home CORUPTIE, POLITICA Armaghedonul Oligarhilor 81. Interese geostrategice

Armaghedonul Oligarhilor 81. Interese geostrategice

Share

Un alt aspect al disputei geostrategice din Europa Centrală şi de Est dintre UE şi Rusia este dat şi de falul în care Putin a încercat să-l folosească pe Schroeder ca să aservească Germania.

Parţial, această tehnică a reuşit, dar numai pe termen scurt. Pe termen mediu şi lung, germanii nu vor accepta niciodată dominaţia energetică rusească, aşa cum se vede în prezent.

Interesele economice, politice şi militare la Marea Neagră ale Ucrainei, Federaţiei Ruse şi Turciei coincid în privinţa interzicerii accesului unor alte puteri politice în acest bazin, inclusiv al Uniunii Europene.

Recentele vizite reciproce la nivel înalt dintre Ucraina şi Turcia, precum şi intervenţia vehementă a preşedintelui ucrainean Victor Iuşcenko la summitul Uniunea Europeană – Ucraina din octombrie 2006, au impus luarea în discuţie a altui proiect, susţinut şi de partea rusă, prin care conducta dintre portul Odessa şi localitatea Brody, situată în apropierea granitei polono-ucrainene, poate fi extinsă prin Slovacia şi Cehia către infrastructura intraeuropeană deja existentă.

Prin posibila ei extindere către portul polonez Gdansk de la Marea Baltica, partea polonă doreşte să reînvie vechile proiecte de transport al resurselor energetice între bazinul Mării Caspice şi Marea Baltică, oferind şansa Poloniei de a-şi consolida poziţia la nivelul politicii comune europene din diferite domenii de interes.

Dorinţa actualei conduceri de la Varşovia de a se impune ca un veritabil lider regional este adesea exprimată în luările de poziţie ale oficialilor polonezi, ce consideră că Polonia ar avea o vocaţie istorică în acest sens.

Poziţia exprimată la cele mai înalte niveluri ale administraţiei ucrainene este favorizată de Polonia, care o vede drept contrapondere la mult trâmbiţata conductă subacvatică dintre Germania şi Federaţia Rusă, ce evită teritoriul polon sau al Ţărilor Baltice.

Importanţa proiectului ruso-german, precum şi susţinerea politică de care se bucură, este cel mai bine oglindită de faptul că director al consorţiului ce realizează proiectul este fostul cancelar german Gerhard Schroder, care a facilitat adoptarea sa de partea germană în ultimele săptămâni ale mandatului său.

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 82. Gazprom – nouă Armată Rosie

Share