Adrian Năstase i-a dat în judecată pe Ludovic Orban şi Klaus Iohannis

Share

Adrian Năstase i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis şi Ludovic Orban pentru că i-au retras decoraţia Ordinul naţional Steaua României, în grad de Mare Cruce.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Procesul a fost deschis pe 9 martie la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti şi încă nu a primit un termen de judecată, potrivit portalului instanţelor. Conform sursei citate, Adrian Năstase cheamă în judecată atât pe preşedintele României, dar şi pe premierul Ludovic Orban, cel care contrasemnează decretul de retragere a decoraţiei.

Adrian Năstase nu vrea să comenteze deocamdată acest proces. „Am făcut ce am spus că voi face. Am depăşit faza procedurii prealabile şi am înaintat această acţiune. Sper că ea va avea rezultatul pe care îl doresc”, a declarat fostul premier pentru ziare.com.

În 2002, când era premier, Adrian Năstase a fost decorat de preşedintele de-atunci, Ion Iliescu, cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce. Este şi motivul pentru care anul trecut, pe 1 decembrie, a fost invitat la recepţia oficială organizată de Klaus Iohannis, stârnind un val de critici la adresa Preşedinţiei.

Apoi, la sfârşitul lunii decembrie, Klaus Iohannis a semnat decretele privind retragerea decoraţiilor unor persoane condamnate penal. Este vorba despre Adrian Năstase, Bucur Gheorghe, Mitrea Miron Tudor, Mucea Dorinel Mihai, Mencinicopschi Gheorghe, Cuteanu Emilian, Severin Adrian, Voiculescu Dan, Manţog Ionel, Muntean Mircia, Anghel Gh. Cristian şi Jianu Irina Paula.

„Klaus Iohannis a început să construiască România normală anunţând că a decis să-mi retragă Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun”, a scris atunci Năstase.

În plus, a transmis că realizările sale de pe vremea în care se afla la Palatul Victoria nu vor putea fi şterse din istorie. Năstase anunţa încă de atunci că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial va lua „măsurile cuvenite”.

Fostul premier susţine în continuare că cele două condamnări ale sale au avut, de fapt, obiective politice şi că a primit de la romani „decoraţia” lor.

„Romanii mi-au acordat însă decoraţia lor, în condiţiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obţinut, în 2004, acelaşi procent la alegeri ca şi la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea Guvernul Iohannis…

Condamnarea mea în 2012 ca şi cea din 2014 au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui să reamintesc, din când în când, felul în care am fost condamnat prin raţionamente logico-juridice şi în lipsa unor probe directe în Dosarul afişelor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea în dosarul Zambaccian cu probe – corpuri delicte care includeau bancnote ce au fuseseră tipărite ulterior de Trezoreria americană.

Chiar şi Băsescu, somat de clienţii săi politici (cunoscuţii intelectuali) să-mi retragă decoraţia (legea oferă preşedintelui POSIBILITATEA de retragere a ordinului) a preferat să spună Năstase a fost condamnat pentru o găinărie (ştia el ce spune). Năstase nu şi-a vândut ţară. Electoratul îţi poate ierta asta”.

„Nu cred că, după 7 ani de la condamnarea din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014, şi după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Naţionale, intenţia de retragere a ordinului are justificare”, a mai susţinut Năstase.

Share