home POLITICA Klaus Iohannis, în apărarea statului de drept de penalii PSD-ALDE VIDEO

Klaus Iohannis, în apărarea statului de drept de penalii PSD-ALDE VIDEO

Share

Klaus Iohannis a spus că există circumstanţe îngrijorătoare azi. Astfel, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, e condamnat penal, iar cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, e trimis în judecată.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care a avertizat că o lege a amnistiei și grațierii ar fi o catastrofă pentru democrație.

Nu pot să mă fac că nu văd că președintele Camerei Deputaților e o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este ce numesc eu “circumstanțe îngrijorătoare”.

, a declarat Iohannis la ședința de constituire a CSM.

Klaus Iohannis: O legea a amnistiei şi graţierii ar fi o catastrofă

Klaus Iohannis a afirmat că o lege a amnistiei și grațierii ar fi o catastrofă pentru democrația românească. El a spus că se va opune în cazul unui astfel de act normativ.

Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele, nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule ministru (al Justiției — n.r.).

, a spus șeful statului.

Nu se poate democraţie fără justiţie independentă

Independența justiției este fundamentală într-o democrație și nimeni nu este mai presus de lege, a subliniat Klaus Iohannis. El a invocat articolul 133, alineatul 1 din Constituție, potrivit căruia CSM este garantul independenței justiției.

Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puține cuvinte. Asta este sarcina dumneavoastră, să garantați independența justiției. De ce o fi așa de importantă această independență a justiției? Nu este doar așa importantă, este fundamentală.

Nici o democrație, nici un stat de drept nu poate să funcționeze fără o justiție independentă. Justiția independentă înseamnă (…) că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor și a procurorilor. Dar și faptul că, și asta este stipulat tot în Constituție, nimeni nu este mai presus de lege.

, a arătat șeful statului.

Iohannis: Un simplu hoţ are pretenţia să fie deasupra legii

Iohannis a adăugat că “nu și-a imaginat nimeni că un simplu hoț are pretenția să fie deasupra legii“.

Sunt unii care chiar au impresia că lor, poate, li se cuvine să fie deasupra legii. Mă refer la persoane care de regulă au poziții publice. Or, așa ceva nu se poate.

, a spus președintele. Klaus Iohannis a amintit că statul de drept este o noțiune care s-a vehiculat intens în ultima vreme. Dar aceasta este necesară o implicare a tuturor.

O democrație puternică fără stat de drept, fără justiție independentă nu există. (…) Sistemul judiciar singur nu are cum să-și păstreze independența. Întregul aparat de stat, toate instituțiile statului trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să se implice activ pentru a sprijini sistemul judiciar în a rămâne independent.

Un stat strâmb

Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce-și doresc dușmanii României. Dacă sistemul judiciar devine vulnerabil, nimic nu mai stă în picioare în România. Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democrația dispare în scurt timp.

, a afirmat Iohannis. Președintele a punctat că stabilitatea și securitatea internă sunt posibile numai într-un stat de drept și cu o justiție independentă.

Să nu-și imagineze cineva, chit că unii din zona noastră geografică cred că își imaginează, că se poate construi un stat puternic, național fără o justiție independentă. Eu cred că așa ceva nu se poate și România în nici un caz nu dorește să experimenteze cu așa ceva.

Citeşte şi
Mesaj foarte dur, suburban, al lui Mircea Badea, la adresa pesedistilor care il sustineau pana
Conducerea PNL ar fi batut deja in cuie decizia sa provoace alegeri anticipate, acestea urmand
Fostul secretar general al PSD Mihai Fifor, supranumit Ali Comicul pentru declaraţiile sale neverosimile, a
Locuitorii din Slatina, judetul Olt, au din nou parte de apa neagra la robinetele din
Cosmin Prelipceanu, realizator al emisiunii Jurnalul de Seara de la Digi24, a anuntat joi ca
O parte semnificativă din datoria de 15 milioane de euro a PSD, către firmele și
30 de filiale județene ale Pro România își negociază trecerea la PSD. Tudose spune că
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, la finele ședinței Comitetului Executiv Național, că
Președintele Klaus Iohannis face ce a promis în campania electorală: PSD trebuie să dispară din
După dictonul "noi facem ce vrem noi şi când vrem noi, nu-i lăsăm pe alţii,
Share