home ECONOMIE Amendă istorică: 63 mil. euro pentru Orange şi Vodafone. Romtelecom scapă deocamdată (Money.ro)

Amendă istorică: 63 mil. euro pentru Orange şi Vodafone. Romtelecom scapă deocamdată (Money.ro)

Share

Cei doi mari operatori de telefonie mobilă au fost găsiţi vinovaţi de abuz de poziţie dominantă într-o investigaţie a Consiliului Concurenţei declanşată acum patru ani.

foto: Money.ro

Compania de telefonie mobila Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro in timp ce penalizarea primită de Vodafone ajunge la 28,3 milioane de euro. Operatorii au dreptul să conteste decizia Consiliului Concurenţei în justiţie.

Cele două companii au fost găsite vinovate că au interzis accesul unui operator de telefonie fixă la serviciul de terminare a apelurilor internaţionale şi a celor naţionale în reţelele lor de telefonie mobilă.

“Practic, Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15-0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut”, a spus Bogdan Chiriţoiu preşedintele Consiliului Concurenţei.

Tarifele de interconectare sunt tarifele pe care şi le percep reciproc operatorii de telecomunicaţii pentru apelurile din afara reţelelor proprii. Aceste tarife sunt stabilite de către Autoritatea Naţionanală pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Conform unor surse din piaţă, amenzile Consiliului Concurenţei reprezintă 3,45% din cifra de afaceri a companiei Vodafone şi 3,6% din afacerile Orange.

Firma care a depus reclamaţia ce a condus la declanşarea investigaţiei se numeşte Netmaster Communications. Ea este deţinută de Sanjay Bhasin şi Alexandru Albu. Ultimele date financiare disponibile la RECOM sunt din 2007, când societatea a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 9 milioane de lei şi un profit de 7.700 de lei.

Iniţial, în investigaţia din 2006 era implicată şi compania Romtelecom… citeste tot aici

Share