UPDATE: Cod portocaliu de cutremur, pe site-ul Institutului Roman de Seismologie Aplicata

Share

Institutul Roman de Seismologie Aplicata (IRSA) a dat in aceasta noapte cod portocaliu de cutremur (foto 1), asa cum se poate constata aici, si nu cod rosu, asa cum eronat am anuntat asta-noapte, cum se poate constata in foto mic.

Motivul este foarte simplu: strangand pagina de html, codul rosu din legenda a disparut din dreapta sus si a trecut in stanga jos, fara nici un comentariu atasat in dreptul sau. Faptul ramane fapt: suntem pe cod portocaliu, atentionare seismica. Ovidiu Zara, iti multumesc pentru interventia din comentarii, reactia mea initiala este in comentariul-raspuns, apoi a urmat un telefon la Institut si lamurirea faptului in sine.

Trebuie sa explic care sunt anume codurile de atentionare pe care le da acest institut extrem de credibil, cu oameni de stiinta foarte seriosi. Dupa cum observati in legenda din dreapta sus, exista un cod verde, adica stati linistiti, oameni buni, e in regula, un cod portocaliu, precum cel pe care suntem acum, din punctul de vedere al IRSA, adica se intampla ceva, atentie, fiti vigilenti si, in sfarsit, codul rosu, adica se apropie un seism. Atentie iarasi: un seism, nu the big one.

Atentionarea data de IRSA rimeaza cu ultimul mesaj (foto 2) postat pe blogul lui Ioan Istrate, al carui continut il dam aici:

Vibratiile au crescut de la “slab” la “mediu”. Inseamna ca va fi un eveniment in viitorul apropiat.

apoi:

In momentul de fata, nu se indeplinesc conditiile marelui cutremur. Este posibil sa mai fie un cutremur in urmatoarele 2-3 zile, dar magnitudinea lui nu v-a depasi 5,5 grade. Daca apar schimbari importante, va voi anunta.
Postat la 9.18pm
.

Pe de alta parte, ca intotdeauna in fiecare week-end, din pacate, Viktor Bokov nu si-a updatat previziunile si nu pot spune care este punctul de vedere al geofizicianului rus. In acest timp, ca de obicei, Institutul National de Fizica a Pamantului doarme pe el.

Nu va mai explic anume cum. Este indeajuns sa intrati pe site-ul acestora (eu nu am reusit sa gasesc decat versiunea in limba engleza) si va convingeti. Romani, dormiti linistiti, caci INFP are grija de cutremurele voastre. Si inca in ce fel…

Share