home CORUPTIE, POLITICA Armaghedonul 10. STS

Armaghedonul 10. STS

Share

In aprilie 2002, la cateva luni de la inceputul fenomenului rapoartelor de tip armaghedon, exista tendinta ca fiecare institutie sau breasla din Romania sa se procopseasca cu propriul sau armaghedon.

Cel dedicat Serviciului de Telecomunicatii Speciale a fost facut articole, intr-un serial de trei episoade publicat de Ziua pe 24 – 26 aprilie 2002. Tot sub obladuirea distrugatorului de presa romana Sorin Rosca Stanescu.

Redactia a primit ordin ca, sub initialele D.S.S. (ironia lui Sorin este evidenta, D.S.S. insemnand, in mod evident, Departamentul Securitatii Statului; Rosca-Stanescu a fost si este in continuare obsedat de astfel de incriptari, cu trimiteri incifrate, pe care le considera foarte inteligente si pline de miez), sa publice armaghedonul acesta in trei episoade, facand la fiecare dintre episoade cate un sapou si punand intertitluri. Aveti aici documentul integral, asa cum a fost primit de redactia Ziua, dupa cate putem deduce logic.

Am pastrat unul dintre intertitlurile puse de Ziua si am mai pus unul, pentru mai lesnicioasa citire a textului de catre cititorul interesat.

Defapt, a scrie astfel despre Dumitru Iliescu, de exemplu, a fost cea mai buna metoda de a-l ajuta pe acesta sa ramana in libertate, dezamorsand o adevarata ancheta de presa si, eventual, o ancheta a procurorilor asupra faradelegilor de care este acuzat in aceasta anonima.

Mitica Iliescu, fost sef SPP, care in 2002 era consilier al presedintelui Ion Iliescu, ar fi favorizat angajarea la STS a unor oameni slabi profesional. Acestia ar fi fost reactivati pentru a li se mari pensia.

Nu stim daca Iliescu a faptuit intr-adevar asa ceva si oricum ar putea fi una dintre relele cele mai mici.

Ceea ce stim este ca astazi acesta e pensionar si traieste bine-mersi, mai mult ca sigur cu o pensie foarte nesimtita, iar cei care risca sa ajunga la bulau, intristare, mititica, scurtatura si pleoapa de Caransebes incercanat sunt exact copiii sai de trupa, precum Catalin Voicu, in timp ce el se uita la televizor, relaxat poate.

===

Armaghedon STS

– Reactivarea col.(r) Ion Stoica, fost sef al personalului, pensionat pe caz de boala, trecut in rezerva pentru grave abateri privind incadrarea pe valuta, trafic cu diplome false pentru atestarea studiilor superioare sau alte avantaje materiale a unui numar foarte mare de cadre. La pensionare, in 1999, col Stoica a primit si soldele compensatorii in suma de peste 250.000.000 lei. Despre toate aceste aspecte, precum si despre nunta celor doua fiice, pentru care existau rapoarte scrise, pot prezenta detalii gl.div. Ion Sima, col. Maftei Ion precum si cadrele OJTS Bacau si Vrancea. Dupa cum afirma, reactivarea sa a fost facuta de directorul STS la presiunile consilierului prezidential Dumitru Iliescu, in scopul de a i se recalcula pensia, sarind astfel de la 6.000.000 lei la 10.000.000 lei, prejudiciind astfel statul (Casa de pensii a MI). Recent, Stoica a pornit o adevarata campanie de razbunare impotriva cadrelor care l-au raportat in legatura cu gravele abateri mentionate mai sus, pentru care de altfel a fost trecut initial in rezerva.

– Numirea in functia de consilier al directorului a col. (r) Tindeche Cristian, in varsta de 60 de ani, trecut in rezerva de la SPP. Acest ofiter a lucrat inainte de 1989 pentru Directia a V a si ulterior la SPP, unde s-a ocupat in exclusivitate de afaceri personale. Ca si in cazul col. Stoica, cu importante prejudicii pentru stat, urmeaza sa-i fie recalculata pensia

– Numirea col (r) Vasilescu Ion, dupa trecerea in rezerva si primirea soldelor compensatorii in suma de peste 250.000.000 lei, in functia de consilier al directorului, cu locul de munca la Slobozia. Acest cadru, in calitate de sef al OJTS Ialomita s-a ocupat in exclusivitate de magazinul sau personal din Slobozia, fiind cunoscut ca un foarte slab profesionist. Ca si in cazul col. Stoica, cu importante prejudicii pentru stat, urmeaza sa-i fie recalculata pensia.

– Numirea col (r) Florescu Dan, dupa trecerea in rezerva si primirea soldelor compensatorii in valoare de 250.000.000 lei in calitate de consilier al directorului pe probleme juridice, desi in domeniu este foarte slab pregatit profesional. Ca si in cazul col. Stoica, cu importante prejudicii pentru stat, urmeaza sa-i fie recalculata pensia.

– Numirea col (r) Bradea Radu, fost medic in cadrul SRI, in calitate de consilier al directorului, desi a depasit 60 de ani, Ca si in cazul col. Stoica, cu importante prejudicii pentru stat, urmeaza sa-i fie recalculata pensia.

Numirea lui Tudosie Ion in calitate de director economic al STS, desi acesta nu are nici un fel de experienta si pregatire in acest domeniu, iar in calitate de reprezentant al Curtii de Conturi pentru STS pana in 1997 s-a remarcat prin nenumarate fraude conditionand acordarea vizei pentru diferite actiuni de preluarea a tot felul de materiale si produse. Aceasta atitudine a culminat cu cercetarea impreuna cu T.Tudor de catre Sectia Parchetelor Militare pentru acelasi abuz in functie, respectiv construirea unei vile la Breaza prin utilizarea unor mijloace auto ale institutiei. Inrudirea sa cu consilierul prezidential Dumitru Iliescu precum si prietenia sa cu Tanase Tudor explica ascensiunea acestui personaj mediocru si compromis moral la cea ma inalta functie economica din STS. Recent, cei doi prieteni “la bine si la rau” si-au utilat cele doua vile cu termopan, probabil utilizand aceleasi procedee ca si in 1997.

Lista securistilor

– colonel in rezerva Tindeche Cristian, fost ofiter in cadrul Directiei a V-a din cadrul Departamentului Securitatii Statului, cea care se ocupa cu protectia inaltilor demnitari comunisti, in frunte cu Nicolae si Elena Ceausescu

– colonel Dobre Ion, fost ofiter in cadrul Directiei a IV-a – Contrainformatii Militare din cadrul Departamentului Securitatii Statului

– colonel Aurelian Neferoiu, fost ofiter in cadrul Directiei a IV-a – Contrainformatii Militare din DSS

– colonel Maftei Ion, fost ofiter in cadrul Directiei a IV-a a DSS

– colonel Costache Liviu, fost si el ofiter in cadrul Directiei a IV, in prezent mutat in cadrul Diviziunii Protectie a SRI

– colonel Stoica Ion, fost ofiter de informatii in cadrul Comandamentului pentru Tehnica Operativa si Transmiiuni din DSS

– colonel Filip Blaju, fost ofiter in cadrul Unitatii Speciale T a Securitatii

– colonel Vasilescu Ion, fost sef al Biroului T din cadrul Inspectoratului Securitatii Ialomita

– colonel Damoc Ion, fost sef al Biroului T al Securitatii Hunedoara

– colonel Florescu Dan, fost ofiter de informatii la UM 0110

– colonel Dudoiu Constantin, fost sef al Biroului T al Securitatii Sibiu

– colonel Tataru Constantin, fost sef al Biroului T al Securitatii Satu- Mare

Chiar generalul in rezerva Tanase Tudor, actualul sef al STS, a facut parte din celebra Brigada de Spionaj industrial si furturi tehnologice (SD) coordonata de generalul Pacepa in Departamentul Securitatii Statului. Dupa 1979 este mutat la Unitatea Speciala R, unde se ocupa de Sistemul tehnic Operational (TOS) al legaturilor cu aeronavele prezidentiale ce apartineau lui Ceausescu.

Afacerea echipamentelor Matra

Ne adresam dumneavoastra, un numar de ingineri, specialisti in telecomunicatii, din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, utilizand aceasta cale, dupa indelungi ezitari, avand in vedere starea de spirit negativa instalata la cadrele tehnice ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale, ajunse in umilitoarea situatie de a fi conduse de actualul adjunct tehnic al directorului, subinginerul de semnalizari feroviare, Mihalache Florin, ajuns in postura de subsecretar de stat la o jumatate de an dupa completarea studiilor la o facultate mecanica in conditii dubioase (continuarea studiilor incepand cu anul IV pe alt profil decat cel pe care s-a pregatit ca subinginer, terminand anii V si VI “ani terminali” intr-un singur an, in contradictie cu prevederile Legii invatamantului.

Ne vom referi la neregulile grave privitoare la achizitionarea, instalarea si functionarea sistemului de radiocomunicatii Phoenix (Matra-Franta).

In vara anului 1996, se obtine o hotarare CSAT prin care s-a infiintat o comisie departamentala condusa de Tanase Tudor pentru a analiza noile tehnologii recomandate de Uniunea Internationala de Telecomunicatii (ITU) destinate retelelor de comunicatii de tip ,,urgenta”. Comisia voiajeaza in Europa, dar cu accent pe spatiul francez si nordic si propune sa se achizitioneze un sistem in standardul TETRAPOL (standard de firma, neomologat nici acum de organismul european de standardizare in telecomunicatii ETSI). Propunerea este acceptata.

Dupa negocieri relativ rapide, in aprilie 1997 s-a semnat contractul cu Matra privind achizitia de ,,echipamente radio si servicii asociate”, si nu a unui sistem de radiocomunicatii, asa cum ar fi fost normal. Aceasta denota ca sistemul nu exista si ca partenerul il avea in faza expermentala. STS ceruse un sistem care sa fie utilizat in comun cu mai multi beneficiari (sistem partaj), firma Matra, numai pentru un beneficiar.

La punerea in functiune, cu ocazia vizitei Papei loan Paul al Il-lea, s-au evidentiat multe disfunctionalitati structurale reclamate cu vehementa de beneficiari (MI si SPP):

– acoperire radio neuniforma (zone din Bucuresti unde nu s-a putut comunica), consecinta a lipsei studiilor si proiectelor.

– dificultati majore in efectuarea comunicatiilor de grup (comunicatii intre membrii unei retele)

– timp de acces in retea foarte mare, ceea ce conduce la scaderea operativitatii comunicatiilor, aspect esential pentru beneficiari

– congestionare (blocarea) sistemului la un numar redus de utilizatori, contrar asigurarilor firmei producatoare, situatie nerezolvata complet nici pana acum

– aparatura de interconectare (radiorelee) de proasta calitate si cu resurse limitate, ceea ce conduce la aparitia unor blocari ale comunicatiilor intre celule, si altele.

Noi am sesizat aceste limite si disfunctionalitati ale echipamentelor si am propus conducerii STS de dupa 1998 solutii pentru remedierea lor, care s-au mai rezolvat dupa indelungi negocieri. Aceste limite ale sistemului au condus la intarzieri in punerea in functiune a sistemului.

Un aspect aparte il constituie aparatura de radiorelee. Nu stim de ce au fost acceptate echipamentele Sagem, pentru ca au fost si sunt probleme mari cu acestea. In perioada 1998-1999, conducerea tehnica a negociat timp indelungat pentru a determina partea franceza sa retraga cca. o treime din echipamente si sa le inlocuiasca cu altele ceva mai bune, oricum departe de nivelul tehnic al altor furnizori. Norocul nostru ca aveam alte linii de radiorelee cu echipamente Ericsson (cu capacitate de 34 Mb/s fata de maxim 8 Mb/s cele de la Sagem) pentru a corecta lipsurile contractului cu Matra.

In concluzie, ca specialisti, suntem pusi in situatia paradoxala ca dupa eforturile facute la punerea in functiune a sistemului si la intretinerea sa si pentru a caruii achizitionare nu am fost consultati, sa suportam nemultumirile conducerii actuale, din care, domnii Tanase si Grigore sunt responsabili direct de achizitionarea acestui sistem.

Share