistribuie aceste fonduri structurale prin ajustare si Romania va primi mai putine fonduri.

Este un blocaj din care trebuie sa iesim noi, dorind aceasta. Trebuie sa gasim solutii ca macar 1,5 miliarde de euro sa fie pentru investitii. Avem dreptul sa imprumutam 5,7 miliarde de euro si trebuie sa diminuam undeva. Pentru achizitii de terenuri, pentru cofinantarea fondurilor structurale. O mai buna activitate a ANAF, prin cresterea veniturilor, poate conduce la si la obtinerea banilor din alta sursa, prin diminuarea evaziunii.

Criza nu se trece cu oameni lasi

• Vremurile de criza nu se trec cu oameni lasi. Am constatat ca, spre deosebire de multe alte partide, acest partid (PDL – n.n.) si-a sumat oprobriul. Anul 2011 trebuie pregatit, iar in zilele urmatoare o sa am discutii cu Guvernul pentru a vedea de unde gasim 1,5 iliarde de euro pentru investitii.

FOTO: Wikipedia

• Sper ca acest om (Ialomitianu – n.n.) sa imprime bune practici celor care fac controlul. Mi-as dori sa fie un bun ministru de finante, ca Remes, nu sa ia ciubuc, dar sa fie la fel de practician. Eficient. Eu am fost coleg in Guvern cu Remes si nu l-am auzit spunand ca nu sunt bani. Spunea: “Hai sa cautam solutii!”.

• In 1996 – 2000, oricate proiecte am facut eu ramaneau pe hartie, dar, contrar cu ceea ce s-a intamplat acum cu Finantele, s-a reabilitat cel mai mare numar de drumuri nationale. E criticabil, stiu despre ce discutam, dar [Ialomitianu] este un ministru care as vrea sa dea rezultate. Eu l-as vrea eficient din punctul de vedere al masurilor necesare.

DDA: Un ministru s-a gandit sa lase o bomba in urma sa

Drepturile de autor: A fost un cadou pe care l-a facut un ministru care pleca, s-a gandit el sa lase o bomba in urma lui.

FOTO: Teddy Bears Lawyers

La sistemul de sanatate contribuie 4,5 milioane de salariati si beneficiaza 20 de milioane. E o aberatie. Eu cer Guvernului sa largeasca baza de impozitare, ca sa existe baza pentru asistenta, de exemplu, din sistemul de sanatate. Trebuie sa execute si firmele care nu platesc.

Eu astept punerea in insolventa a companiilor feroviare. Sper sa se intample. Am tinut foarte mult la ei, stiu ca i-am lasat cu zero pierderi si intre timp s-a politizat foarte mult conducerea acestor companii.

Nu vreau sa schimb tipul de republica

Constitutia este buna in fondul ei, nu vreau sa schimb sistemul de republica, dar vreau sa constatam toate blocajele pe care le-a generat Constitutia si sa plece de la Parlament un proiect care sa elimine aceste blocaje. O republica semiprezidentiala e solutia corecta, dar trebuie clarificate relatiile dintre presedinte, guvern si parlament.

Voi incerca sa conving clasa politica sa facem pasul spre uninominal adevarat, ori in doua tururi, ori un tur, si cine iese, e ales.

Rulote pentru tigani, ca in Spania

Cea mai mare responsabilitate este chiar la rromi. Nu le dau dreptate insa nici autoritatilor franceze. Statul roman le-a creat conditii rromilor. Nimeni nu-i pune sa-si trimita copiii la cersit. Guvernul francez cred ca actioneaza in afara conditiilor unui stat european, noi poate nu am facut suficient, dar principala responsabilitate le apartine.

Tigani, despre ei vorbim, ca sa nu ne confundam unii cu altii. Aici avem toti o problema de intelegere, inclusiv europenii. Noi vorbim de integrarea rromilor, dar sub aceasta formulare se intelege ASIMILARE, lucru care nu este deloc european. Vorbim despre tiganii caldarari, sau cei cu palarii, care sunt stabilizati, au meserii.

Dar sunt tiganii nomazi. Avem inteligenta sa gasim o formula sa nu ii obligam sa stea intr-un loc?, ca nu vor sta! Nu poti sa le spui nu te misca! In loc sa-i amagim cu 300 de euro, poate ca gasim o formula sa-i ajutam sa-si cumpere rulota. Am vazut in Spania aceasta solutie.

• Problema rromilor nomazi este o problema a Uniunii Europene. Daca vor veni sa dea lectii maine domnii din Franta, nu rezolvam nimic.

Share