home POLITICA Ce lucruri controversate conţine noua Lege Big Brother

Ce lucruri controversate conţine noua Lege Big Brother

Share

Noua Lege Big Brother ar fi trebuit să fie o versiune atenuată şi adaptată la voinţa societăţii civile a primei forme, care avea multe ciudăţenii şi imponderabile.

Scopul acestui act normativ controversat este să ne apere de provocările teroriste asimetrice ale lumii în care trăim. Pericolul este să ne trezim că ea este folosită abuziv de nişte guvernanţi interesaţi pentru monitorizarea noastră.

Conform legii, datele traficului abonaţilor şi utilizatorilor vor fi prelucrate şi stocate de furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice sau de furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice. Ele vor fi şterse sau anonimizate când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, nu mai târziu de trei ani de la momentul când comunicarea a avut loc.

PROBLEMĂ Dacă premier este Victor Ponta şi ministru de Interne Gabriel Oprea, ce garanţie avem noi că datele adunate sunt folosite conform legii şi nu pentru poliţie politică? Conducătorii de azi ai Stângii Reacţionare, pe care am numit-o argumentat în multe rânduri Partida Rusă, sunt copiii de trupă ai celor care au susţinut sistemul comunist şi poliţia sa politică.

ÎNTREBARE Ce garanţii avem că, o dată  şterse din baza de date a operatorului de comunicaţii, datele nu vor fi fost între timp stocate în altă parte pentru a fi folosite în scopuri de poliţie politică?

Accesarea datelor va putea fi făcută doar de către instanța de judecată sau de o altă entitate îndrituită legal, care a primit un mandat de la o instanţă de judecată.

PROBLEMĂ Practica din statele cu democraţie avansată, în privinţa acestui tip de lege, demonstrează că este foarte importantă stabilitatea instituţiilor şi integritatea conducătorilor acestora.

Dacă un procuror pilotat de controversatul Tiberiu Niţu cere mandat de culegere de informaţii despre jurnalistul X, care “pune în pericol siguranţa naţională” investigând despre calitatea premierului Victor Ponta, de fost şi poate şi actual ofiţer acoperit, câţi ani de luptă cu sistemul corupt şi cu maşinăria poliţiei politice pusă în mişcare vor fi necesari pentru a repara răul făcut?

Ceea ce urmează nu face decât să certifice ultima întrebare pe care ne-am pus-o:

La solicitarea instanţelor de judecată sau a organelor de urmărire penală, ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de reţele publice de comunicaţii pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, cele de identificare a echipamentului şi cele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia informaţiilor cu caracter personal.

ALARMĂ Probabil că va fi un caz, al doilea, al treilea, al zecelea în care sistemul va funcţiona, pentru că va fi vorba despre ameninţări teroriste. Dar este posibil ca printre ele, cu tentă politică, un procuror de la Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu, adică aflat sub puternica influenţă politică a lui Ponta şi a PSD, să ceară mandat pentru, repetăm, jurnalistul X (care am scris mai sus ce investighează).

Reţeaua de comunicaţii, dacă i se va prezenta mandatul de la judecător, va trebui să pună la dispoziţie datele de comunicaţie ale jurnalistului X. Neîntârziat. Tot neîntârziat, acesta va fi ridicat de acasă, cu mascaţi, tărăboi, sub presiunea oprobriului public.

La fel orice avertizor de integritate din sistem (aceasta este o altă chestiune extrem de gravă). Câţi ani crede cititorul acestor rânduri că vor fi necesari pentru reabilitarea unui astfel de om? Noi credem că e posibil să nu fie reabilitat niciodată. Astfel se petrec uneori lucrurile şi în democraţiile avansate, darmite la noi, unde…

Foarte grav este că Klaus Iohannis a promulgat această lege discutabilă, cu mari probleme, fără consultare publică. Este în linia aroganţei sale şi a lipsei sale de transparenţă atât de enervante. Aşa că mai întrebăm încă o dată: oare USL trăieşte? Într-un fel, se pare că da.

Citeşte şi
Ne dorim in permanenta avem totul sub control. De multe ori se intampla sa nu
Mijloacele de transport in comun de suprafata din Bucuresti sunt foarte aglomerate, fapt care creste
în SRR au fost montate camere de luat vederi până şi în ascensoarele instituţiei.
Conform unui sondaj realizat de IRES, 23% din cei chestionaţi cred că Iliescu este vinovat
Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus la Senat iniţiativa legislativă intitulată "Legea jurnalistului".
"Da, am fost ofiţer în SRI", recunoştea pe 6 ianuarie 2010 Laura Cernahoschi, fosta şefă
Anunţate deja de doi ani, paşapoartele biometrice conţin imaginea facială şi amprentele deţinătorului. Cerute de
a. Regulamentul Consiliului Europei nr. 2.252/2004 dă recomandări şi detalii tehnice privind cip-urile biometrice, însă
Microcipul R.F.I.D. este un circuit electronic de câţiva milimetri care inmagazinează şi transmite informaţii prin
Casa de copii nu-i acasa? Da, si Academia Catavencu nu este Catavencu, asa cum s-a
Share