home EVENIMENT, POLITICA Andrei Caramitru propune fuziunea dintre USR şi PLUS

Andrei Caramitru propune fuziunea dintre USR şi PLUS

Share

Andrei Caramitru propune un algoritm pentru a avea o opoziţie unită şi puternică, bazat pe fuziunea dintre USR şi PLUS. Şi nu numai.

„Acum se negociază la greu – USR cu PLUS pentru continuarea alianței și pentru candidatul unic la prezidențiale; PNL cu USR, cu ProRo, cu UDMR, ALDE și o parte din PSD pentru moțiunea de cenzură.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Cum nu avem încă rezultate, evident că votanții sunt frustrați. Cer coordonarea opozitiei, un plan comun, nu lupte între facțiuni și partide. Cerințe logice și de înțeles însă nu neaparat simplu de făcut – nu trebuie să ne amăgim, diferențele între partidele de opoziție sunt de fapt uriașe (USR este un partid hiper-democratic, PLUS un partid centralizat in jurul unui lider, PNL e hiper-conservator și încă cu foarte multă corupție la nivel local).

Cum totul pare foarte complex, propun eu aici un algoritm simplu ca sa nu ne mai chinuim atâta (atenție : e propunerea mea personală nu a USR!):

1. USR și PLUS trebuie să fuzioneze, plecând de la statutul de democrație internă al USR. De ce? Pentru ca votantii sunt comuni, nu exista 2 grupuri distincte care ar vota diferit. Pentru că cele 2 structuri nu au sens după 26 Mai sa fie separate. Cum poate funcționa : lidership comun pentru filiale și central (co-presedinti), urmate de un vot intern democratic al tuturor membrilor peste un an pentru noul lidership local și central. Simplu – cei mai buni sa câștige competiția internă. Dacă PLUS refuza aceasta schema – atunci trebuie mers pe o alianța politica cu algoritm 2/3 pentru USR și 1/3 pentru PLUS la toate alegerile următoare (splitul e conform sondajelor făcute in ultimele 6 luni).

2. Pentru moțiunea de cenzura: făcut plan comun cu măsuri acceptate de toți (reforma electorală inclusiv alegeri in 2 tururi, anularea OUG114, a secției speciale, balansarea bugetului, alegeri anticipate cât mai repede etc). Singura șansa sa treacă este ca noul guvern sa aibă o aripa din PSD și ProRo la butoane. Eu as accepta așa dacă se semnează protocolul de acțiune.

3. Pentru alegerile locale (dacă nu reusim trecerea la 2 tururi menționata in punctul 2): unde a câștigat USR/PLUS – PNL se retrage și susține (si obtine post de vice-primar). Și invers pentru unde a câștigat PNL. Pentru primari și sefi de CJ. O alternativa dacă nu se poate așa ceva este un sistem de open primaries: cetățenii sa decidă cine e cel mai bun candidat unic între toate partidele de opoziție. Dacă condiția pentru asta cerută de PNL este ca USR/PLUS să îl susțină pe Iohannis la prezidențiale – scenariul ar trebui măcar sa fie luată in calcul de USR/PLUS (însă Iohannis devine candidat și al Alianței și agrează program comun nu altfel). Și – ca să funcționeze – PNL sa semneze protocol cu susținerea măsurilor anti-coruptie și de depolitizare propuse de USR.

4. Pentru parlamentare – listele sunt separate, după alegeri președintele numește prim ministru de la partidul/alianța care a luat cele mai multe voturi. E normal sa fie așa.

Ce trebuie sa se întâmple ca sa ajungem undeva? Ciolos sa accepte fuziunea. Iohannis sa propună public ceva concret pentru opoziție (nu Pact-ul care a fost semnat dar care nu are nici o relevanță pentru ca nu este deloc concret). PNL sa accepte că a pierdut cam toate orașele mari. USR să fie flexibil. Cam atât.

Orice comentarii si idei sunt binevenite !”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

Citeşte şi
USR anunţă că va vota contra OUG pentru bani la presă

USR a anunţat că va vota în Parlament împotriva ordonanţei prin care Guvernul acordă presei Read more

USR vrea confiscarea extinsă a averilor dobândite infracţional

Uniunea Salvaţi România (USR) a depus un proiect de lege care vizează modificarea Codurilor penale Read more

USR condiţionează intrarea la guvernare de eliminarea pensiilor speciale

USR a prezentat o serie de angajamente de reformă, acestea reprezentând baza „pe care USR Read more

USR solicită OUG pentru desfiinţarea Secţiei Speciale

USR cere Guvernului să desfiinţeze de urgenţă Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), Read more

Gabriela Firea a ascultat melodia “Foame de bani”, în CGMB

Gabriela Firea s-a enervat iar cumplit şi, evident, s-a manifestat prin portavocea sa, viceprimarul huligan Read more

USR-PLUS se apropie în sondaje din nou de PSD

Creştere semnificativă a Alianţei USR-PLUS. PSD, în schimb, este în continuă scădere, arată cel mai Read more

Robert Negoiţă îşi face reclamă preţ de un milion de euro, măi, tată…

USR Bucureşti anunţă că majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat alocarea Read more

PNL, USR şi PLUS se aliază şi la Galaţi contra Ciumei Roşii

PNL, USR şi PLUS vor susţine un candidat comun la funcţia de primar al județului Read more

Bogdan Chirieac susţine că ar putea să fie ucis de USR

Bogdan Chirieac a avut o ieşire violentă, la România TV după ce deputatul USR Ionuţ Read more

Neculai Onţanu: Partidele de dreapta vor introduce haos în Capitală!

Fostul primar Neculai Onţanu, candidat al Partidului ADER la Sectorul 2, solicită conducerilor partidelor de Read more

Share