home POLITICA Apel european la Trump să facă America mai puternică

Apel european la Trump să facă America mai puternică

Share

Mai mulţi lideri şi foşti lideri europeni au adresat un apel preşedintelui ales Donald Trump. Ei îi cer acestuia să păstreze America puternică, aşa cum nu vrea Putin şi doreşte Europa.

Noi, aliații voștri, vrem asta”, transmit liderii europeni. Este vorba despre Traian Băsescu, Toomas Hendrik Ilves, fost președinte al Estoniei, Carl Bildt, fost premier și ministru de Externe al Suediei, Radosław Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei sau Rosen Plevneliev, președintele în funcție al Bulgariei.

În calitate de aliați, facem un apel la noua administrație SUA și la Congres. Să fie fermi în apărarea obiectivelor și intereselor noastre comune: pacea, relația transatlantică și libertatea.

, au transmis aceștia.

Apel: diminuarea sau anularea sancţiunilor ar pune în pericol securitatea şi stabilitatea

Alături de Traian Băsescu, un alt român a mai semnat această scrisoare: Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația condusă de fostul președinte.

Băsescu și ceilalți actuali sau foști oficiali din regiune fac trimitere la ideea că diminuarea sau anularea sancțiunile aplicate Rusiei ar pune în pericol securitatea și stabilitatea pe care europenii și americanii au creat-o după Războiul Rece.

Să nu aveți nicio îndoială: Vladimir Putin nu este aliatul Americii. Nici un partener internațional de încredere. Ambii președinți care v-au precedat au încercat să interacționeze cu liderul Rusiei în spiritul încrederii și al prieteniei. Mare greșeală: Putin a tratat aceste bune intenții drept oportunități”, mai arată scrisoarea în care semnatarii fac referire la destabilizarea Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeei.

Semnatarii îi reamintesc lui Trump că țările lor au fost întotdeauna aliații SUA, nu Rusia lui Vladimir Putin.

Când America ne-a solicitat în trecut, noi am venit. Am fost cu voi în Irak. Am fost cu voi în Afganistan. Ne-am asumat riscuri împreună, am sacrificat fii și fiice împreună. Ne-am apărat securitatea transatlantică ca un front unit. Asta ne-a facut Alianța puternică. Când Statele Unite sunt puternice, cu toții suntem puternici”, se mai arată în mesajul transmis de actuali și foști lideri europeni.

Share