Bahrain si lupta dintre Iran si Arabia Saudita

Share

~George Friedman~

Libia este in centrul atentiei astazi, pentru ca este intr-o stare apropiata de razboiul civil, iar invingatorul acestui conflict este departe de a fi cunoscut. In timp ce situatia actuala este cruciala pentru viitorul poporului libian si de o importanta destul de mare pentru piata mondiala a petrolului, in viziunea noastra situatia din Libia nu tine capul de afis al celor mai importante evenimente din lumea araba in acest moment.

foto: MapZones

Demonstratiile din Bahrain sunt, din punctul meu de vedere, mult mai semnificative, cu implicatiile lor pentru regiune si potentialul de pericol pentru lume. Pentru a intelege de ce, trebuie sa plasam lucrurile intr-un context strategic.

citeste si How a Libyan No-fly Zone Could Backfire (Stratfor)

Asa cum a spus Stratfor de ceva vreme, se apropie un moment decisiv, cu Statele Unite pregatita sa isi retraga din Irak ultimele sale forte militare pana la sfarsitul anului.

Intr-adevar, suntem deja in punctul unde compozitia trupelor americane prezente in Irak, formate din aproximativ 50.000 de soldati, s-a modificat de la formatiuni de lupta, preponderent, la formatiuni specializate in antrenament militar si personal logistic. Chiar si acesta vor fi plecati din Irak pana pe 31 decembrie 2011, iar Statele Unite nu negociaza in prezent o extindere a perioadei de sedere in Irak.

Irakul nu are in acest moment un executiv stabil. Nu are nici o forta militara proprie, nici un aparat de securitate, pentru a asigura ca vointa guvernului devine lege pentru toti cetatenii, ca sa nu mai vorbim despre apararea tarii de amenintarile externe, daca este nevoie… citeste tot pe Stratfor

Share