home CORUPTIE, POLITICA Armaghedonul parlamentarilor bihoreni

Armaghedonul parlamentarilor bihoreni

Share

Jurnalistul bihorean Cornel Melinte, pentru ca asa era la moda si avea astfel posibilitatea sa-si mareasca numarul de cititori, a publicat, in replica la Armaghedonul XXL, un raport armaghedon propriu, dedicat parlamentarilor bihoreni si faptelor de arme ce ii caracterizau la jumatatea legislaturii 2000 – 2004.

FOTO: Ghimpele

Textul este un fel de sinteza-pamflet, in care Mihai Bar este numit Misu Breloc, Pavel Cherescu Pavaluc si, ca sa continuam acest round-up, iar Razvan Ionescu este botezat Razvan Rusinica.

Care Razvan Ionescu a aparut mai deunazi, in precedentul armaghedon, dedicat marimilor XXL din PSD, care vor fi urmat sa se micsoreze acum doua legislaturi.

Acest articol de presa botezat impropriu armaghedon, care este mai curand un soi de pamflet, trateaza subiecte interesante, insa fara sa intre in profunzimea fiecarui caz in parte.

Simptomatic este, de exemplu, fragmentul:

Aidoma unui barbat in rochita, Misu se zborseste din rarunchi, fiind ferm convins ca la viitoarele alegeri, avand in vedere notorietatea sa, va iesi musai senator, asa, ca sa le arate fostilor colegi de ce e in stare.

Armaghedonul parlamentarilor bihoreni

Ne-a cuprins tristetea la citirea noului Armaghedon XXL, bagat in seama prea putin de presa centrala si ignorat de tot in teritoriu. Cum spunea un coleg de breasla, nici Armagedonul nu mai e ce-a fost. Acest gen literar, prin care puterea era pleznita prin surprindere, a fost, pe stil nou, confiscat in folosul PSD. Listuta celor 97 de parlamentari PSD care nu se vor mai regasi anul viitor pe listele electorale este lipsita de tupeul cu care ne obisnuisem.

Ne simtim chiar frustrati ca Bihorul a fost lasat de izbeliste si in aceasta privinta. Motiv pentru care BUNA ZIUA, ARDEAL a inchis ochii, a muscat putin din creionul tastelor si si-a imaginat ce s-ar fi putut scrie despre unii parlamentarii bihoreni care, nu zicem vorbe prea grele, si-au batut joc de judetul asta de cand au fost alesi.

Vantoasele lui Misu Breloc

De cand s-a despartit de PSD, Mihai Bar, acum parlamentar independent (care sustine in continuare ca mentorii sai sunt Nastase si Iliescu), se lafaie bine merci prin Bucuresti, organizand la sfarsit de saptamana cite o conferinta de presa. In care, curajos nevoie mare, isi citeste comunicatele. Continutul darilor sale de seama nu le prea cititi in presa locala, fiindca ziaristii au primit ordin de la PSD sa nu il bage in seama.

Chiar daca nu ar fi existat acest ordin, ce ar trebui sa intelegem noi din diversele calomnii subtil acoperite penal, in care Misu ii ia la misto pe mai toti capii PSD, fara a se feri insa sa ii nominalizeze in mod direct? Aidoma unui barbat in rochita, Misu se zborseste din rarunchi, fiind ferm convins ca la viitoarele alegeri, avand in vedere notorietatea sa, va iesi musai senator, asa, ca sa le arate fostilor colegi de ce e in stare. Totusi, de ce a fost in stare pana acum Misu Breloc? Cum s-a zbatut el pentru oradeni?

Ei bine, a transpirat pentru “modificarea Legii nr.64/2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale”. Ne-am simtit noi mai bine dupa aceasta modificare? Ce gluma buna… Dezamagirea Mihai Bar s-a intrupat in trei luari de cuvant in plen si intr-o singura interventie politica. Bine ar fi ca pe viitor Misu sa isi reconsidere pozitia si emailurile de pe bihoreanul@yahoo.com.

Pavel Cherescu, who?

Pe Pavaluc l-au bagat altii in politica si bagat a ramas. Absolvent al Institutului Teologic Universitar Sibiu (1979), fervent aparator al idealurilor PRM, lui Cherescu nu i-a crapat obrazul de rusine la inceputul lui 2002, cand a trecut in barca PURisanilor lui Voiculescu. Opera sa politica se margineste la o initiativa de paispe lei, ce priveste reinfiintarea comunei Sanicolau Roman.

Pentru ca Asociatia Deportatilor si Victimelor Oprimarii Comuniste (ADVOC) i-a pus sub nas un proiect, Cherescu s-a semnat ca autor si l-a inaintat pentru “completarea si modificarea Decretului Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945 precum si celor deportate in strainatate, ori constituite in prizonieri”.

FOTO: CDep.ro

Initiativa in urma careia bihorenii au rupt-o in bunastare. Prin 2002, din spirit de fronda, Pavel s-a mai bagat, alaturi de “conjudeteanul” Misu Bar, la modificarea Legii nr.64/2002, pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.28/1999, privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale. Despre care ati citit mai sus.

Efectul acestei initiative inteligente s-a transformat in kilograme de scuipati, pornite din revolta pietarilor amarati, care ar fi vrut sa le explice alesilor ca e imposibil sa pastrezi in stare de functionare o casa de marcat, atunci cand iti degera degetele de la cele minus 15 grade Celsius – pe care le simt iarna de iarna. Micile speculatii parlamentare nu il vor face, cu siguranta, mai popular. Si nici mai votat.

Caci, dupa ce veti citi continutul initiativelor de mai jos, nu va veti mai aduce aminte de Cherescu decit ca de un vis urat si costisitor: P.L.299/2002, pentru completarea alin. 1 al art.11, din Legea nr.345/2002, privind taxa pe valoarea adaugata, P.L.349/2002 pentru modificarea Legii nr.195 din 20 aprilie 2001, privind voluntariatul, P.L.547/2002, privind controlul provenientei averilor dobandite ilicit, P.L.577/2002, pentru completarea Legii nr.70/1991 privind alegerile locale, P.L.595/2002 pentru prevenirea si sanctionarea profanarii valorilor religioase.

Pavel who?

Razvan Rusinica

Cu mutrita sa gonflata, privind patetic-admirativ spre Adrian Nastase, Razvan Ionescu s-a facut de toata bafta in judetul Bihor. Ne amintim, dar trecem repede cu vederea de imaginile PRO TV, de la sarbatorirea victoriei PSD din 2000, cand Razvanel se pupacea pe botisor cu Adrian Tarau, in veci arestarea lui! Exclus de la ciordelile din judet, ca si cum nu ar fi avut nimic de a face cu scandalul Tarau, Razvan Ionescu s-a aburcat in jeep si dus a fost pina la Capitala, de unde nu a mai venit decat incognito, pentru propriile interese, nicidecum pentru bihorenii care l-au votat.

FOTO: Interesul public

Totusi, in Parlament, fiindca ii place vorbaria si sa fie vazut la televizor, Razvan a glasuit si militat si tras sfori si stresat pentru organizarea si functionarea serviciilor de paza, transporturi speciale si investigatii si pentru declararea ca municipiu a Marghitei, probabil la rugamintea deputatului Teodor Cladovan. Cat priveste alte activitati, pe Razvanel l-a durut la cravata de problemele Bihorului, marginindu-se la a se lupta pentru a nu pierde postul de presedinte al Organizatiei de Tineret a PSD, suflat de omul Arogantului, Victor Ponta.

In fapt, Ionescu reprezinta cea mai buna dovada ca oradenii ar trebui sa nu mai voteze la viitoarele alegeri asemenea “vinituri”.

Zoli Kovacs, un fermier insipid

A intrat la Parlament in locul lui Laszlo Fazakas, in 28 decembrie 2000, lasand departe indeletnicirile sale de inginer mecanic agricol la SC VALPRODCOM SA Valea lui Mihai, unde mulgea vaca si cosea iarba. A plecat la Bucuresti pentru a taia frunze la cainii PSD. Macar de s-ar fi obosit pentru etnicii maghiari, si tot intelegeam inertia sa parlamentara, care l-a facut sa fie asa de “ocupat”.

Cat de mult ati aplaudat la modificarea art.4 al Legii 156/1997, privind acoperirea financiara a datoriilor fata de stat? Si cat de mult v-a ajutat modificarea si completarea Legii pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar nr.160/1998?

Uscativului Magheru i s-a uscat avantul

Nu a visat vreodata neamul Magheru ca fiul lor de seama, Paul, profesor de literatura romana si universala, va ajunge in Camera Deputatilor ca sa lupte cu ardoare pentru “antamarea” propunerii legislative 280/2001, privind emanciparea si integrarea rromilor. Lui Paul, care adora conferintele de presa mici si dese, ii datoram si legiferarea noului Cod al Muncii, atat de maiestru adoptat si atat de bine primit de opinia publica si presa, ce s-au ingretosat la citirea atator aberatii. Decat asemenea deputati, mai bine lipsa!

Cornelus, culcat!

Era un biet profesoras de fizica in Nojorid. Dar pe fruntea sa stralucea steaua succesului E 278, in aura luminata a SC TRANSILVANIA GENERAL, unde a fost director mai apoi. In virtutea relatiei de rudenie cu fratii Micula. Baieti fitosi si lenesi, care l-au trimis pe Cornelus la inaintare, in politichie, sa le reprezinte interesele.

Desi in Oradea face gargara, se da lovit, intervine, asculta, Cornel Popa este in fapt unul dintre cei mai mari chiulangii ai Camerei, despre el spunandu-se ca isi incepe saptamana de lucru parlamentara lunea si ca o termina marti. Pe ascuns, degusta whisky din cel bun, nu din cel produs de verii sai. Intre prieteni, dezbate cu aplomb cestiunile tarii si teoria fara prelungitor a chibritului.

Majoritatea initiativelor sale legislative au miros de cabinet miculescian atat de penetrant, ca lui Cornel Popa ii curg ochii intr-atat, ca nu mai vede de cearcane soseaua pe care circula cu jeep-ul Mercedes ce i s-a pus la dispozitie. Cand bate apa in piua despre autostrazi sau cand, vezi Doamne, il hartuieste pe Mitrea cu interpelari, ei bine, trebuie atunci sa intelegeti ca nu sta nicidecum in puterea sa de parlamentar de Opozitie sa schimbe interesele PSD. Sau ale oamenilor de afaceri unguri.

Ce au stabilit deja traseul magistralei ce va pleca din M3 spre Romania. De la o vreme, pe langa visul de ministru, lui Cornel Popa i s-a nazarit ca ar putea ajunge edil in Oradea, ca sa diriguiasca destinele cetatenilor, sa reimparta spatiile comerciale, dar unidirectional, daca se poate. Iar pe plan politic sa ajunga cel putin vice la PNL. Babele specialiste in leacuri recomanda pentru asemenea vise umede matraguna uscata, mestecata la ceas de seara in fata unui televizor, pe care ruleaza reclame cu pernite cu ciocolata.

Szekely de Salonta

Jurist, juristconsult, ziarist, tata de familie, redactor sef adjunct al saptamanalului IFI FORUM, deputat, cetatean interesat, Ervin Zoltan Szekely s-a mai stresat cat de cat pentru interesul general, deci si al sau. N-a zis rau cand a zis ca trebuie musai sa se faca modificarea si completarea Legii nr.64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului. Dar a blufat in ceea ce s-a instituit ca modificare pentru Legea nr.92/1992 pentru organizarea judecatoreasca. Fiindca dumnealui are destule parghii in Justitia oradeana pentru ca… lucrurile sa iasa cum trebuie.

Zsolt Szilagyi, eternul deputat

Toate gagicile il plac. Are licenta in Studii Politice la Buda, colectioneaza opere de arta, se da cu parfumuri galante, ii place sa i se spuna Politologul.

A fost membru in toate comitiile si prezidiile ce au privit ginta maghiara, daca s-a putut cat mai reformista, dar de aia nu a ezitat sa faca sluj unor interese, atunci cand a fost cazul.

FOTO: CDep.ro

L-au prins si la Bors cu tot felul de imprimate tipizate, dar nu s-a mai intamplat nimic, fiindca relatiile sale si faptul ca banii din conturi cresc ca in povestile nemuritoare l-au ferit mereu de probleme.

Pentru oradeni? De ce sa se zbata? Pentru maghiari? Poate mai tarziu.

Vasile Duta, senator de nadejde

Bihorean get-beget de Dambovita, senatorul Duta a inceput mai intai sa faca sluj fundului generos al Tribunului Vadim Tudor. A evoluat. Si s-a transferat pe naspa la PSD. Viata bate filmul. in ciuda eforturilor sale, Duta a devenit celebru abia cand secretara de la cabinetul sau parlamentar a fost putin inculpata pentru transport de prafuri in scutece de copii.

Daca o sa va aratam poza acestui senator, n-o sa stiti de unde sa il luati repede-repede: de la Asociatia Batraneilor, de la Alianta impotriva Chips-urilor sau din Parlament? Cum se poate ca o asemenea functie onorabila sa fie facuta de rusine de un om ce discuta cu ministrii doar cand acestia au timp de pierdut prin Senat? Cat de mult a ajutat domnia-sa Bihorul, intrand in istorie drept unul dintre numerosii initiatori ai declararii zilei de 22 decembrie drept Ziua Libertatii Romaniei?

Stefan Gheorghe Margineanu – un nume. si atat

Cand fostul presedinte al organizatiei PRM Bihor a sarit in barca PD, actualul senator Margineanu, fan al tractoarelor, nici nu spera ca inaintand pe lista de la Senat va fi ales. Lucrurile ce urmau sa i se intample l-au emotionat: au inceput unii sa i se aplece pe dinainte, a primit telefon mobil gratuit si l-a vazut pe Vacaroiu “live”.

De cand e senator, Margineanu a reusit sa se trezeasca indestul, pentru a semna propunerea legislativa privind declararea ca municipiu a orasului Beius. Dupa care a adormit la loc, intr-o acuta naivitate. Asa se mai distreaza Cel de Sus: da demnitati oilor sale ratacite, ca sa ii odihneasca intru cele electronice, ca tot au inceput sa ii placa senatorului noile descoperiri tehnologice ale lumii moderne, precum faxul, uscatorul de la toaleta si microfoanele.

Stefan Pete, senatorul catastrofelor

Stefan Pete, fost director la Vinalcool, firma decedata din cauza de interes, e udemerist si mare fan de whisky si de secretare competente. Daca se poate cat mai tinere. Nu aveti de unde sa il stiti, fiindca e foarte discret. Isi vede linistit de afaceri, ii ajuta pe apropiati si tace molcom in papusoiul UDMR. Ce-i drept, se mai vede din cand in cand cu Alex Kiss, vicele Consiliului Judetean Bihor, care il mai roaga, daca are timp, sa puna o vorba buna pentru infiintarea comunelor Paleu si Tamaseu. Dar asta nu inseamna ca nu e un om gospodar. Ca dovada averea sa. Senatoriala.

~Cornel MELINTE~

Share