Albă ca Noua Republica lu’ Zăpadă

Share

Mihail Neamţu a lansat în urmă cu puţin timp un manifest devenit foarte cunoscut pe Internet, “Noua Republică” pre numele său.

nouarepublica

A venit la Robert Turcescu în emisiune şi s-a jurat că e iniţiativa sa şi că se cunoaşte aşa cu Sebastian Lăzăroiu, cum mă cunosc eu cu nu ştiu care fost coleg de la BBC World Service, dar altfel nici gura a portocale nu i-a mirosit.

Acum două zile, Sebastian Lăzăroiu a dat în vileag condiţiile idilice în care a descoperit manifestul amicului Neamţu, la care aderă total şi necondiţionat. În cele ce urmează, vom forfeca scrisoarea lui Seba Lăzăroiu cu propriile noastre comentarii.

Sebastian Lăzăroiu a coborît din munţi
Până şi titlul postării de pe Madame Blogary este rizibil.

Scrisoarea lui Sebastian Lăzăroiu către Mihail Neamţu
Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie? Nu, noi înţelegem că este calcul politic.

Dragă Mihai,
Când stăteam pe malul Dunării acum două luni și îți spuneam că Albă ca Zăpada este inevitabilă, nu credeam că ea va veni atât de curând.
Salut initiațiva voastră lansată prin Noua Republica. Cred că este cel mai puternic semnal al nevoii de schimbare.
Da, corect, şi eu am spus că e un semnal puternic. Din păcate, în momentul în care Sebastian Lăzăroiu apare în peisaj cu un astfel de “când stăteam pe malul Dunării..” eroto-peisagistic, încheiat cu “nu credeam că va veni în curând”, nevoia de schimbare devine joc politic de recuperare a intelectualităţii de partea aderenţilor fostului şef al lui Lăzăroiu. Orice ai face.

Generația mea și generația ta nu mai pot sta deoparte. Sunt mulți oameni ca mine și ca tine, care au facut o carieră, care s-au împlinit profesional și cărora le pasă de România. Dar sunt și mai mulți tineri la început de drum care au nevoie de o direcție.
Ascult chiar în aceste momente Dublul concert pentru vioară şi violoncel de Johannes Brahms. Muzica aceasta este la fel de generoasă ca ideile transmise de Sebastian Lăzăroiu. Problema este că el nu e credibil. A plecat el de la Cotroceni şi a ajuns ministrul Muncii, ca să fie demis, după o ceartă în apartament cu PDL, din care urma să se premediteze naşterea Noii Republici, sau totul a fost spontan? Chiar presupunând că aş putea să mai cred o asemenea poveste de adormit spontan copiii, nu te mai crede nimeni, în afară de activul de partid.

Deopotrivă sunt oameni în vârstă care se gândesc mai mult la soarta copiilor și a nepoților decât la ceea ce statul le mai poate oferi acum. Toți acești oameni merită să li se spună adevărul așa cum e. Toți cred că e momentul unei schimbări curajoase după o lungă tranziție presărată de ezitările și complicitățile politicienilor. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm la ora unei mari cotituri pentru omenire.
Practic, prin această devoalare, Sebastian Lăzăroiu a făcut o mare gafă politică. Bazinul electorilor Noii Republici (dacă va exista vreodată) este clar definit la o parte din votanţii PDL, nemulţumiţi de felul în care acţionează gruparea BVB (Blaga – Videanu – Berceanu) şi apropiaţi de ideile Monicăi Macovei, care şi-a anunţat deja simpatia pentru Noua Republică.

Știu ca e o întreprindere dificilă. Cred că și tu ești conștient cât de greu este să învingi inerția unui sistem construit să mențină o ordine strâmbă și inechitabilă, să conserve privilegiile câtorva în detrimentul majorității. Cred că realizezi cât de greu este să te lupți cu demagogia, populismul și democrația mimată din jurul unor bugete fals construite.
Cine mai intră în afacere? Poate doar o parte dintre nemulţumiţii nealiniaţi, care nu vor să voteze cu nici un alt partid şi decid în ultimul moment, cu două zile înainte de scrutin, că ei totuşi trebuie să se prezinte la urne, alegând răul cel mai mic. Câţi sunt aceşti votanţi ultraresponsabili, ca procent, din totalul electoratului? Iată o necunoscută.

Ei îți vor spune că ești naiv, că ești tânăr, că vrei să îți faci imagine. Te vor batjocori, te vor trimite în derizoriu. Dar astea sunt vorbe, Mihai. Sunt armele lor să te descurajeze. Mizele sunt mult mai mari și niciodată nu trebuie să uităm aceste mize. Vorbim de viitorul României.
Întrebarea care se pune este: ne jucăm politicianist cu viitorul României? Mihai Neamţu batjocorit? Numai pentru apariţia lui Sebastian Lăzăroiu călare pe un cal alb, cu buzduganul în mână.

Noi avem datoria să încercăm să schimbăm direcția și să mobilizăm energiile românilor spre binele generațiilor de astăzi și ale celor care vor veni. Nimeni nu ne garantează că vom reuși, dar cred ca e un moment bun să încercăm.
Hai să facem un experiment: câtă încredere mai poţi avea în Traian Băsescu, după derapajele din cel de-al doilea mandat al său? Mă refer la noul Cod al Muncii, despre care am scris aici, pe care l-a promovat fervent, împotriva românilor, în plină criză. Mai este vorba despre Scandalul Regele Mihai slugă la ruşi, care ne arată cam ce gândeşte Băsescu despre istoria noastră. Mai este vorba despre chemarea preşedintelui la formarea Statelor Unite ale Europei, o iniţiativă nerealistă şi care poate fi realizată doar cu mână de fier, antidemocratic şi nu va duce decât la prăbuşirea Europei. Acesta este Băsescu acum, dincolo de meritele sale. Cine vrea ca emulii săi să guverneze?

Prea adesea am spus: „Asta e România în care trăim, deși ne-am dori să fie altfel”. Cred ca dacă ne dorim cu adevarat sa fie altfel, putem construi o nouă Românie. Voi ați început acest proiect, alții, de oriunde vor fi ei, vor începe altele.
Defapt, ce înseamnă construirea unei noi Românii şi ce este ea? Nu poate fi decât pentru o naţiune liberă şi suverană, care să existe, prosperă, într-o Europă unită pe adevărate baze democratice, nu în cabinetele unora. Aceasta înseamnă că poate exista o oarecare politică europeană comună, că pot exista puncte economice în comun, dar Europa nu va fi niciodată un stat unic cu o monedă unică. Acest proiect este falimentar. Ori, dacă Mihail Neamţu se arată un emul al lui Traian Băsescu via Seba Lăzăroiu, e dreptul nostru să raţionăm că România viitorului văzută de preşedinte este altfel decât astfel.

===

Ne oprim aici cu citatele din textul domnului Lăzăroiu, pe care îl respectăm, dar cu care nu suntem de acord într-o mulţime de lucruri, chiar dacă a fost bine că a ridicat perdeaua care conspira corupţia din ministerul pe care l-a condus.

Să uităm pentru o clipă tot ce am scris mai sus. Scenariul este următorul: Noua Republică reuşeşte, în pofida scepticismului nostru, să fie cantitate decisivă la algoritmul guvernării. Fără ei nu se poate.

Cât de verosimil e să ni-i imaginăm pe Sebastian Lăzăroiu, Monica Macovei, Sever Voinescu şi ceilalţi discutând cam aşa cu PDL-BVB: “Trebuie să guvernaţi cu noi, deci adoptaţi programul nostru de guvernare”? S-a realizat vreodată până acum aşa ceva în România? Nici vorbă.

Cât de verosimil este deci să ni-i imaginăm pe liderii Noua Republică spunând: “Sunteţi corupţi. Renunţaţi la afacerile voastre, pentru care aţi venit la putere, în Parlament, în ministere şi dedicaţi-vă binelui public”? S-a realizat vreodată până acum aşa ceva în România? Nici vorbă.

Şi atunci, ce şanse au, în cel mai bun caz, şi dacă Albă ca Noua Republica lu’ Zăpadă asta este cu adevărat Albă ca Zăpada din poveşti, să realizeze politic, concret, palpabil, ce doresc? Răspunsul la mintea cocoşului este: aproape nici una.

 

Share