Băsescu la OTV: Profesorii titulari pot să stea linistiţi

Share

Traian Băsescu a început prin a explica sensul faptului că până la 15 septembrie 2010 15.000 de salariaţi din învăţământ vor rămâne fără locuri de muncă.

Nu este o reducere administrativă, ci a decurs din sistemul de finanţare, iar dascălii vor fi platiţi în funcţie de banii pe care îi încasează: salarii, sporuri şi indemnizaţii, ceea ce va obliga şcolile la comasare şi la îndepărtarea profesorilor suplinitori, în general dintre cei care sunt profesori pensionari şi au jumătăţi de normă, iar alţii nu sunt calificaţi.

174.669 de profesori titulari pot să stea liniştiţi. Până la reforma programei este această disponibilizare, pentru că Băsescu speră ca, din anul şcolar 2010-2011, să existe posibilitatea unei disponibilizări mai ample, pentru ca elevii, în loc să facă 13-14 obiecte la liceu (ca să asigure tuturor catedre), vor face numai şapte materii.

Una e să ai dascăli pentru 13-14 materii şi alta pentru şase, şapte sau opt materii pe an, pentru că obiectul de activitate al şcolii e să creeze competenţe, nu să dopeze elevul cu foarte multe cunostinţe.

Băsescu a acuzat cârdăşia dintre sistemul politic şi liderii sindicali din învăţământ, care nu vor o reformă a programei şcolare.

“M-am uitat în această perioadă la programele de divertisment ale Antenei 2”, a spus Băsescu.

“Obiectivul meu nu este să creez dezbinare”, a spus Traian Băsescu, salutând decizia Parlamentului de a veni într-o sesiune specială, “ci să împing înainte reforma statului român, încercând să ajung la o înţelegere pentru atingerea acestui obiectiv”.

Indiferent cât au fost de tensionate relaţiile dintre Băsescu şi Tăriceanu, dialogul a fost până în ultima zi a mandatului său, a spus preşedintele despre fostul premier.

Lui Băsescu îi pare rău pentru închiderea Cotidianul şi spune că era un ziar pe care îl citea, până când a derapat. Preşedintele a explicat că interdicţia pentru Vântu să părăsească ţara este un lucru complicat, legat de arestarea lui Popa la Jakarta.

Popa a fost alimentat cu bani

de când a fugit din ţara, din anul 2002, a fost descoperit de structurile de securitate de destulă vreme. Sunt probe în momentul de faţă despre cine l-a sprijinit.

La fel cu armamentul: cine credea în România că, atunci când este vorba despre 62 de arme, preşedintele nu este informat de servicii? Recuperarea armelor a început de mult – ofiţeri acoperiţi au cumpărat şi arme, şi droguri de la traficanţi încă din luna noiembrie.

“Lacrimile mele cu Stolojan au fost foarte sincere: mi se părea că se prăbuşeşte tot proiectul. Nu mă vedeam în măsură să duc mai departe proiectul şi sondajele nu mă dădeau în avantaj”, a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele crede că, “după ce câştigi, poti să spui că îl băteai şi pe Crin Antonescu”, dar e “greu de spus”.

M-a surprins că am câştigat cu mai multe voturi decât în 2004 şi pe voturile unor oameni care nu au ieşit în turul I de scrutin”, a explicat Băsescu. Votul diasporei a fost foarte important şi neluat în calcul de către Mircea Geoană.

Banc zis de Băsescu:

Obama, Medvedev şi Băsescu ajung în Rai, în faţa lui Dumnezeu.

Obama îl întreabă pe Dumnezeu: “Doamne, când o să scape SUA de criză?”. Dumnezeu îşi trimite îngeraşii, ăştia se duc, se întorc, îi şoptesc ceva la ureche lui Dumnezeu, iar acesta îi spune lui Obama: “Nu în mandatul tău”.

Medvedev îl întreabă pe Dumnezeu: “Doamne, când o să ajungă din nou Rusia o putere mondială?”. La fel, Doamne-Doamne trimite îngeraşi, aceştia se întorc, îi şoptesc ceva la ureche, iar acesta îi spune lui Medvedev: “Nu în mandatul tău”.

Băsescu îl întreabă pe Dumnezeu: “Doamne, când o să se termine cu corupţia în România?” Dumnezeu îi trimite iar pe îngeraşi, aceştia stau, stau, stau şi într-un târziu se întorc foarte jumuliţi, îi şuşotesc ceva la ureche lui Dumnezeu, iar acesta îi spune lui Băsescu: “Auzi, măi, Băsescule… nu în mandatul meu”.

De la 3 ianuarie 2010, oricine poate să intre în Programul Rabla şi cu trei bonuri, pentru trei maşini. Programul Rabla va fi valabil, de-acum încolo, şi pentru tractoare.

Traian Băsescu a exclus posibilitatea de a fi prim-ministru, dupa ce îşi termină mandatul. “România nu este Rusia”, a spus preşedintele României. Impozitul forfetar nu va îndepărtat de tot, dar opţiunea primului ministru va fi să nu mai fie valabil pentru afacerile familiale. Legea pensiilor va pleca foarte curând la Parlament, cu acele pensii speciale scoase din ea.

În decembrie 1989 a fost o revoltă populară confiscată. Dar Băsescu a recunoscut că, în această chestiune, vorbeşte pe impresii, pentru că a văzut Revoluţia la televizor. Până nu se va pronunţa Justiţia, sunt greu de făcut afirmaţii referitoare la vinovăţia lui Ion Iliescu sau nevinovăţia lui, însă Ceauşescu trebuia judecat, pentru că un proces al lui Ceauşescu ar fi fost o mină de informaţii pentru români.

Informaţiile pe care le are Băsescu nu confirmă existenţa unor conturi ale lui Ceauşescu în străinătate, a spus Băsescu, care a explicat că nu îl va graţia pe Stănculescu, pentru că Armata nu are voie să tragă în populaţie şi “nu vreau să creez un precedent. Pentru orice altceva l-aş graţia, dar un om politic sau un militar care a dat ordin să tragă în popor nu poate fi graţiat”.

Elena Udrea este un om extrem de loial şi foarte corect. Pe Dorin Cocoş îl cunosc mult înainte de ea, iar pe Elena Udrea o cunosc de când s-a făcut Alianţa PD – PNL. Din câte o ştiu eu, nu va fura un leu la noul minister pe care îl conduce”, a afirmat Traian Băsescu.

Share