A inceput declinul Uniunii Europene (AIM)

Share

Prognozele Organizatiei Natiunilor Unite arata legatura directa dintre evolutia demografica si pozitia strategica si economica a Europei

Ponderea demografica din tarile dezvoltate va scadea cu aproape 25 la suta, deplasand astfel puterea economica catre tarile in curs de dezvoltare

Declinul demografic european va influenta, in urmatorii 40 de ani, in mod dramatic pozitia strategica si economica a Uniunii Europene la nivel international.

Mai precis, potrivit unui studiu, publicat in acest an in prestigioasa publicatie americana Foreign Affairs, Uniunea Europeana va ajunge la nivelul anului 2050 sa aiba o influenta la nivel global mai mica decat cea pe care a avut-o Europa in 1820.

Iar declinul deja a inceput, dupa cum arata autorul studiului, profesor la Mason University din Washington.

Incepand cu anii ’70, productia economica globala a crescut de la an la an, in timp ce rata fertilitatii in randul populatiei a scazut dramatic, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, cresterea populatiei la nivel mondial se va opri undeva la jumatatea acestui secol, estimandu-se ca in 2050, numarul locuitorilor planetei se va stabiliza undeva la 9,15 miliarde.

Totodata, se asteapta ca productia economica globala sa creasca cu doi-trei la suta pe an, astfel ca, in urmatoarele patru decenii, venitul global va creste mult mai mult decat rata de crestere a populatiei.

Securitatea internationala va depinde insa, in secolul 21, mai putin de numarul populatiei, importanta fiind varsta acesteia si modul in care va fi distribuita.

Iar aceste lucruri sunt foarte putin cunoscute pe scara larga, astfel ca este apreciata scaderea fertilitatii la nivel mondial, fara a se lua in calcul alte dezvoltari demografice vitale.

ONU trage un semnal de alarma

Organizatia Natiunilor Unite arata ca, in urmatoarele patru decenii, patru schimbari istorice vor influenta fundamental populatia lumii. In primul rand, ponderea demografica din tarile dezvoltate va scadea cu aproape 25 la suta, deplasand astfel puterea economica catre tarile in curs de dezvoltare.

De asemenea, forta de munca din tarile dezvoltate va scadea considerabil din cauza imbatranirii populatiei, iar statele vor fi nevoite sa deschida portile pentru lucratorii imigranti.

Pe de alta parte, cea mai mare crestere in randul populatiei va avea loc in randul tarilor musulmane si in cele sarace, care au o lipsa periculoasa de educatie de calitate, venituri scazute si posibilitati de angajare reduse.

In cele din urma, potrivit ONU, pentru prima data in istorie, cea mai mare parte a populatiei lumii va deveni urbanizata, cu cele mai mari centre urbane in cele mai sarace tari, unde serviciile de siguranta si cele sanitare sunt adesea insuficiente.

Luate impreuna, aceste tendinte vor pune probleme destul de ingrijoratoare, fiind nevoie astfel de o reconsiderare majora in randul structurilor guvernamentale globale.

Inversarea averilor in Europa

La inceputul secolului al 18-lea, aproximativ 20 la suta din locuitorii lumii traiau in Europa (inclusiv Rusia). Odata cu Revolutia Industriala, populatia Europei a explodat, foarte multe persoane emigrand in cele doua Americi.

Apoi, la inceputul Primului Razboi Mondial, populaţia Europei se inmultise de patru ori, inregistrand in 1913 mai multi locuitori decat China.

Populatia europeana, incluzand si coloniile din America de Nord, a crescut astfel la 33 la suta din totalul locuitorilor planetei.

Aceasta tendinta s-a inversat insa dupa Primul Razboi Mondial. In Asia, Africa si America Latina, speranta de viata a crescut, iar rata natalitatii a ramas ridicata, sau a scazut lent.

Astfel ca, la nivelul anului 2003, populatia din Europa, Statele Unite si Canada reprezenta doar 17 la suta din populatia mondiala. Iar in 2050, aceasta cifra este de asteptat sa scada la doar 12 la suta, mult mai putin decat era in 1700.

Angus Maddison

Revolutia Industriala a dus nu numai la cresterea numarului europenilor, ci si la cresterea veniturilor pe cap de locuitor. Potrivit istoricului economist Angus Maddison (foto), Europa, Statele Unite si Canada detineau, la inceputul seculului al 19 – lea, o pondere de 32 la suta din produsul intern brut calculat la nivel mondial.

Iar prin 1950 aceasta proportie a crescut la un remarcabil 68 la suta din productia mondiala totala. Ulterior, a avut loc o inversare brusca de puteri. Proportia PIB-ului global produs de Europa, Statele Unite si Canada a scazut de la 68 la suta in 1950 la 47 la suta in 2003 si va scadea si mai abrupt in viitor.

Daca rata de crestere a venitului pe cap de locuitor (ajustat in functie de paritatea puterii de cumparare), intre 2003 si 2050 va ramane asa cum a fost intre 1973 si 2003 – in medie de 1,68 la suta anual in Europa, Statele Unite si Canada si 2,47 la suta anual in restul tarilor – atunci PIB – ul combinat din Europa, Statele Unite si Canada se va dubla pana in 2050, in timp ce PIB-ul din restul lumii va creste cu un factor de cinci.

Se va ajunge astfel in situatia… citeste tot aici

Share