10 ani de la 9.11 (7) Tehnica discreditării

Share

Se împlinesc astăzi 10 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 – bornă de hotar în deteriorarea mediului democratic de tip occidental în care trăim şi punct de inflexiune în intrarea umanităţii în era postdemocratică. O societate de tip confruntaţional, post-democraţie, croită după doctrina politică, economică, militară, socială şi culturală de tip neocon, indiferent cum i se spune acesteia în diferite state şi care îi sunt reprezentanţii locali în diferite state-naţiuni, a luat naştere progresiv, printr-o succesiune de şocuri globale generate probabil artificial, care au influenţat şi influenţează decisiv în rău lumea în care trăim.

The Guardian
Aici este Ground Zero, New York, Lower Manhattan şi au murit peste 3.000 de oameni nevinovaţi. Oare va veni ziua în care vom putea spune că moartea lor are un sens?

Atunci când vrei să discreditezi un vector de opinie care afirmă existenţa unei conspiraţii acolo unde nu este corect politic să o facă, afirmi, aşa cum explică Barrie Zwicker, despre lucrurile susţinute de respectiva persoană că sunt…

… o succesiune logică de nonsensuri care nu pot fi dovedite cu nimic;
… o divagaţie nebunească;
… un ocean de imbecilităţi;
… asemănătoare cu fanteziile milenariştilor;
… mereu discutabilă în privinţa cifrelor etc.

Cei care susţin teoria complotului sunt, în versiunea aceluiaşi autor…

… idioţi ai complotului;
… fără legătură cu realitatea;
… scoşi din minţi;
… nebuni lunatici;
… demenţi etc.

Insultele sunt diverse şi foarte variate. Unii lucrează cu subtilităţi, alţii ţi-o zic de la obraz. Antena 3, ca şi multe alte website-uri, dincolo de greşelile gramaticale cu care ne-a obişnuit toată presa, tratează subiectul ca la Teleenciclopedia, caricatural, de parcă ar fi vorba despre obiceiurile stranii ale pinguinilor imperiali:

„La mai puţin de o lună de la atentatele din 11 septembrie 2001, preşedintele american, George W. Bush, îndemna de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, să nu fie tolerate teoriile conspiraţiei cu privire la atentatele teroriste.

De atunci, milioane de pagini de Internet au apărut susţinând că au descifrat adevărul ascuns din spatele atentatelor. Cele mai mici amănunte ale atacurilor au fost interpretate şi reinterpretate. Unele teorii au picat testul timpului, altele par mai actuale ca oricând.

Cea mai dezbătută teorie este cea a unei explozii controlate, care ar fi dus la prăbuşirea turnurilor gemene. După 10 ani, şi-a mai pierdut din adepţi.

O a doua teorie adusă mereu în discuţie duce la Pentagon pentru că experţii de acolo au analizat imaginile şi au comparat urmele impactului cu dimensiunea avionului. Şi au ajuns la o concluzie clară.

Controversată este şi soarta zborului United Airlines 93. Varianta oficială este că aparatul s-a prăbuşit într-un câmp după ce pasagerii au riscat totul şi i-au atacat pe terorişti. Adepţii teoriilor conspiraţiei cred că avioane de vânătoare au doborât avionul. Motivul? Avea ca ţintă tocmai Casa Albă.”

Prima frază este un mesaj clar: nu toleraţi teoriile conspiraţiei cu privire la acele evenimente. Sensul propagandistic este că afirmarea conspiraţiei nu este corectă politic, iar vectorii ei trebuie să fie inhibaţi, discreditaţi, luaţi în tărbacă, trimişi în ridicol sau chiar uneori ameninţaţi, în timp ce mass-media mainstream trebuie să continue să afirme minciunile oficiale.

Mai rămâne acum să se dea o lege că negaţioniştii versiunii oficiale privind atentatele de la 11 septembrie sunt pasibili de închisoare. A doua frază a citatului este ca la emisiunea „Ştiinţă şi tehnică”. Seamănă cu rubricile despre miile de ciudaţi care susţin că au văzut farfurii zburătoare (evident, şi aceia sunt tot nişte nebuni lunatici).

Ceea ce trebuie să înţelegem este că, în loc să ne confundăm cu creierul unic prin care respiră fluxul de idei oficial-confirmate în chestiunea atentatelor de la 11 septembrie 2001, ar fi bine dacă am ieşi puţin din confortul nostru intelectual, din oceanografia vieţii noastre de membru al măreţului banc marin de sardine umane şi am încerca să ne întrebăm măcar: nu cumva suntem intoxicaţi, într-un război al minţii?

citeşte şi:
(1) 10 întrebări la care nu găsim răspuns
(2) Originile crizei. Atentatele din SUA
(3) Exerciţiile antitero ca diversiune
(4) Neo/teoconservatorii americani
(5) Între teoria conspiraţiei şi aberaţie
(6) Revoluţia, lovitura de stat şi conspiraţia din 89

Share