home CORUPTIE, POLITICA Armaghedon 4 al primarului de Mioveni

Armaghedon 4 al primarului de Mioveni

Share

Primul dintre armaghedoane, asa cum am vazut, a fost o radiografie “din casa”, facuta probabil de catre niste militari activi, nemultumiti de pauperitatea Armatei, intr-un moment in care aceasta trebuia sa ajunga la standarde NATO.

Al doilea a luat probabil fiinta in urmatorul mod: cei care detineau informatii despre Adrian Nastase, neavand cum sa le faca publice altfel, au folosit un efect de levier, la capatul caruia s-a aflat cupla Mugur Ciuvica – Ovidiu Iane.

Pe trendul de popularitate obtinut astfel de nou-infiintata notiune de raport armaghedon, staff-ul Romania Libera a considerat ca este momentul potrivit sa publice o combinatie de sinteza si investigatie jurnalistica, pe care a numit-o armaghedon, pentru a obtine astfel o cota de popularitate marita.

Ca intotdeauna in tara in care Capitala este un conglomerat de sate mai rasarite, asezate de-a lungul Dambovitei si baltilor ce o marginesc, trebuia sa apara si o comédie de armaghedon. Au aparut mai multe. Primul armaghedon-caricatura sau armaghedonaş a fost cel al primarului din Mioveni.

Si, desigur, sa te pui la mintea lui Sorin Rosca-Stanescu? Orice document nesemnat, pe care scria ca e raport armaghedon, adica poate aduce vanzari mai mari, era publicat in Ziua.

Astfel a fost publicat Armaghedonul 2 Adrian Nastase, cu singura scuza profesionala ca premierul de atunci se pierduse cu firea (azi intelegem mai bine de ce) si facuse tampenia sa reactioneze la o anonima si ca publicarea reactiei avea nevoie de cunoasterea documentului care o generase.

Acum vreo cinci ani, cand am scris impreuna cu Dan Badea in Revista Bilant sinteza despre armaghedoane, nu i-am ascultat pe cei care il criticau pe Sorin. Acum, cand vad la ce a ajuns azi Rosca Stanescu, privesc lucrurile altfel, pentru ca am alta perspectiva si stiu mai multe.

Atunci, am fost cel care a stat de vorba cu Sorin despre publicarea de catre acesta a Armaghedonului 2 Adrian Nastase. Am discutat timp de doua ore cu el, in biroul acestuia. Am incercat sa-l inteleg si cred ca am reusit.

Ceea ce nu i-am spus atunci era ca nu as fi procedat astfel, ci as fi pus doi jurnalisti sa verifice punct cu punct toate informatiile din raport.

Apoi, daca ceva se verifica, as fi dat publicitatii acel lucru, evident numai dupa ce as fi discutat si cu impricinatul.

Daca Nastase o facea pe nebunul si, din Palatul Victoria, refuza sa reactioneze, ca e el tare ca fularul si ca fenobarbitalul, as fi publicat ancheta, precizand ca Nastase nu a inteles sa reactioneze nicicum sau ce anume a facut sau a zis.

Ce a facut Sorin Rosca Stanescu: a dat anonima

Rene Parsan (saracul Rene, a primit ordin…) semna in Ziua de vineri, 25 ianuarie 2002, un articol numit “Primarul PSD din Mioveni cere spaga cu acte in regula”. Sapoul facut de jurnalist dadea cateva directii despre nenorocirile pe care le-ar fi facut primarul Vasile din Mioveni:

Ing. Vasile Costescu ordona firmelor din oras sa sponsorizeze constructia unui spital * De donatie depinde incheierea autorizatiei de functionare * Santaj, cum ar veni * Nu se specifica cine si in baza carei legi va controla aceste venituri

Aceste acuzatii foarte grave la adresa unui ins nu erau acoperite in nici un fel prin documente sau marturii, in afara de existenta unei anonime trimise presei, botezate impropriu “armaghedon”.

Nu a existat, dupa cunostintele mele, nici o intentie a jurnalistilor de a verifica informatiile primite sub forma unei anonime, de a se lamuri daca ele sunt calomnii, ori sunt acoperite cumva de realitate.

Pe 11 mai 2006, Vasile Costescu a plecat dintre noi la 70 de ani, in urma unei lungi suferinte. Aceasta este informatia, din punct de vedere jurnalistic tipica unui anunt scurt de la rubrica “decese”. Dincolo de el, curiozitatea jurnalistului ramane nesatisfacuta.

Nu stim in acest moment daca informatiile din anonima despre care discutam erau adevarate, iar acesta este un exemplu tipic despre modul in care niste oameni onesti si buni profesionisti, ca Rene Parsan, care mi-a fost coleg la EvZ pe vremuri si pentru care bag mana in foc, sunt obligati prin ordine tampe intra-redactie sa faca lucruri care le pateaza CV-ul. Clauza de constiinta? Sa fim seriosi…

Iar Sorin Rosca Stanescu era specialist in stricat CV-uri de jurnalisti profesionisti. De n-ar mai ajunge niciodata in pozitia sa le strice cartile de vizita altor ziaristi…

Share