Fitch Ratings, oglinda pe care ne-a pus-o Occidentul, să ne privim

Share

Fitch Ratings confirmă ratingul de ţară BBB- stabil pentru România. Cine citeşte acest articol scris de mine pentru România liberă află în primul rând cu ce state suntem de braţ în topul Fitch. Adică în burta topului.

Deficit bugetar. Cabinetul Tudose are prima sa decădere

Este de ruşine. Ne facem de râs cu sfertodocţii aceştia în fruntea ţării. Un popor întreg, în care mai există şi mulţi oameni inteligenţi, este condus de cimpanzei. Aceştia s-au cocoţat în capul statului şi acum prăduiesc cămările şi vistieriile acestuia, aruncându-şi cu banane în cap.

Fitch Ratings confirmă cât de “bine” au guvernat ei

Cine aprofundează află cine este clasat peste noi. Poate îşi pune şi problema de ce anume. Am şi auzit astăzi un coruptocrat pesedist spunând că asta, cu păstrarea ratingului BBB- stabil pentru România, este o dovadă a cât de bine au guvernat ei.

Adevărul este însă ascuns în vulnerabilităţile despre care vorbeşte Fitch. Dacă mai facem un pas greşit, unul singur, ne ducem pe BBB- negativ. Rating deţinut de Rusia, cu coroniţă. Deci: să luăm în calcul care sunt factorii de risc pentru o viitoare eventuală evaluare negativă:

deficite fiscale înalte persistente, care duc la o creștere a datoriei publice / PIB;
o supraîncălzire a economiei, care reprezintă un risc pentru stabilitatea macroeconomică.

Capisci, domnu’ Dragnea?

Fitch nu face decât să confirme ce spunem noi de mult timp

Fundamentele şi argumentele economice din spatele acestei situaţii sunt cele despre care eu scriu de vreo 10 ani. Care au fost pe larg tocate, cel puţin în acest an. Despre care sunt experţi care vorbesc de 20 de ani, pe care i-am chestionat.

Britanicii de la Fitch nu fac decât să confirme faptul că noi nu am bătut câmpii aici, în România. Cum s-ar spune, “we’re in deep shit and we love it”. Economia se supraîncălzeşte şi e în pericol să o ia razna.

Nu se fac investiţii deloc. Un interlocutor mi-a atras atenţia că o sursă de bani foarte reliable, fondurile europene, nu e folosită deloc. De ce? Simplu: ai probleme cu OLAF dacă furi. Deficitul bugetar este estimat de Fitch la 3,7% pe 2017. Încă CE e mai pesimistă…

Se ştie perfect în Occident ce se întâmplă în România

Nu există lucru care să se petreacă la noi în ţară care să nu fie cunoscut la picătură de Occident. Fitch este una dintre oficinele private specializate în monitorizare macroeconomică globală. Ea face acest lucru de mult timp, cu profesionalism.

Pentru cine este curios… vreţi să ştiţi cu cine suntem colegi de BBB- stabil? Cu o insulă caraibeană aridă şi mică, Aruba, din aşa-zisul arhipelag ABC Caraibe. Aruba este dominion olandez, are o suprafaţă de 180 kmp şi 88.000 de locuitori. Cât Buzăul într-o zi proastă, în care fug la plajă pe râu toţi habitanţii din Simileasca.

Cine e peste noi? Kazahstanul, cu BBB- pozitiv. Aici suntem. Trăască PSD, care conduce ţara cu înţelepciune.

Share