home MASS MEDIA, POLITICA, Rep. MOLDOVA Apel la asociere pentru eliberarea lui Ernest Vardanean

Apel la asociere pentru eliberarea lui Ernest Vardanean

Share

Cred ca trebuie sa ne asociem si sa militam public, creand presiune mediatica pe Internet (initial, dar nu numai), pentru eliberarea din inchisoarea transnistreana a colegului nostru, jurnalistul basarabean Ernest Vardanean.

FOTO: HotNews.md

Vardanean a fost condamnat de catre autoritatile unei enclave manipulate de rusi, pentru ca ar fi tradator de tara. Tradator al unei “tari” cat Sectorul Agricol Ilfov fara Bucuresti, prizarita de-a lungul granitei estice a Basarabiei, infipta in estul tarii noastre pentru a reprezenta un factor de presiune si de destabilizare la granita estica a Uniunii Europene.

Inaintea mea, s-a manifestat deja o organizatie sindicala. Acest fapt este meritoriu. Intentia mea este sa imi rog colegii (acum, aproape de Ajunul Craciunului) sa actioneze, iar aceasta dupa ce hotaram care sunt cele mai bune modalitati de actiune.

Stiu ca intre noi exista contradictii, antipatii, contestari reciproce, au fost sau sunt in curs de desfasurare conflicte mai mult sau mai putin vizibile ori cunoscute. Acest fapt insa conteaza mult prea putin pentru confratele nostru Vardanean.

Daca Transnistria va exista in actuala sa forma alotropica parastatala in urmatorii 15 ani, Ernest Vardanean se va afla si el,  in urmatorii 15 ani, in puscarie. Detinut politic.

Mi se pare abject sa facem atat de putin, cat am facut pana acum, in conditiile in care pentru Grupul Ilascu s-au facut atat de multe, ajungand sa fie ales senator pe listele unui partid, numai sa fie eliberat din puscarie.

Mi se pare ca suntem profund nedrepti cu un om care are o singura vina: si-a facut meseria cinstit. Ma bazez, cand afirm acest lucru, pe mai multe surse care converg, in informatia de presa oferita, spre acelasi adevar: omul acesta este onest, isi iubeste meseria si a tinut sa si-o faca asa cum trebuie.

Pentru aceasta, el nu trebuie sa se afle in puscarie. Iata care sunt modalitatile de actiune la care ma gandesc acum.

• punerea pe website, in frontul acestuia, a unui banner-tip (toate site-urile acelasi banner), cu mesajul: “Eliberati-l pe Ernest Vardanean”

• formarea unui grup de lucru, din care sa faca parte jurnalistii ce pun pe website-urile lor acest mesaj, ONG-uri, personalitati ale vietii publice, politicieni. Acest grup de lucru ar urma sa sondeze metodele si modalitatile posibile, pentru sensibilizarea opiniei publice si a mediului politic, intru eliberarea colegului nostru

• postarea sistematica de articole dedicate lui Ernest Vardanean. Se va urmari probabil crearea unei emulatii pe Internet, transformarea keyword-urilor Vardanean, Ernest Vardanean, Vardanean liber etc. (care se vor stabili de comun acord de catre participantii la campanie), in cuvinte foarte cautate si indexate pe Internet, astfel incat cauza sa fie cat mai vizibila cu putinta.

• contactarea autoritatilor romane, moldovene si ale Uniunii Europene. Chestionarea lor asupra a demersurilor diplomatice si publice, pe care intentioneaza sa le faca pentru eliberarea jurnalistului din inchisoare.

Astept reactia confratilor mei. Stiu ca se apropie Craciunul si apoi urmeaza Revelionul. Mai stiu insa si ca pentru Ernest Vardanean acestea nu vor exista. Ar trebui sa ne gandim la acest lucru, atunci cand scormonim in borcanul cu untura dupa porcarii.

Share