Tudorel Toader nu exclude demisia şefilor DNA şi Parchetului General

Tudorel Toader nu exclude demisia şefilor DNA şi Parchetului General

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu exclude demiterea sau demisia şefilor parchetelor. Astfel, el se gândeşte la aceasta în ceea ce îi priveşte pe Codruţa Kovesi, şefa DNA, şi Augustin Lazăr, şeful Parchetului General.

Tudorel Toader a anunţat că va evalua activitatea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa . DarKovesi şi pe cea a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Regula constituţională şi legală românească este următoare:

Ministrul Justiţiei propune, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele dispune.

Tudorel Toader, în siajul celor care vor să controleze Justiţia

Tudorel Toader a spuns că, în funcţie de rezultatul verificărilor, va decide ce măsuri va lua. Aceasta după ce Curtea Constituţională a decis că DNA şi-a depăşit atribuţiile. Anume, acest lucru s-ar fi petrecut când a început o anchetă ce viza Guvernul, în adoptarea OUG 13.

Ministrul Justiţiei a mai spus că va avea discuţii cu Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr. În urma acestora, nu exclude ca aceştia să decidă să îşi dea demisia.

Zilele următoare voi avea discuţii cu procurorul general al PICCJ, cu Augustin Lazăr. Separat, cu procurorul şef de la DNA, pe tema despre care vorbim, evoluţiile acestea. Modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia.

, a spus Toader.

Îi ia la tocat separat

Aceste întâlniri vor avea loc separat, pentru a le afla punctele de vedere. Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13. El consideră că CCR a demonstrat că DNA şi-a depăşit atribuţiile.

Tudorel Toader afirmă şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni. Urmează să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali.

Sugerează că Kovesi şi Lazăr sunt vinovaţi şi trebuie să demisioneze

Ministrul a dat de înţeles că nu exclude nici ca Lazăr şi Kovesi să demisioneze între timp.

Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanşate de mine să aibă dânşii iniţiativa unei proceduri lăuntrice individuale. Privind modul în care s-au poziţionat la dispoziţiile legale, constituţionale.

, a spus Tudorel Toader. El a mai spus că în decizia sa va conta şi efectul pe care astfel de măsuri l-ar putea avea, invocând MCV:

După ce am discuţia cu dânşii voi stabili măsurile pe care le voi lua. Trebuie să vedem şi efectul, impactul acestei măsuri. Mă întorc la condiţionalităţile MCV. Mă întorc la modul în care noi ne raportăm la instituţiile europene.

Abureli cu aiureli

Evident că aceasta este o aiureală. Dacă politicul forţează demisiile şefilor DNA şi Parchetului General, MCV va fi dur şi necruţător. Tudorel Toader sugerează parcă inversul. Apoi o dă de pereţi:

De aceea, sunt convins, în detrimentul unor critici, în detrimentul celor care vor spune – repet, suficient încălcare pentru luarea măsurii – că o astfel de măsură necesită o abordare, o fundamentare complexă şi completă.

Ministerul Public a anunţat că analizează atent motivarea deciziei CCR, privind existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern, „urmând ca decizia să fie respectată întocmai de către procurori”.

2 comments

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu este publicata. Campurile necesare sunt marcate cu *

Anuleaza

2 Comments

Postari Similare
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a decis să nu ceară demiterea lui Lazăr şi Kovesi. "Nu
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei din Cabinetul Grindeanu, crede că s-a întors în timp şi vieţuieşte
CExN PSD a aprobat miercuri nominalizarea lui Tudorel Toader ministru al Justiției. Funcţia a rămas
Rectorul Universității "Al. I. Cuza" din Iași, Tudorel Toader, ar putea fi propus ministru al
Victor Ponta ar avea deja redactat comunicatul prin care îşi va anunţa demisia din fruntea
Victor Ponta şi-a atins astăzi limita propriei sale suportabilităţi publice, o dată ce DNA a
Ministrul Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a comis o gafă diplomatică fără precedent. A oferit ministrului
Sararu a afirmat ca plecarea sa a avut loc ca urmare a presiunilor facute de
Toba era propus pentru schimbarea din functia de sef al Politiei Romane inca de saptamana
Fătuloiu a lansat acuzaţii extrem de grave la adresa lui Chelu, sugerând că ar face

Economie

Politică

Puciștii

PSD, Partida Rusă

Regele Mihai