home EVENIMENT, POLITICA APIA trebuie să returneze către Comisia Europeană 80 de milioane de euro

APIA trebuie să returneze către Comisia Europeană 80 de milioane de euro

Share

APIA a reuşit performanţa să fie obligată să dea înapoi bani cheltuiţi incorect înainte ca Articolul 7 (aşa-zisa “soluţie nucleară”) să ducă eventual la stoparea dreptului de vot şi a fondurilor europene.

România a pierdut la Curtea de Justiție a UE un proces cu Comisia Europeană din cauză că a contestat prea târziu la instanța europeană o decizie pronunțată inițial de Comisie în iunie 2018.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Este vorba despre corecții financiare aplicate de Bruxelles din cauză că APIA, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, nu și-a actualizat ani la rând softul cu declarațiile (ICAS) în baza cărora se fac plățile către agricultori, ieșind din standardele europene.

În iunie 2018, Comisia Europeană a exclus de la finanțare o serie de cheltuieli efectuate în cadrul Fondului european de garantare agricolă (FEGA) și a Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), aplicând corecții de aproape 80 de milioane de euro.

De altfel, în urma unui audit, Comisia Europeană a transmis APIA în data de 24 august 2017 o scrisoare oficială în care solicită aplicarea regulilor privind disciplina financiară în concordanță cu prevederile regulamentelor europene și a cerut instituției române să facă corecțiile necesare în declarațiile de cheltuieli.

Share