home POLITICA Băsescu a folosit-o pe Elena Udrea pe post de iepure

Băsescu a folosit-o pe Elena Udrea pe post de iepure

Share

Băsescu a folosit-o pe Elena Udrea pe post de iepure

Băsescu a folosit-o pe Elena Udrea pe post de iepure politic de fugă, pentru a canaliza voturile pozitive ale electoratului de dreapta spre Klaus Iohannis şi Monica Macovei.

Este un lucru pe care l-am bănuit de foarte mult timp – cam din vară, de când a apărut candidatul independent Monica Macovei. Se vădeşte tot mai clar că lucrurile exact aşa au stat. Ideea aceasta aparent nebunească a tot circulat prin mediile de presă. Radu Moraru a exprimat-o prima dată coerent în noaptea de 16 spre 17 noiembrie, pe Naşul.tv.

Sub titlul Cum a folosit-o Traian Băsescu pe Elena Udrea pentru a-l face președinte pe Klaus Iohannis, jurnalistul Ion Cristoiu publică o analiză politică foarte interesantă.

Ion Cristoiu, aşa cum a făcut cel puţin în toată cariera sa post-decembristă de gazetar de excepţie, a intrat în ultima perioadă într-o agitaţie editorialistică şi de opinie, în care a exprimat multe lucruri contradictorii, o serie de aberaţii şi câteva adevăruri indiscutabile.

În tot acest timp, a căutat de fapt, probabil, să agregheze o explicaţie logică a ceea ce s-a petrecut pe 16 noiembrie şi de ce anume s-au petrecut astfel lucrurile. Post – 16 noiembrie, Cristoiu a analizat comportamentul politicienilor şi a tras câteva concluzii interesante, ce se apropie foarte mult de ceea ce am intuit noi de mai mult timp că e planul lui Traian Băsescu:

(Între paranteze fie spus – când scriam despre “Operaţiunea un partid pentru Nuţi din Pleşcoi“, ori, în general, despre antinomia dramatică dintre idealurile democratice tipice celor 10 ani de mandat Băsescu şi conduita publică detestabil-demagogică a Elenei Udrea, am făcut-o pe deplin revoltaţi de aceasta şi convinşi că, chiar dacă planul lui Băsescu, pe care-l revelăm acum, există, nu facem decât să-l ajutăm să se întrupeze.)

SINTEZA IPOTEZEI LUI ION CRISTOIU Două voturi negative – cel contra lui Traian Băsescu (în bună măsură canalizat pe Elena Udrea) şi cel contra lui Victor Ponta – au fost vedeta acestei campanii, în care Klaus Iohannis a fost absolvit de orice apropiere de mult-hulitul Traian Băsescu, pentru că acesta a susţinut-o enervant de declarativ şi consecvent pe antipatizata Elena Udrea. Astfel, a contat ce va fi predominat la vot: votul negativ contra lui Ponta sau cel negativ contra lui Traian Băsescu.

Detaliile analitice ale jurnalistului sunt notabile şi cât se poate de corecte. Materialul merită citit cu atenţie. Sunt necesare, din punctul nostru de vedere, câteva adăugiri şi corecţii, pe care le facem, respectând punctul de vedere al mai experimentatului nostru confrate.

1. Nu tot votul a fost negativ.

Nu tot votul Dreptei a fost anti-Ponta. Au existat votanţi de dreapta care au votat pozitiv pentru Iohannis. Am discutat îndelung cu oameni din Sibiu, spre exemplu, convinşi de virtuţile lui Klaus Iohannis şi de lucrurile bune pe care le-a făcut acesta ca primar. Votanţii Monicăi Macovei din primul tur au votat pozitiv, în bună măsură, cu Iohannis. Un vot raţional, cerebral. Probabil că anti-Ponta au votat cu Iohannis în turul al doilea votanţii din primul tur ai Elenei Udrea, dar şi o parte dintre votanţii lui Tăriceanu, Dan Diaconescu sau Meleşcanu.

Nu tot votul Stângii a fost anti-Băsescu. Există un nucleu dur de votanţi ai PSD din mediul rural şi din clasa săracă gata să voteze şi o mătură cu fundă roşie, dacă aceasta le propune PSD.  Vot negativ, cu certitudine, a fost la telespectatorii fanatizaţi de bramburelile fardate ca la şantan, afirmate zilnic, repetitiv, de către România TV şi Antena 3.

2. Planul lui Băsescu (dacă a existat – şi credem că e puţin probabil ca totul să se fi agregat aşa, din întâmplare, printr-o potriveală norocoasă) a fost mult mai amplu. Credem că acest politician excepţional a jucat la mai multe capete: Elena Udrea (iepurele de fugă şi de sacrificiu), Klaus Iohannis (iepurele imediat instituţionalizabil şi omul cu cele mai mari şanse de succes) şi Monica Macovei (iepurele bun pentru votanţii lui Băsescu care nu au acceptat-o pe Elena Udrea şi potrivit pentru mobilizat indecişii nemulţumiţi de toată clasa politică, virtual de perspectivă a veni puternic dinspre societatea civilă cu o forţă politică alternativă la establishmentul actual obosit).

Unul dintre ultimii doi iepuri (Iohannis sau Macovei) trebuia să meargă oricum în turul al doilea, pentru că nici unul dintre secondanţii lui Ponta (Meleşcanu, Tăriceanu, Dan Diaconescu) nu avea forţa politică a celor trei – ei au fost scoşi inutil, probabil prin fraudă, peste Macovei şi Udrea în primul tur, pentru ca PSD să simuleze (ca mai întotdeauna în existenţa acestor politruci de stat) că are o forţă electorală mai mare decât în realitate, în speranţa că astfel va cataliza o reacţie la vot favorabilă.

3. Acel “Adio, dar rămân cu tine!” al lui Băsescu, “la perdeluţă”, adresat PDL, face parte din acelaşi plan din mintea încâlcită de politician a acestui tip versat, complex, brutal, contradictoriu şi redutabil.

4. Planul lui Traian Băsescu nu este, credem noi, secvenţial şi nu se întinde de la un anumit moment din trecut până pe 16 noiembrie 2014, spre exemplu. Acest politician excepţional gândeşte integrat. Şi acum mizează pe mai mulţi iepuri de fugă în acelaşi timp, previzionând mai multe versiuni ale celor ce se vor petrece în continuare şi construind scenarii politice pentru fiecare.

De exemplu, credem că în PMP iepurele Elena Udrea a obosit, şi-a îndeplinit misiunea şi urmează să fie în curând înlocuit de Cristian Diaconescu, alături de care se va afla în continuare bravul Eugen Tomac, soldat de nădejde al lui Traian Băsescu.

Nu ştim dacă există oameni politici care au avut habar despre acest plan (care, dacă este adevărat, e genial), dacă Vasile Blaga, Elena Udrea, Monica Macovei, Cristian Diaconescu, MRU, Klaus Iohannis etc. au făcut parte din vreo conspiraţie. Nici nu era nevoie.

Cu cinism la adresa pionilor din jocul de şah politic şi dragoste de ţară, Traian Băsescu a mişcat atent piesele în joc, făcând exact ce a dorit cu bună credinţă şi, repetăm, cu dragoste de ţară. Iar acesta este lucrul cel mai important, pentru care îi putem ierta cinismul de politician – un cinism şi o luciditate cumplită pe care, în măsura în care nu i-am cunoscut-o, i-am intuit-o, iar în măsura în care nu i-am intuit-o, ne-au vorbit alţii despre ea.

Ca să concluzionăm: dacă Traian Băsescu nu ar fi procedat astfel şi Dreapta ar fi avut (să presupunem) un candidat unic, susţinut de PDL şi de celelalte mici forţe politice, dacă PMP nu ar fi apărut niciodată, dacă Forţa Civică nu ar fi existat niciodată şi MRU ar fi rămas cuminte în banca lui, USL nu s-ar fi desfiinţat niciodată, nu ar fi apărut electoratul de dreapta nebăsist, iar goarnele mincinoase ale Sistemului Ticăloşit ar fi arătat relaxate cu degetul spre partidul lui Băsescu şi Boc, care a tăiat salariile şi pensiile şi care vrea să conducă statul român în continuare prin urmaşul său, candidat la Preşedinţie, după modelul lui Putin. Ar fi fost un dezastru. Ponta ar fi probabil acum preşedintele României.

În lunile şi anii ce urmează, vom învăţa tot mai mult să-l respectăm pe Traian Băsescu. Cu tot cu grosierismele sale. Dar acestea sunt nişte fleacuri pe lângă de unde ne-a luat, când a devenit preşedinte, şi unde ne-a adus acum.

Share