home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Aligică: „Isteria şi iresponsabilitatea de la televiziuni, pericol de securitate naţională”

Aligică: „Isteria şi iresponsabilitatea de la televiziuni, pericol de securitate naţională”

Share

Profesorul universitar Paul Dragoș Aligică, specialist în analiză instituțională, vorbește despre efectele isteriei din presă.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

De asemenea, despre momentul în care am putea ști când se încheie perioada de autoizolare și carantină.

Q: Am fost noi, ziariștii, purtătorii unui val de isterie care a generat o reacție excesivă a politicienilor?

A: Mi-e teamă că da. Nu dv., la Newsweek. Dar, în general, mass media au atins în această conjunctură unul dintre cele mai lamentabile nivele de performanță din istoria sa. În România însă abia acum se vede magnitudinea dezastrului generat de acest sector esențial al unei țări și societăți moderne.

În mod normal, mass media ar trebui să modereze, filtreze și să introducă un element de raționalitate, echilibru și calm în relație atât cu fenomenul crizei, cât și cu cele trei dinamici mai sus menționate – psiho-sociologice, economice și politice – induse de criză la nivelul întregii țări.

Ceea ce face presa în România în acest moment este exact pe invers. Isteria și iresponsabilitatea și climatul de alarmism și senzaționalism pe care îl promovează acum, în ideea că fac rating și au audiență sunt un factor negativ imens în subminarea capacității naționale de a reacționa eficient și rațional la această criză.

Practic nu e exagerat să spunem că ceea ce vedem în actualele circumstanțe se ridică la nivelul de pericol de securitate națională. Ce fac oamenii ăștia este un semnal de alarmă cu privire la cât de periculoși de distructivi și subminanți sunt.

Gândiți-vă ce înseamnă o astfel de panică și confuzie și cacofonie induse mediatic pe fundal de criză economică și politică, în situația în care o putere adversă țării ar decide să intervină printr-o formulă de război hibrid într-o manieră ostilă țării noastre…

În România nu există în acest moment o autoritate mediatică credibilă, un reper de autoritate epistemică și profesională care să funcționeze ca un filtru și factor de mediere și echilibrare a fluxurilor informaționale. Nu e vorba aici, subliniez, de nu știu ce for de reglementare.

Mă refer la simplu profesionalism elementar și autoritate epistemică profesională instituționalizate în câteva repere organizaționale mediatice, care să fie cât de cât serioase și credibile, și care fie capabile de impact responsabil astfel de situații…

Share