home EVENIMENT, POLITICA Barna nu exclude susţinerea unui cabinet de tranziţie cu ALDE şi Pro România

Barna nu exclude susţinerea unui cabinet de tranziţie cu ALDE şi Pro România

Share

Liderul USR Dan Barna a declarat că formaţiunea pe care o conduce ar putea accepta susţinerea unui guvern de tranziţie, chiar dacă în el ar fi ALDE şi Pro Romania.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Condiţia ar fi totuşi aceea de respectare a condiţiilor de integritate USR, lucru care ar complica ecuaţia susţinerii parlamentare din partea USR.

“În cele din urmă Parlamentul are rolul să legifereze şi să acţioneze, inclusiv într-o moţiune de cenzură, pentru beneficiul cetăţenilor, nu pentru al nostru. Nu guvernăm pentru noi înşine. Trebuie să ridicăm ochiul de la şireturi şi să ne uităm un pic la orizont. Această guvernare face rău. Nu e vorba de încredere. A stabili un acord prin care susţinem parlamentar un guvern care respectă nişte priorităţi pentru noi”, a spus Dan Barna, la “Gândurile lui Cristoiu”.

“Noi vedem această guvernare ca o guvernare de tranziţie pentru anticipate. Susţinem un asltfel de guvern dacă îşi asumă obiectivele care pentru noi contează”.

Întrebat de jurnalistul Ion Cristoiu dacă ar susţine şi un guvern din care fac parte ALDE şi Pro România, Barna a spus: “Susţinem orice guvern non-PSD care îşi asumă aceste obiective, fără să ne gândim la persoane. (…) Aici sunt condiţiile de integritate ale USR. Pentru că da, nu poate fi o susţinere parlamentară, dar aceşti oameni trebuie să fie de o integritate neîndoielnică, la fel cum susţinem şi la noi în partid. Dacă există o perioadă intermediară pot fi atinse unele din obiectivele pe care noi le susţinem”.

“USR a fost un partid consecvent. Dacă vom cădea de acord pe alegeri anticipate, nu mai intrăm în secvenţa asta. Moţiunea de cenzură nu trimite guvernul acasă. Moţiunea de cenzură inabilitează Guvernul să emită OUG. De aceea noi vom susţine după aceea să cădem de acord cu celelalte partide şi să merge pe anticipate”, a mai afirmat liderul USR.

Preşedintele USR Dan Barna a declarat că ar susţine ideea unui candidat unic al Opoziţiei pentru Primăria Capitalei, precizând că aceasta este miza reală a procesului.

„E foarte clar că Nicuşor Dan e un om cu foarte bune şanse pentru Bucureşti. Ne gândim la procesul de competiţie. Mai e si Vlad Voiculescu. Nu s-a încheiat pentru că obiectul este să avem un candidat al Opoziţie şi trebuie să indentificăm candidatul cu cele mai mari şanse.

Vrem să nu mai avem experienţa de la alegerile locale precedente. Miza reală a procesului este cum ajungem la mecanismul prin care să alegem candidatul unic al opoziţiei. Acela e obiectivul.

În rest sunt paşi de făcut. PLUS şi-a desemnat un candidat, Vlad Voiculescu. USR e în procesul de a desemna candidat. Poate Niculor Dan. Întrebarea e facem competiţie sau facem un proces deschis, unde cel mai bine plasat candidat va fi nominalizat”, a afirmat Dan Barna.

Întrebat dacă ALDE şi Pro România ar trebui să participe la această competiţie, acum că s-au anunţat ca partide opoziţie,, Dan Barna a răspuns: „De participat oricine poate să participe. Dar dacă ne uităm care sunt candidaţii cu şanse, nu sunt foarte mulţi în zona aceea”.

Pe 16 septembrie, deputatul Nicuşor Dan a anunţat că s-a înscris în cursa internă a USR Bucureşti pentru alegerea candidatului pentru Primăria Capitalei.

De asemenea, Vlad Voiculescu este candidatul PLUS la alegerile pentru Primăria Capitalei.

În 2016, opoziţia a avut o tentativă de a se alia pentru a susţine un candidat unic la Primăria Capitalei, însă PNL nu s-a înţeles cu celelalte partide.

Liberalii au avut mai multe variante eşuate de candidat, printre care Ludovic Orban, Cristian Buşoi, Marian Munteanu şi apoi, Cătălin Predoiu, care a şi rămas candidat oficial din partea PNL în alegeri.

Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB), care avea o intenţie mai mică de vot decât PNL, dar un candidat cu o notorietate mai bună, nu a obţinut susţinerea pentru Nicuşor Dan, care a pierdut astfel în faţa Gabrielei Firea, calificându-se al treilea.

Share