home ECONOMIE Alegerea corecta a corpurilor de iluminat va asigura functionalitatea maxima a locuintei tale!

Alegerea corecta a corpurilor de iluminat va asigura functionalitatea maxima a locuintei tale!

Share

Iluminatul, atat pe cale naturala, cat si artificiala, este un detaliu deosebit de important pentru fiecare incapere a locuintei tale, astfel incat este necesar sa asiguri vizibilitatea optima desfasurarii tuturor activitatilor casnice. Mai mult decat atat, in crearea unei atmosfere deosebite in fiecare camera a casei tale te vei folosi atat de intensitatea si culoarea luminii artificiale, cat si de directia din care aceasta va veni sau suprafata pe care o va acoperi fasciculul luminos.

In momentul de fata, piata romaneasca acomodeaza o oferta deosebit de variata de corpuri de iluminat, iar printre cele mai atragatoare modele sunt, bineinteles, lustrele si candelabrele. Cu toate acestea, specialistii de la eOrion.ro ne dezvaluie faptul ca, pe langa design, ar trebui sa fie si alti factori in functie de care sa alegi corpurile de iluminat pe care sa le montezi in camerele apartamentului sau casei tale. Astfel, continua sa citesti pentru a descoperi cateva recomandari care se vor dovedi deosebit de utile atunci cand amenajezi sau redecorezi locuinta.

Functionalitate

Rolul principal al corpurilor de iluminat este sa produca lumina necesara activitatilor pe care doresti sa le desfasori, asadar functionalitatea va fi in prim-plan. Tocmai de aceea, amplasarea corpurilor de iluminat se va face, bineinteles, in functie de necesitatile dictate de activitatile pe care le desfasori cel mai frecvent in fiecare incapere (living, bucatarie) sau spatiu interior (hol, casa scarii), asadar montarea exclusiva a unei lustre puternice in fiecare camera nu iti va aduce mari beneficii, ba din contra.

– Livingul va trebui sa impresioneze prin atmosfera creata, insa aceasta depinde foarte mult de functionarea corecta a diferitelor spatii si zone din care acesta este compus. Astfel, poti avea un spatiu de luat masa, o zona de lectura sau un perete pe care expui cateva piese de arta ori fotografii de familie. Toate aceste zone vor avea nevoie de claritatea potrivita, motiv pentru care va trebui sa alegi corpuri de iluminat diferite pentru fiecare.

– Bucataria are cateva necesitati stricte pentru a functiona corect, motiv pentru care zona pe care trebuie sa te concentrezi este cea a blatului de lucru. Prepararea alimentelor in siguranta necesita o lumina clara, puternica si cat mai aproape de culoarea naturala, asadar cateva sporturi sau o banda LED ce lumineaza blatul de aproape ar putea fi solutia ideala.

– In cazul in care ai organizat o zona de dining in living sau bucatarie, aceasta ar putea fi luminata folosind un pendul sau o lustra cu lumina mai calda, astfel incat sa asigure si o atmosfera de relaxare in timpul cinei.

– Ideal ar fi ca fiecare dormitor al casei tale sa fie prevazut cu corpuri de iluminat precum aplice deasupra patului (eventual cu intrerupator cap scara) sau veioze de noptiera care sa iti ofere posibilitatea de a regla intensitatea luminii in orice moment al zilei, fara a te obliga sa alegi intre bezna totala si lumina puternica a plafonierei/lustrei, in special cand te pregatesti de odihna.

– Spre deosebire de dormitor sau living, baia va presupune un iluminat general clar si puternic, iar zona din fata oglinzii este cea asupra careia trebuie sa te concentrezi. Datorita activitatilor precum machiatul, pensatul sau barbieritul, aceasta zona va avea nevoie de corpuri de iluminat dedicate (o aplica LED deasupra oglinzii sau alte solutii de iluminat specifice).

– Spatiile interioare destinate traficului, precum holurile sau casa scarii, vor necesita atat corpuri de iluminat montate pe plafon (pentru a asigura iluminatul general), cat si aplice amplasate la semi-inaltime sau spoturi la nivelul fiecarei trepte (pentru a oferi vizibilitate optima asupra pardoselii si a treptelor).

Evident, aspectul corpurilor de iluminat nu ar trebui ignorat, motiv pentru care pe www.eorion.ro vei descoperi o multitudine de game deosebit de creative, care se vor inscrie in stiluri precum clasic, vintage, industrial, modern, organic, minimalist sau fusion, avand un singur lucru in comun: calitatea superioara a materialelor din care sunt fabricate.

Share