home POLITICA Miza şi scopurile restauraţiei USL

Miza şi scopurile restauraţiei USL

Share

La sfârşitul anului 1989, Revoluţia Română a fost confiscată de eşaloanele doi şi trei ale Partidului Comunist Român. Noul partid comunist astfel format s-a numit iniţial FSN, apoi FDSN, PDSR, iar acum se numeşte PSD. Rămurele extremiste de diferite coloraturi s-au desprins din el de-a lungul timpului.

Cer si pământ românesc

Primele trei, în ordine istorică, au fost PUNR (o mişcare politică de extremă dreaptă ultranaţionalistă gen Pamyat), PSM (o aripioară mai conservatoare a FSN, condusă iniţial de Ilie Verdeţ, apoi, după moartea acestuia, de Tudor Mohora, până când a fost înghiţită de PDSR) şi PRM. Ele au format, împreună cu FSN – FDSN aşa-numitul “Patrulater Roşu” până la sfârşitul anului 1996.

A urmat apoi Alianţa pentru România, formată prin evadarea unui grup din PDSR în 1997, care în anul 2002 a intrat în PNL, ca să intoxice acest partid şi mai mult, după atomizanţii ani ai deceniului nouă.

Practic, fără un proces al comunismului, fără o lege a lustraţiei, fără a se despărţi apele, foştii comunişti s-au amestecat cu fostele lor victime şi, indiferent cine a ajuns la putere, într-un sistem cu destule ingrediente de mascaradă de democraţie, România a devenit tot mai coruptă şi nu a adoptat niciodată o politică de reforme radicale.

Iar dincolo de toate niciodată nu a adoptat o politică de reformare morală a societăţii. Aici suntem acum. După 22 de ani, am avut astfel:

două perioade de guvernări contrareformă, între anii 1990 – 1996 şi 2001 – 2004, în care succesiunea FSN – FDSN – PDSR – PSD a guvernat străduindu-se să facă ţara să meargă cât mai prost, să fie fragilă economic, friabilă politic şi să îşi creeze un electorat captiv slab instruit, dependent de pomeni.

două perioade de guvernări reformiste cu frâna pusă, între anii 1997 – 2000 şi 2005 – 2012, când forţa progresistă a fost la Cotroceni (preşedintele Traian Băsescu) şi PDL, iar restul partidelor parlamentare au pus frâne şi capcane multiple reformei de orice fel, cu precădere celei din Justiţie.

Miza restauraţiei, acum, prin eliminarea sau diabolizarea instituţiilor democratice existente, este simplă: România trebuie să redevină un teritoriu de criză, în bătaia vânturilor geopolitice, unde să se extindă din nou sfera de influenţă rusească, aflată în spatele forţelor politice şi grupurilor de interese din USL.

Slabă, friabilă, România este penetrabilă la interesele Kremlinului, investiţiile ruseşti (menite să racordeze ţara în sfera de interese a Rusiei) şi în fruntea noastră se vor afla exact cei pe care îi dispreţuim mai mult pentru ceea ce reprezintă: farsori care înlocuiesc meritocraţia cu cleptocraţia.

Scopurile restauraţiei sunt perpetuarea stării de fapt din ultimii 22 de ani şi a sistemului ticăloşit care a permis aceasta timp de peste două decenii şi păstrarea României pe drumul nesigur al crizei de sistem şi instabilităţii politice cronice.

Adversarul numărul unu al acestui sistem ticăloşit este Traian Băsescu. În urmă cu 22 de ani, nu am ştiut să scăpăm de actorii sistemului ticăloşit, ai cărui lideri se manifestă acum, arătându-şi întreaga corozivitate toxică. Trebuia să dăm cu ei de pământ atunci şi să continuăm curaţi.

Acum aceştia atacă, pentru că sunt disperaţi. Sunt disperaţi pentru că sunt în pericol şi nu vor să ajungă acolo unde le este locul: unii dintre ei în puşcărie, alţii la periferia societăţii. Acum este un examen al maturităţii democraţiei noastre, câtă este ea.

Şi dacă vor învinge domnia legii, constituţionalitatea, dreptatea în detrimentul şmecheriei, venalismului, turpitudinii, dar şi dacă vor pierde, ceea ce trebuie să fim convinşi este că data viitoare nu trebuie să mai dăm nici o şansă putregaiului social să ne cuprindă.

Centrul-dreapta politic românesc ar trebui ca de-acum încolo să lucreze rapid şi coerent pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Şi dacă episodul actual USL e unul trecător, de pasaj preelectoral, şi dacă va continua, forţele de centru-dreapta din România trebuie să lucreze conştient la activarea civismului românilor, pentru că altfel am băgat-o pe mânecă toţi.

De data aceasta nu mai merge. Nu vom mai fi în lichidul amniotic protector al unei Uniuni Europene prospere şi prestante. Rusia nu va mai fi anahică şi ezitantă, pe de altă parte. Şocurile geoeconomice vor veni de unde ne aşteptăm mai puţin. Vor supravieţui fără răni adânci naţiunile puternice.

Citeşte şi
PSD îşi semnează decesul ca partid şi continuă drumul spre zid

După 26-27 mai, PSD continuă drumul spre zid şi îşi semnează decesul politic, incapabil să Read more

PSD / FSN / FDSN / PDSR cât a guvernat în ultimii 29 de ani?

Succesiunea FSN – FDSN – PDSR – PSD a dominat mereu statul român după decembrie Read more

Chestiunea PDL. Variante de evoluţie schizofrenice

După ce 8 ani de guvernare în diferite coaliţii, PDL e la răscruce de drumuri. Read more

Contradictoriul Sergiu Nicolaescu

~posibil conspirator al Revolutiei~regizor prolific, nu mare regizor~urmasul lui Nicolae si Gheorghe Cambrea~actor charismatic, voce Read more

PSD, partidul simulatorilor de putere

Elementul de forţă e opţiunea preşedintelui de a desemna premierul ce formează guvern.ul De aici Read more

Cei cu care nu se poate face un compromis politic

Nu se poate face nici un compromis politic şi nu poate exista coabitare cu liderii Read more

Robert Turcescu a desfiinţat-o pe Liliana Mincă

Mincă a afirmat: pe nimeni nu mai interesează colaboratorii Securităţii şi trebuie să fim preocupaţi Read more

22 de ani de democraţie pe sponci

De data aceasta nu mai merge. PSD a prins o perioadă în care nu există Read more

Revista presei. Vacaroiu, argatul lui SOV

~instigatorul PDSR Miron Cozma, reactivat~Autostrada Bucuresti - Ploiesti intarzie~suntem poarta europeana a Chinei?~

Armagedon 3. Sorin Ovidiu Vantu

Acesta e al doilea raport armaghedon extrem de interesant si consistent, dupa cel dedicat personalitatii Read more

Share