home CORUPTIE, POLITICA Ana Birchall: Modificările la starea de urgenţă sunt neconstituţionale

Ana Birchall: Modificările la starea de urgenţă sunt neconstituţionale

Share

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, anunţă că modificările operate de majoritatea parlamentară în decretul de prelungire a stării de urdenta sunt neconstituţionale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Parlamentul nu a respectat separarea puterilor în stat”, subliniază Birchall.

„Am votat pentru încuviinţarea prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României dar, sincer, sunt profund mâhnită pentru ‘dezbaterile’ de astăzi, din Parlament!

Personal, deşi poate este nepopular mi-am asumat (din respect pentru românii care vor să ştie adevărul condamnând astfel populismul cu iz de PR politic) şi am votat pentru adoptarea amendamentului privind eliminarea art.2-5 pentru că, aşa cum am spus, introducerea acestor articole în hotărârea Parlamentului este neconstituţională, încălcând prevederile art. 93 din Constituţie şi astfel hotărârea devine parţial neconstituţională. În textul Constituţiei se face referire la încuviinţarea ‘masurii stării de urgenta’ , nu a ‘masurilor’. A interpreta altfel, ar însemna înlocuirea funcţiei prezidenţiale, doar preşedintele având dreptul să decreteze, iar Parlamentul doar să fie de acord sau nu! Deci decretul NU poate fi modificat pentru simplul motiv pentru că aşa scrie în Constituţie. Acest amendament a căzut la vot deci aceste articole au rămas incluse în Hotărârea adoptată astăzi!

Cred că cel puţin PNL ar trebui să atace la CCR acest aspect pentru că astăzi, juridic vorbind, Parlamentul nu a respectat separare puterilor în stat. Cu siguranţă, abuzurile nu trebuiesc tolerate, ci demascate şi condamnate conform legii!”, a scris Birchall, pe Facebook.

Şi preşedintele Iohannis a atacat dur modificările dictate de PSD la decretul de prelungire a stării de urgenţă.

„Este inacceptabil şi revoltător să îi vedem dând lecţii astăzi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse, care au gonit oameni competenţi din ţară, care au distrus sistematic întregi sisteme de servicii publice. Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul întrebării necesitatea stării de urgenţă sau care condiţionează votul în Parlament – absolut obligatoriu de altfel pentru că decretul să producă efecte – condiţionează votul de adoptarea unor măsuri imposibil de implementat?”, a afirmat şeful statului.

Share