Tel Drum SA este urmărită penal de către procurorii DNA

Share

Societatea Tel Drum SA și reprezentanții ei, Petre Pitiș și Mircea Vișan, au fost puși sub urmărire penală. Procurorii DNA au început urmăîrirea pentru folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false.

TelDrum, povestea privatizării, istorisită de cineva care ştie

În același dosar, au fost puși sub urmărire penală și societatea WFA Impex SRL. De asemenea, Florian Ion, reprezentant al acestei firme, și Florea Neda, reprezentant al Tel Drum SA. Toți – pentru complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni.

Tel Drum, posibil într-o schemă de obţinere ilicită de bani europeni

Pe 16 mai, a fost înregistrată sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Aceasta se referea la suspiciuni privind activitatea unor firme. Acestea, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene. Totul – supraevaluarea prețului unor utilaje.

În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum. Acesta, în cadrul programului ‘Creșterea Competitivității Economice’, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, urma să achiziționeze o ‘stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice.

, explică procurorii.

Tel Drum, peste 4 milioane de lei fonduri europene

În urma depunerii cererii de rambursare în februarie 2016, societatea ar fi primit 4.170.462,5 lei. Sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă.

În cadrul proiectului, firma, prin Mircea Vișan și Petre Pitiș, cu ajutorul WFA Impex SRL și a lui Florea Neda și Florian Ion, a simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice.

Din procedura de achiziție, a reieșit că ofertantul câștigător este WFA Impex SRL. În realitate, firma e afiliată Tel Drum. Ea e doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul Tel Drum. Unicul scop – a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută.

, menționează DNA.

Tel Drum, nehocieri directe cu furnizorul

Tel Drum SA ar fi purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce privește oferta pe care furnizorul urma să o facă WFA Impex SRL. Firma ar fi oferit firmei câștigătoare SC WFA Impex SRL informații privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunțului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

Pe 9 februarie 2016, beneficiarul a depus cererea finală de rambursare. Aceasta conținea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizițiile publice. Beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit cu rea-credință documente și declarații false.

De asemenea, inexacte și incomplete, precum şi declarațiile privind inexistența conflictului de interese. Aceasta deși exista o relație personală între Petre Pitiș, Florea Neda și Florian Ion.

, notează DNA.

În consecință, pe nedrept, Tel Drum SA ar fi obținut fondurile europene.

Share