home POLITICA Ar trebui să demisioneze Ponta pentru imixtiune în Justiţie?

Ar trebui să demisioneze Ponta pentru imixtiune în Justiţie?

Share

În viziunea noastră, Educaţia ar trebui să fie o prioritate naţională. Faptul că nu este se vede clar în educaţia noastră tipică şi a urmaşilor noştri. După câte observăm, la fel stau lucrurile şi în cazul premierului Victor Ponta. Când a făcut el şcoala nu a învăţat nici să aibă un cod etic, nici morală.

Omul acesta este făcut din şmecherie. Atunci când e strâns cu uşa evadează în trei feluri, după context. La Antena 3, de exemplu, se chinuie să-şi păstreze cumpătul şi răspunde raţional, făcând-o pe democratul şi tolerantul, comparativ cu extremiştii reacţionari care populează acea staţie.

Atunci, avem tendinţa să-i luăm apărarea, dar ştim că e doar o iluzie. Şmecheria cu Ion Iliescu preferabil lui Vadim Tudor nu merge de două ori, s-a vărsat. Când iese la declaraţii şi e strâns cu uşa de întrebări incomode are alte două tipuri de reacţii: cea caracterizată plastic de Ion Cristoiu cu porecla Iresponsabilul Vesel – ironizează, degradându-şi apoi discursul în zeflemea şi astfel atacând; ori o face pe furiosul (sau e furios), sărind la beregata jurnalistului, complet ilogic, ceea ce ar veni în sprijinul teoriilor vehiculate asupra episoadelor de violenţă extremă din trecutul său.

Complet ilogic oricum acest comportament deviat, pentru că, de exemplu, orice jurnalist serios ar trebui să-l întrebe acum, după toată scandalageala aceasta sordidă a Bac-ului:

Consideraţi că, având în vedere că aţi făcut declaraţii publice care demonstrează imixtiunea dv. în treburile Justiţiei, contrar prevederilor constituţionale, ar trebui să vă daţi demisia?

Suntem curioşi dacă această întrebare va veni, dar cunoaştem deja răspunsul lui Ponta: va face iar o criză de victima love, dându-se apoi muşchetar în faţa jurnaliştilor şi agitându-şi buzduganul cu şapte peceţi în faţa segmentului uselizat al opiniei publice, căreia i se adresează cu regularitate.

În cazul imixtiunii sale în ancheta procurorului de caz din frauda de la Liceul Bolintineanu, Victor Ponta a înţeles exact ce face. A acţionat rece şi calculat, capitalizând politic antipatia părinţilor corupători şi elevilor cu mintea pervertită de aceştia, obişnuiţi să ia examene prin fraudă.

În acest timp, procurorul de caz s-a tezit că atacă, prin ancheta sa, chiar rezervorul electoral şi de cadre politice al USL, format din oameni aflaţi la vârsta la care încă nu şi-au format clar personalitatea şi şi-au ales deja greşit modelele de urmat în viaţă.

Observăm aici  un factor de rupere: segmentul uselizat de electorat se îngustează mereu, pe măsură ce Guvernul continuă să facă greşeală după greşeală.

Pe de altă parte, poate conştient de acest lucru, Ponta încearcă să speculeze, capitalizând politic antipatia părinţilor români care corup sau au corupt în trecut profesori la examene, ca să le parvină în viaţă odraslele prin fraudă.

Interesant de văzut care trend va fi predominant: simpatia politică faţă de o coaliţie a cărui premier apără corupţia din Educaţie sau antipatia politică faţă de un guvern care duce ţara la sapă de lemn şi o întoarce în timp cu cel puţin 10 ani, pe vremea Sultanatului Adrian Năstase.

Share