Armaghedonul Oligarhilor 54. Mircea Popa şi reţeaua firmelor ruseşti

Share

Mircea Popa este cu adevărat un personaj pitoresc în România. Am avut ocazia să stăm de vorbă cu acest domn. Are un anumit moment de blocaj al ideilor, în care nu mai e capabil să fie coerent prorus.

În rest, intelectualismul său este interesant şi discursul său despre homo sovieticus (noţiunea însă îi aparţine sociologului Alexandr Zinoviev) are nuanţe demne de notat.

În vremea lui Ceauşescu, a fost cercetat de Securitate, fiind bănuit că este agent KGB. Acum, Mircea Popa conduce Agenţia de Presă “Rusia La Zi”, controlată de un off-shore din Insulele Virgine Britanice, reprezentat la noi de un cetăţean moldovean, conectat la afacerile lui Sorin Ovidiu Vintu.

”Rusia la Zi” este sponsorizată de un oligarh rus din domeniul metalurgic.

Din perioada PSD, Mircea Popa este consilierul politic al lui Cozmin Guşă, cel care s-a remarcat în peisajul public prin discursurile sale proruse.

Întâmplător, Guşă are vilă la Cornu, pe aceeaşi proprietate cu Horia Bejan, omul lui Boris Golovin.

Relaţia sa cu Cosmin Guşă, al cărui consilier oficial este de mulţi ani, dar şi relaţiile speciale pe care şi le-a format în Rusia fac din Mircea Popa un personaj pitoresc.

Scriitor mediocru, a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor, de Zaharia Stancu, fiindcă era scriitor doar cu numele, deşi beneficia de toate avantajele de pe urma acestui statut.

A făcut greva foamei, la plesneală, în faţa Uniunii şi a cerut azil în Rusia, fiindcă “nu era lăsat să scrie literatură comunistă autentică”.

A apărut pe prima pagină din Pravda şi Ceauşescu, ca să scape de scandal cu ruşii, l-a numit director de cinematograf (Mioriţa).

Din acea perioadă datează relaţia sa cu Sorin Roşca Stănescu. Şi Băcanu era contactat cam în acelaşi timp de un agent al KGB, care i-a propus sprijinirea unor activităţi de perestroika în România. Au scos un manifest, numit “Libertatea”.

Ca urmare a documentării relaţiei sale cu un ofiţer din cadrul Ambasadei Ruse şi a găsirii probelor că acesta era instruit pentru operaţiuni specifice agenţilor de influenţă, Mircea Popa este arestat în decembrie 1989.

A stat în celulă cu Mircea Răceanu. A fost eliberat pe 22 decembrie, dizident. După 1990 a infintat Sindicatul “Frăţia” şi l-a instalat în fruntea sa pe Miron Mitrea.

I-a păcălit pe americanii de la AFL-CIO, cea mai mare centrală sindicală, şi a scos sume mari de bani de la ei, reuşind crearea unei întregi reţele sindicale şi nu numai cu bani americani.

Legăturile sale cu ruşii s-au intensificat. Proiectul deschiderii unor relaţii privilegiate cu ruşii este îmbrăţişat şi de alţi amici ai Marii Rusii, printre care şi George Constantin Păunescu.

nota: În prezent, Agenţia de presă şi comentarii (!#&(?) Rusia la Zi figurează ca având sediul în str. Mihail Obedenaru 6A (pe lângă Parcul cu Platani, ca să ne exprimăm în argou de specialitate). 

urmează: Armaghedonul Oligarhilor 55. Mogulii media şi servitorii lor

Share