10 Sfaturi pentru a scrie un CV

Share

Daca va regasiti des in postura de a cauta ore in sir pe portaluri de joburi, poate ca este momentul sa redactati si un CV pe masura. Acest lucru este imperios necesar, in special daca ati gasit locul de munca la care visati. Multe persoane nu realizeaza, dar viitorul suna bine pentru persoanele care isi cauta un loc de munca, asta pentru ca exista enorm de astfel de portaluri, cum ar fi portalul de job-uri Retaillium. Bunicii si strabunicii nostri nu au avut aceasta unealta digitala la indemana, care va poate ajuta sa selectati ariile din domeniul pentru care vreti sa aplicati.

Pana la a aplica pentru un job, aveti nevoie de un CV. Majoritatea angajatorilor petrec doar cateva secunde scanand fiecare CV inainte de le pune in gramada “Da” sau “Nu”. Destul de aspru, daca stati sa va ganditi. Nu va temeti insa, iata 10 sugestii despre cum sa scrieti un CV.

  1. Fiti onesti atunci cand va scrieti CV-ul. De obicei, un CV ar trebuie sa fie lung de cel mult doua pagini A4. Angajatorii petrec, in medie, doar 8 secunde, uitandu-se la un CV, iar o modalitate sigura de a ajunge pe lista “Nu”, este atunci cand va treceti intreaga poveste de viata in CV. Scrieti un CV concis, clar, si pastrati detaliile pentru interviu.
  2. Realizati un CV unic. Cu totii am facut asta, am trimis acelasi CV catre mai multi angajatori pentru a economisi timp. Stop! Luati-va timp pentru a modifica CV-ul pentru fiecare functie pentru care aplicati. Cercetati compania si folositi anuntul de locuri de munca pentru a afla exact ce abilitati ar trebui sa subliniati. Efortul va fi apreciat.
  3. Includeti o declaratie personala. Nu presupuneti  ca angajatorul va vedea cum experienta voastra este perfecta pentru locul de munca pentru care aplicati. In schimb, utilizati o scurta declaratie personala pentru a explica de ce sunteti cea mai buna persoana pentru aceasta slujba. Acest lucru ar trebui sa se reflecte in scrisoarea voastra de intentie.
  4. Nu lasa lacune. Lacunele din CV ii fac pe angajatori suspiciosi. Daca nu ati lucrat pentru o anumita perioada de timp, acesta poate fi un motiv de ingrijorare, dar puteti sa schimbati acest lucru. Daca ati facut un curs, ati lucrat voluntar sau ati dezvoltat abilitati noi cum ar fi comunicarea, munca in echipa, evidentiati acest lucru!
  5. Actualizati-va CV-ul. Ar trebui ca CV-ul sa fie actualizat periodic, chiar daca sunteti in cautarea unui loc de munca sau nu. De fiecare data cand apare ceva semnificativ in cariera voastra, inregistrati acest lucru astfel incat sa nu uitati mai tarziu ceva ce ar putea fi important.
  6. Nu scapati greseli in CV! Angajatorii cauta greseli in CV-uri si daca le gasesc, acest lucru va va face sa aratati foarte rau. Daca nu sunteti siguri, folositi un program care corecteaza greselile de ortografie sau cereti ajutorul altcuiva sa verifice in continuarea ceea ce ati scris.
  7. Spuneti adevarul! Toata lumea va poate vedea CV-ul, iar daca ati inclus lucruri neadevarate, aceste lucruri va pot crea probleme si va veti pierde credibilitatea. Ultimul lucru pe care il doriti este sa incepeti munca si apoi sa va pierdeti noul loc de munca din cauza unei minciuni. Puteti, de asemenea, sa fiti prinsi in stadiul de interviu atunci cand dintr-o data nu puteti raspunde la intrebari despre ceea ce sustineti ca stiti. Si acest lucru poate fi destul de stanjenitor!
  8. Matematica: Poate suna plictisitor, treceti in revista realizarile voastre, doar ca in numere. Cand va scrieti istoricul muncii, nu spuneti doar ca ati crescut vanzarile, ci ca ati crescut vanzarile cu 70% pe o perioada de sase luni. Numerele mari sunt de impact.
  9. Faceti CV-ul sa arate bine. Traim intr-o lume in care imaginea este totul, si asta este valabil si pentru CV-ul tau. Rezervati-va putin timp pentru a face asta. Folositi bullett points si propozitii scurte. Folositi trucul grafic de a lasa o un spatiu mare in jurul textului si intre categorii pentru a face textul mai usor de citit.
  10. Faceti-l prietenos cu ajutorul cuvintelor cheie. Daca ati incarcat CV-ul pe un portal de locuri de munca astfel incat recrutorii sa va poata gasi, cuvintele cheie sunt foarte importante. Cautati online si vedeti ce cuvinte sunt mentionate in mod obisnuit cand introduceti denumirea job-ului respectiv.
Share