Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă României, în Consiliul JAI. Pentru aderarea la Schengen a unui stat este necesară unanimitatea.
România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, dintre cele 28.
Olanda s-a alăturat Austriei, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei. Votul a fost dat la pachet cu cel pentru România.
Ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la MAE, care consideră atitudinea Vienei, împotriva aderării României la Schengen, inadmisibilă, nejustificată și inamicală.
Aceasta va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
MAE a transmis ambasadoarei „protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece, cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”.
Austria a propus la negocieri, în cadrul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, mai multe variante de amânare pentru anul viitor a aderării României la Schengen, cu condiţia ca ţara noastră să nu insiste asupra unui vot în reuniunea de ieri, conform unor surse oficiale.
Oficialii de la Sofia reacționează și ei după decizia din JAI împotriva primirii Bulgariei și României în Schengen și spun că, în cazul Bulgariei, Austria este mai ușor de convins decât Olanda, potrivit agenţiilor Reuters şi BTA.
Fostul premier Ludovic Orban susține votul Austriei și Olandei împotriva aderării Românei la Schengen este și rezultatul „unei acțiuni ineficiente a conducătorilor diplomației românești”.
„Neacceptarea României în Schengen reprezintă un eșec major al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR și, mai ales, un eșec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a țării, președintele Iohannis”, a scris Orban, pe Facebook.
Marcel Boloș, ministrul liberal al Investițiilor și Proiectelor Europene, a catalogat drept „un gest profund nedrept pentru România” votul de respingere dat în Consiliul JAI.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se declară „extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE.
Ea cere Consiliului UE „să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis”.