home POLITICA Ce ar fi fost dacă… Raţiu era ales preşedinte în 1990?

Ce ar fi fost dacă… Raţiu era ales preşedinte în 1990?

Share

Să facem un exerciţiu de imaginaţie, închipuindu-ne că Ion Raţiu câştiga alegerile din „Duminica Orbului”, iar neo-comuniştii pierdeau. Un lucru care de altfel s-a întâmplat în alte ţări ex-comuniste, care acum sunt mult în faţa României, precum Cehia, Ungaria sau Polonia.

foto: Dragos Cristescu, Mediafax Foto

Evident că era foarte greu, structurile securisto-comuniste fiind un obstacol greu de trecut. Şi totuşi, ce s-ar fi întâmplat? În primul rând, România continua apropierea de naţiunile Europei, aşa cum s-a întâmplat după evenimentele din 1989.

Începeam de pe atunci o reformă a economiei. O reformă reală, iar nu o japcă naţională, aşa cum au procedat structurile amintite, ajunse (sau mai exact rămase) la putere.

Aproape sigur nu ajungeam o ţară după model sud-american, în care bogăţiile au ajuns în mâna unei mici pături de oameni. Probabil că aveam de pe atunci legile morale despre care se discută şi acum.

În mod cert, pasul spre NATO şi Uniunea Europeană era făcut cu mai mult timp în urmă. Probabil că acum românii nu mai erau consideraţi „ciumaţii” Europei.

Evident că nu curgea lapte şi miere. Dar România era o ţară cu o democraţie cu adevărat consolidată… citeste tot pe website-ul Casei Regale a Romaniei

Share