ANI i-a făcut plângere penală lui Nicuşor Dan

Share

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi, în cazul primarului Capitalei, Nicuşor Dan.

ANI îl acuză pe acesta de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan anunţă că va ataca în instanţă în termenul legal Raportul ANI, acuzând Agenţia că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

ANI a sesizat Parchetul ICCJ, acuzându-l pe Nicuşor Dan de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Citeşte şi: Nicuşor Dan îi arată pisica Gabrielei Firea

”Amenda contravenţională aplicată de către o instituţie publică persoanei fizice DAN NICUŞOR DANIEL a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti, iar demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru DAN NICUŞOR DANIEL atât în calitate de persoana fizică, cât şi în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi. În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, argumentează Agenţia Naţională de Integritate.

Acuzaţia de incompatribilitate este determinată de faptul că în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicuşor Dan a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

ANI consideră că primarul general s-a aflat în conflict de interese administrativ deoarece, în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei.

Citeşte şi: Gorila lui Nicuşor Halici l-a bătut pe un PSD-ist rival din Focşani

ANI a sesizat şi Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicuşor Dan a celor patru funcţii de conducere în cadrul instituţiilor sau serviciilor publice (Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administraţia Străzilor Bucureşti, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

Totodată, a fost sesizată li Curtea de Conturi cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenţionale aplicată lui Nicuşor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Nicuşor Dan: Voi ataca în instanţă, în termenul legal, Raportul ANI

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan anunţă că va ataca în instanţă în termenul legal Raportul ANI, acuzând Agenţia că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

”Faţă de comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate, precizez următoarele: Voi ataca în instanţă în termenul legal Raportul Agenţiei. Agenţia imi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii”, anunţă primarul Capitalei, conform News.ro.

El precizează că pe perioada de vacanţă a funcţiei de director al unor instituţii din subordinea Primăriei Capitalei, a exercitat faţă de aceste instituţii atribuţiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ):

“Primarul conduce instituţiile publice de interes local, precum şi serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcţia de director în aceste instituţii şi fără a fi retribuit.

Primarul mai spune că ”sancţiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului Bucureşti, nu persoanei fizice Nicuşor Dan, fapt confirmat de instanţă”.

”Solicit Agenţiei Naţionale de Integritate să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit Raportul”, cere Nicuşor Dan pe Facebook.

Agenţia Naţională de Integritate anunţă joi că a sesizat Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi în cazul primarului Capitalei Nicuşor Dan, pe care îl acuză de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Share