A aparut numarul 8 al Revistei Miscarea

Share

Numărul 8, martie 2011, 7,90 lei

din cuprins:

FMI pune capăt huzurului CNADNR

Mai degrabă celebră prin scandaluri şi promisiuni neonorate decât prin realizări, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România are peste 6000 de angajați şi un buget alocat de peste opt miliarde de lei în 2011, dintre care şase miliarde sunt destinate exclusiv investițiilor. Monitorizată de Fondul Monetar Internațional, CNADNR este obligată să devină, anul acestea, pentru prima dată eficientă.

Licitație cu dedicație de 450 milioane de euro

450 de milioane de euro. Cu atât a vândut Primăria sectorului 1 din Capitală firmei Romprest curățenia străzilor pe 25 de ani înainte. Uriaşa achiziție a fost găsită ilegală de instanțe, însă contractul a fost semnat, totuşi, de primarul Andrei Chiliman. Urmăriți epopeea încheierii unei afaceri cu bani publici în care legea a fost încălcată, fapt constat de Justiție, care apoi şi-a schimbat părerea.

Prețul benzinei umple bugetul

În ianuarie 2010, un litru de motorină costa, în medie, 3,78 lei. În decembrie 2010 acelaşi litru de motorină se vindea cu 4,70 lei. Scumpirea carburanților a avut, în România, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. La unison, producători, analişti, reprezentanți ai patronatelor şi voci din administrație susțin direct sau indirect că explozia prețurilor este efectul secundar al politicii economice a Guvernului. Statul are interes să țină prețul combustibililor sus, pentru că încasează 70% din banii proveniți de aici. Adică 12 miliarde de euro pe an.

Transportatorii să ne critice după ce își plătesc rovinieta

Inginerul Liviu Costache (foto) a preluat funcția de director la Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România (CNADNR) după destituirea Dorinei Tiron, în urmă cu cinci luni. Este plin de promisiuni şi de optimism, dar dacă-l încolțeşti cu întrebări, bagă degetul în găurile din imaginea instituției.

Verde la autorizațiile FIT

S-au distribuit autorizațiile Forumului Internațional al Transporturilor (FIT, adică CEMT 2011) pentru transportatorii din România, inclusiv suplimentările pentru dosarele depuse până la 31 ianuarie. Comisia FIT (CEMT) a făcut publice şi restricțiile acordate pentru anul în curs. Cunoaşterea modului în care pot fi utilizate sau nu aceste autorizații înseamnă economie de timp şi asigurarea condițiilor pentru creşterea profitului.

Europa ne cere să relaxăm contrabanda

Statul român se află din nou într-o răscruce. Pe de o parte, ni se cer granițe mai sigure pentru a fi primiţi în Schengen, iar pe de alta, aceeaşi Europă ne somează ori de câte ori întărim măsurile împotriva evaziunii fiscale şi a contrabandei şi ieşim din normele impuse de ea. Recent, țara noastră a mai primit un avertisment din partea Comisiei Europene după ce a făcut legislația fiscală mai severă.

Copilul etern al trenulețelor

Într-o cameră de la etajul întâi al fabricii sale de confecţii din comuna Criscior, Hunedoara, Alexandru Tudor (foto) ţine pitite patru oraşe în miniatură. Toate au câte o gară, prin toate patru trece cel puţin câte un tren pe zi. Trenurile trec pe acolo ori de câte ori are chef domnul Tudor. El e un fel de ministru al căilor ferate din sufrageria sa.

Share