home ECONOMIE, MASS MEDIA, POLITICA VIDEO Gasland, un documentar pentru neliniştea noastră

VIDEO Gasland, un documentar pentru neliniştea noastră

Share

Gasland este un film premiat cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional al filmului Sundance în anul 2010. A fost nominalizat şi la Oscar pentru cel mai bun documentar, în acelaşi an şi i s-au mai decernat şi alte cinci premii.

Postul de televiziune B1 TV va difura în această seară, de la ora 20.00, documentarul Gasland, pe care îl puteţi viziona şi mai jos:

• citeşte aici comunicatul B1 TV

Subiectul este unul controversat și suntem curioși care va fi abordarea făcută de organul de presă. Cu Nadia Ciurlin gazdă, Ionel Blănculescu (un adept fervent al Proiectului RMGC şi probabil şi gazelor de şist), Andrei Bădin (proamerican feroce, convins că în spatele propagandei anti – gaze de şist este Rusia, via Gazprom) și Remus Cernea (adversar al exploatărilor de gaze de şist) invitaţi, turnura pe care o va lua aceasta emisiune este previzibilă.

Bădin şi Blănculescu îi vor administra lui Cernea snopuri de bastârci colorate frumos, sub patronajul aluziv – zâmbelnic al Nadiei Ciurlin.

Alta este însă esenţa problemei, în viziunea noastră. Spre deosebire de cazul exploatărilor destructive cu cianuri (şi nu numai), unde
1. există studii ştiinţifice obiective şi echidistante şi
2. efectele acestor exploatări sunt foarte bine cunoscute,

în cazul exploatării gazelor de şist
1. studii ştiinţifice obiective şi echidistante şi
2. cunoaşterea consacrată global a efectelor acestor exploatări nu prea sunt două necunoscute.

Nu există, în acest moment, studii independente asupra efectelor gazelor de șist, ci doar studii foarte bine documentate, realizate de cercetători finanţaţi de marile transnaţionale care proliferează aceste exploatări, care demonstrează că pe pământ va pogorî raiul şi pregătesc interfaţa de finanţare pentru acest tip de exploatare.

Cotraponderea la aceste studii şi tendinţe este reprezentată de un fel de mişcare indignados, eco, anticapitalistă, cu accente haotice, despre care nu se ştie cine sau ce anume o generează şi ai cărei actanţi spun peste tot în lume cam acelaşi lucru: nu avem lideri, suntem nişte oameni normali şi vrem să rămânem astfel.

Acesta este motivul pentru care, spre deosebire de Proiectul RMGC, în această chestiune nu ne pronunţăm. Nu există expertiză ştiinţifică obiectivă, ci doar semnale îngrijorătoare.

Dacă ele se verifică, atunci este foarte grav. Nu ştim în acest moment dacă nenorocirile din nord-estul SUA se petrec pentru ca aşa stau lucrurile de regulă acolo unde sunt astfel de exploatări, ori este un caz particular, ori poate cauzele sunt altele.

Dacă în spatele acestui film stă o finanţare Gazprom (despre care nu prea am auzit să aibă drăgan, pe undeva prin lume, de protecţia mediului), atunci aceasta nu înseamnă totuși neapărat că inversul a ceea ce susține filmul este adevărat și corect.

Ambele părți beligerante din această chestiune au interese financiare enorme. Gazprom înseamnă politica energetică agreivă a Rusiei, de aservire a unor teritorii impresionante din Eurasia, iar gazele de şist sunt vârful de lance al unei politici energetice globale, practicate de SUA pentru a contracara această politică a Kremlinului

Apropierea noastră geografică de ruși, pericolul geopolitic reprezentat de aceştia ne mână să fim automat, ca în jocul acela stupid pentru copiii americani, “Adevăr sau minciună”, în cealaltă tabără beligerantă.

Această atitudine dihotomică alb-negru, bine-rău, frumos-urât, cald-rece este toxică. A te comporta, în faţa americanilor, de exemplu (dar şi în general, în întreaga ta viaţă) ca o grupare de oameni raţionali, care pun probleme logice, de bun simţ şi a avea meseriaşii în comunicare şi experţii pe domenii care să pună astfel problema – ar fi un trend comportamental benefic, care ne-ar aduce respectul partenerilor noştri într-o măsură mult mai mare decât dacă ne comportăm ca nişte yesmeni fără creier.

Citeşte şi
În rândurile care urmează vom juxtapune trei similitudini între comportamentul firmei de prelucrare a lemnului
Compania RMGC este în corzi. O decizie de azi a Consiliului Naţional al Audiovizualului interzice
Tensiunea socială creşte în România.
Instituția afirmă că cianurarea integrală a minereului, propusa de RMGC, e din start exclusă ca
Cine nu a văzut-o până acum, să se uite cu mare atenţie la această poetică
Încercăm să ne facem munţii una cu pământul şi să ne otrăvim apele. Ce interese
Un cutremur major cu magnitudinea moment 7,0 s-a produs in seara zilei de vineri, 3
Afirmam ca au luat bani? Avem probe pentru aceasta? Marturii? Ce surse ne relateaza noua
Povestea asta, de a fi platiti de RMGC, e o prostie. Proiectul Rosia Montana e
Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), in agricultura mocneşte
Share