home CORUPTIE, POLITICA Angela Cristea (CE): Răbdarea Comisiei Europene e pe sfârşite

Angela Cristea (CE): Răbdarea Comisiei Europene e pe sfârşite

Share

România se află la un pas de intrarea în mecanismul premergător activării Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, a declarat Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, într-un interviu pentru RFI.

Potrivit Angelei Cristea, răbdarea instituțiilor de la Bruxelles, cât și a statelor membre, este pe sfârșite. Bucureștiul ar trebui să-și îndeplinească în cel mai scurt timp obligațiile care îi revin în cadrul MCV și să aplice recomandările Comisiei.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Articolul 7, supranumit și „opțiunea nucleară”, ar putea lăsa un stat membru fără drept de vot în Consiliul Uniunii Europene.

Angela Cristea avertizează

  • „Nu mai este foarte multă răbdare. Și nu știu cât este vorba de răbdarea Comisiei și cât de răbdarea statelor membre. Răbdarea e cam pe ducă și de aceea s-a și intervenit, dacă ați văzut, oarecum gradat.”
  • „A ieșit întâi, pe 30 aprilie, prim-vicepreședintele într-o conferință de presă, în care a explicat că vom acționa foarte repede dacă nu se iau măsuri sau dacă se iau măsuri contrare recomandărilor noastre.”
  • „Apoi, pe 10 mai, a venit o scrisoare care detalia niște lucruri pe care noi le mai transmiseserăm, dar în spatele ușilor închise.”
  • „Deci, contează foarte mult ce se întâmplă și ce nu se întâmplă în România, dar reacția va fi una foarte rapidă.”
  • „În privința corupției, noi avem toleranță zero peste tot. În cazul României și Bulgariei, noi avem un mecanism specific, care ne dă drepturi și obligații suplimentare. Se numește Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și a fost soluția de compromis pentru a permite celor două țări să adere în 2007, în condițiile în care nu îndepliniseră condițiile complet.”
  • „Vestea bună este că și noi, Comisia, și România avem același obiectiv, să închidem MCV. Vestea proastă este că nu ne-am pus încă de acord cum se poate face acest lucru. Nouă ne este destul de clar și de asta suntem foarte transparenți, rapoartele noastre sunt publice, sunt foarte tehnice și din păcate foarte puțină lume le citește – pentru că acolo se vede, de fapt, pe ce bază facem aceste recomandări.”
  • „Deci, pentru noi este foarte clar că odată aceste recomandări îndeplinite, mecanismul se poate închide. În ianuarie 2017, noi am fost cel mai aproape de închiderea mecanismului. După estimările noastre de atunci, se putea închide la sfârșitul anului.”
Așadar, spune reprezentantul Comisiei Europene la București, România a ratat șansa încheierii MCV când Guvernul PSD-ALDE a lansat ofensiva împotriva justiției, prin Ordonanța 13.

Citeşte şi
Liviu Dragnea a formulat apel față de decizia Tribunalului București de confirmare a noii conduceri
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că, în urma revocării Anei Birchall din fruntea Ministerului
Ministrul Justitiei, condus de Ana Birchall, este singurul minister fara secretari de stat. Dancila refuza
Judecătoarea Crina Muntean, care s-a alăturat, în ultimii doi ani și jumătate, demersurilor magistraților pentru
Ministerul Justiției a publicat Raportul GRECO. Mai exact, este vorba despre rapoartele Grupului Statelor Împotriva
Raportul GRECO va fi publicat, a stabilit Guvernul. Ministrul Justiției, Ana Birchall, va stabili, împreună
Ana Birchall a declarat, după suspendarea ședinței CSM, că tensiunile se agravează şi face "apel
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul nu se amestecă în justiție, astfel că nu
Dăncilica Justiţica - aşa ar trebui să i se spună de-acum încolo Vioricăi Dăncilă, care
Referendumul pe Justiţie ar fi trecut pragul de validare, dar orice vot contează, aşa că
Share