home POLITICA, Rep. MOLDOVA Andrei Năstase va fi primarul Chişinăului, rezultate parţiale

Andrei Năstase va fi primarul Chişinăului, rezultate parţiale

Share

Pe ultima sută de metri, Andrei Năstase pare că a câștigat alegerile locale din capitală cu – 51,98%. Ion Ceban este plasat pe locul II cu 48,02%. Rezultatele preliminare după procesarea a 93,79% la sută din procesele verbale, anunţă Unimedia.

Andrei Năstase şi comunistul Ceban merg în turul II la Chişinău

Andrei Năstase, ales după ce Dorin Chirtoacă a demisionat

Scrutinul anticipat a fost organizat după ce Dorin Chirtoaca, din partea Partidului Liberal (proeuropean), a demisionat din funcţia de primar al oraşului pe fondul anchetării sale într-un dosar de corupţie, despre care fostul primar susţine că este motivat politic.

Rata de participare a fost de 39,12%, mai mare cu aproape 4% faţă de primul tur de scrutin din 20 mai. La Chișinău a avut loc, duminică, turul decisiv al alegerilor anticipate pentru funcţia de primar, între socialistul Ion Ceban și liderul opoziţiei pro-europene Andrei Năstase.

Avantaj: prezenţa masivă la urne

Prezenţa masivă la urne l-ar avantaja pe candidatul pro-european, după cum a declarat analistul politic Ion Tăbârță.

„Importanța prezenței la vot este una decisivă pentru candidatul pro-european, dar și pentru procesele democratice din Republica Moldova. Absenteismul din primul tur denotă că în special în Chișinău există o anumită pasivitate și deziluzie față de procesele de democratizare, de europenizare a Republicii Moldova.

Faptul că cetățenii ar veni în număr mare la urne ar însemna că, totuși, pentru electoratul din Chișinău mai există o speranță pro-europeană a Republicii Moldova”, a declarat Ion Tăbârță pentru radiochisinau.ro.

În Chişinău, erau aşteptaţi la urne 632.169 de alegători.

Share