Armaghedonul “Ceausismul lui Adrian Nastase”

Share

Vizibil si acum pe Internet, Armaghedonul “Ceausismul lui Nastase” a aparut in vara anului 2003, adica in a doua parte a mandatului 2000 – 2004 de premier al acestui important membru PSD.

Daca Armaghedon 2 Adrian Nastase a fost momentul debutului unui mare scandal politic, unul dintre cele mai importante din vremile Sultanatului Nastase, “Ceausismul” a avut reverberatii mult mai mici, insa in acel moment mediatizarea apucaturilor lui Adrian Nastase era deja o misiune indeplinita.

ASPEC – structura din proximitatea lui Emil Constantinescu, a facut, din punctul meu de vedere, un gest superfluu, ori poate doar de recapitulare si updatare a datelor biografice ale controversatului politician roman.

In rest, notorietatea lui Nastase era deja bine stabilita si fixata in contiinta electoratului ostil acestuia.

Dincolo de aceste consideratii referitoare la eficacitatea politica a acestui armaghedon, documentul reprezinta o lectura politica partizana interesanta si din care putem afla o multime de lucruri.

Remarc insa cu neplacere lipsa ponderarii textului de mana unui jurnalist care ar putea, de exemplu, sa obiectiveze si sa puna in oglinda informatia pretioasa continuta de acest armaghedon, contextualizand-o  si facand-o conflictuala, in loc sa fie unidirectionala si unilateral-critica.

===

CEAUSISMUL LUI ADRIAN NASTASE

Numirea lui Adrian Nastase in functia de prim-ministru dupa alegerile din 2000 a schimbat semnificativ cursul politicii romanesti de dupa decembrie 1989. Asistam astazi la reinvierea ceausismului.

1. CORNU

Scornicesti, localitatea natala a lui Nicolae Ceausescu, a avut o dinamica spectaculoasa in perioada comunista, ea evoluind in timp foarte scurt de la statutul de mic satuc de cimpie la acela de municipiu.

Cartiere de blocuri construite peste noapte, industrie, fabrica de blugi, stadion olimpic, totul in jurul punctului central de atractie – casa familiei Ceausescu.

foto: InPolitics
fotoinfo: “Adrian Nastase participa la dezbaterea “Reforma Justitiei: adoptarea noilor coduri”, organizata de Institutul “Ovidiu Sincai” si Fundatia Friedrich Ebert, in Bucuresti, joi, 19 martie 2009. Gabriel Petrescu / Mediafax Foto”

Comuna Cornu din judetul Prahova are 4.500 de locuitori. În 1990, Adrian Nastase, impreuna cu socrul sau, Angelo Miculescu, fost ministru al Agriculturii pe vremea lui Ceausescu, au cumparat teren in comuna Cornu.

Nastase si-a construit apoi aici resedinta de vacanta. Dupa ce Adrian Nastase a devenit pri- ministru, comuna Cornu s-a dezvoltat spectaculos. Aproape jumatate din bugetul de modernizare a retelei de apa din judetul Prahova a fost alocat comunei Cornu.

Consiliul Judetean Prahova a primit in acest an de la bugetul de stat 1,7 milioane euro pentru modernizarea si extinderea retelei de apa potabila. Din aceasta suma, aproximativ 750.000 de euro au fost alocati comunei Cornu pentru modernizarea si extinderea retelei proprii, desi reteaua de apa din Cornu este noua, datind din 1992.

Cornu se afla si pe lista celor 70 de localitati din tara care vor beneficia de construirea de sali de sport. Sala de sport din Cornu va avea toate dotarile, inclusiv sauna. Scoala din Cornu este dotata cu 25 de calculatoare.

In Cornu exista un centru cultural, care are un amfiteatru cu 300 de locuri, un muzeu bine utilat, o biblioteca cu 20.000 de volume. Din cele 1.700 de gospodarii de aici, 1.300 au posturi telefonice digitale.

In Cornu sunt gaze, televiziune prin cablu, exista o pizzerie, un Cafe-Internet si o spalatorie auto. Infrastructura este de beton, strazile sint curatate in permanenta si sint jalonate de steaguri tricolore, iar cosurile de gunoi se gasesc din 10 in 10 metri.

Soferii care vin spre Bucuresti dinspre Campina se opresc pentru a da prioritate masinilor care vin din Cornu. Cornu are pagina de Internet si este singura comuna din Romania care are o monografie pe C.D.

In 15 mai 2002, la sediul Guvernului s-a parafat un program-pilot in care, alaturi de municipiul Targoviste, figureaza si comuna Cornu. Este vorba de un proiect de informatizare in valoare totala de 400.000 de euro, care are toate sansele sa fie prelungit si la anul.

Aceasta in conditiile in care toate institutiile publice, de la primarie la biblioteca, sunt deja informatizate, fiind inzestrate cu calculatoare de ultima generatie. Pretul terenurilor in Cornu este de 5-10 dolari/mp. Cu toate acestea, multi lideri PSD s-au grabit sa devina vecinii premierului.

Adrian Nastase incearca sa ascunda opiniei publice situatia infloritoare a comunei Cornu. Astfel, raspunzind criticilor presei, el a negat recent informatia potrivit careia la Cornu ar urma sa se construiasca un teren de golf. Declaratia lui Nastase este insa o minciuna.

Potrivit paginei oficiale de Internet a comunei Cornu “Primaria Cornu a relansat un proiect investitional deosebit de ambitios si anume amenajarea unui teren de golf. Ideea apartine edililor locali de mai bine de doi ani si mult timp a fost, conform primarului Cornel Nanu (primar PSD, n.n), “doar un vis frumos”.

In ultimul timp insa, proiectul pare sa prinda contur, datorita unei firme olandeze care vrea sa investeasca 10 milioane de dolari în amenajarea unui teren de golf la standarde competitionale. Conform declaratiei primarului comunei Cornu, firma olandeza vrea sa cumpere intre 24 si 86 de hectare de teren.”

2. FAMILIA

În anii ’80, cultul personalitatii lui Nicolae Ceausescu a fost extins si la ceilalti membri ai familiei sale. Ziua de nastere a Elenei Ceausescu era serbata ca o zi nationala.

Elena Ceausescu participa activ la vizitele oficiale ale sotului ei in strainatate, primea rapoarte de la Securitate, ordona anchete si interceptari telefonice, decidea numiri si destituiri. In 1989, Elena Ceausescu era prim-viceprim-ministru al Consiliul de Ministri, presedinte al Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie, director al ICECHIM s.a.m.d.

Membrii familiei Ceausescu, ca si ceilalti nomenclaturisti, erau privilegiati, nivelul lor de viata neavind nimic in comun cu mizeria in care era obligata sa traiasca imensa majoritate a populatiei. Fiecare membru al familiei Ceausescu avea vile in proprietate personala sau primite de la Gospodaria de partid.

Copiii lui Nicolae Ceausescu faceau studii in strainatate pe banii statului roman, aveau masini straine, erau paziti de trupele de securitate, aveau o intensa viata mondena.

Dupa Congresul al XI-lea al PCR, din 1974, la conducerea Apararii, Afacerilor Interne, Planificarii, Tineretului sînt instalati membrii familiei lui Ceausescu: trei frati, un fiu si un cumnat. În 1989, zeci de rude apropiate ale lui Ceausescu ocupa pozitii importante în ierarhia de partid si de stat.

Personaj cunoscut in mediul nomenclaturii comuniste, Adrian Nastase s-a casatorit mai intii cu fiica lui Grigore Preoteasa, ministru al Afacerilor Externe in perioada 1955-1957.

Dana Nastase, actuala sotie a lui Adrian Nastase, este fiica lui Angelo Miculescu, ministru al Agriculturii si Industriei Alimenatare si vice-prim ministru al guvernului intre 1975 si 1981 si ambasador in RP Chineza din 1983 pina in martie 1990.

Desi nu este membru al Executivului, Dana Nastase este prezenta pe pagina oficiala de Internet a Guvernului Romaniei, in multe dintre cele peste 2.500 de fotografii ale primului ministru. Doamna Nastase participa la vizitele oficiale ale sotului ei in strainatate.

In mai multe rinduri, Dana Nastase s-a substituit ministrului de externe sau ambasadorilor dind ordine si indicatii membrilor delegatiei oficiale, personalului ambasadelor si personalului SPP, creind astfel situatii jenante.

Dana Nastase este presedintele Fundatiei pentru Mileniul III, fundatie care beneficiaza de sume uriase. Donatiile de miliarde facute de Fundatia Danei Nastase sint prezentate pe larg in emisiunile de stiri ale televiziunii Prima TV, televiziune finantata de ministrul Miron Mitrea. Cultul personalitatii Danei Nastase este astfel construit pe bani publici.

Dana Nastase este extrem de interesata de rapoartele serviciilor secrete, pe care le primeste sotul ei si este la curent cu acestea. Cei doi fii ai lui Adrian Nastase invata la Scoala Americana Internationala din Bucuresti.

Costurile scolarizarii copiilor familiei Nastase se ridica la 20.000 de dolari pe an, echivalentul a circa 700 milioane lei. Cum o asemenea suma este greu de justificat, Dana Nastase a declarat ca banii, cei 20.000 de dolari, sint platiti de “bunica”.

Fiul cel mare al lui Adrian Nastase este prezent la manifestarile mondene in compania unor vedete. Fiul lui Adrian Nastase apare insotit de body-guarzii de la SPP ai primului ministru. Anul acesta, la Slujba de inviere de pe malul marii, fiul primului ministru a fost aparat de 7 luptatori SPP.

Pentru ca fiul lui Adrian Nastase se grabea sa ajunga la o petrecere, slujba de inviere a inceput cu 15 minute mai devreme. Body-guarzii de la SPP il pazesc pe fiul primului ministru si in taberele scolare in care merge acesta. Pentru a fi aproape de cel pe care il protejeaza, SPP-istii sint cazati, pe banii contribuabilului, la hotel.

Sora lui Adrian Nastase, Dana Barb, a fost numita membru in Consiliul de incredere al SIF Muntenia, dupa cistigarea alegerilor din 2000 de catre PDSR. Cumnata lui Adrian Nastase, Rodica Nicolescu, a fost numita director general adjunct la Tarom.

Adrian Nastase locuieste intr-o locuinta de protol a RAPPS, pe strada Constantin Prezan, nr. 4, si mai are in proprietate un imobil in strada Jean Texier. Adrian Nastase construieste, in asociatie civila, un bloc cu 6 etaje in centrul capitalei.

La acestea se adauga vila familiei Nastase de la Cornu. Soacra lui Adrian Nastase, Irina Miculescu, are in proprietate o vila in strada Pictor Negulici. Sora lui Adrian Nastase, Dana Barb, are in proprietate o vila in strada Aviator Petre Cretu si un apartament luxos in centrul civic al Bucurestiului.

3. VINATOAREA

Una dintre marile pasiuni ale lui Ceausescu era vanatoarea. Escapadele lui de sfirsit de saptamina puneau in miscare un judet intreg; de la primul secretar, care era maestrul de ceremonii, pina la sateanul obisnuit, scos din ritmul activitatii cotidiene de agitatia provocata de “tovarasi”.

Intiiul vinator al tarii nu se lasa pina nu masacra o multime de ursi, caprioare sau mistreti, aruncati in bataia pustii de catre gonaci si impuscati, pentru orice eventualitate, si de citiva securisti. Animalele moarte erau apoi insirate si filmate impreuna cu dibaciul vinator, dupa care urma uriasa “masa tovaraseasca”.

Pentru un om care si-a intemeiat familia si si-a construit cariera in mediul nomenclaturiii ceausiste, inclinatia pentru vinatoare pare normala. Nimic nefiresc, prin urmare, ca Adrian Nastase sa fie un vinator pasionat.

Premierul este chiar presedintele de onoare al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor (AGVPS), unde ambitiile sale nemasurate si megalomania ii sint satisfacute:

“Daca din punct de vedere politic, geostrategic sintem o tara mijlocie, din punctul de vedere al vinatorii sintem o mare putere”

, crede Nastase.

Dar Adrian Nasatse nu e singurul lider PSD din conducerea asociatiei. Nicolae Vacaroiu, presedinte al Senatului si vicepresedinte PSD, este membru al filialei Ploiesti a AGVPS.

Ministrul agriculturii, Ilie Sirbu, este presedinte al AJVPS Timis, iar senatorul PSD Ristea Priboi, fost ofiter de securitate, este membru in consiliul de administratie al AJVPS Dolj.

Filialele judetene sint pline de lideri PSD locali, asa ca se poate spune ca in AGVPS nimic nu se decide fara aceptul conducerii de partid si de stat.

Cozmin Gusa, secretarul general al PSD, s-a aflat, cu ocazia sarbatorilor de Pasti, la o vanatoare de cocosi de munte in Muntii Lotrului, in timpul careia a cazut de pe cal. O echipa formata din cei mai buni medici specialisti de la Spitalul Municipal din Ramnicu Valcea a fost solicitata la vila lui Ceausescu de la Olanesti, pentru a-i acorda ingrijiri medicale lui Cozmin Gusa.

Miron Mitrea, ministrul lucrarilor publice, amenajarii teritoriului si locuintei, prefera pentru vinatoare zona Moldovei. La atitia mari vinatori, terenurile s-au dovedit insuficiente, asa ca, printr-o hotarare recenta a guvernului, padurea Scrovistea devine un centru de vanatoare cu circuit inchis pentru actualii demnitari.

Deseori, vinatoarea primeaza asupra problemelor tarii. Chiar si in clipele dramatice pentru România, premierul se relaxeaza la vinatoare. Anul trecut, dupa ce a dat o raita prin Bucuresti, transformindu-se in coordonatorul actiunii guvernamentale de ajutorare a victimelor tragediei de la mina Vulcan, a aparut la televiziuni si a dat indicatii ministrilor sai, premierul Adrian Nastase s-a refugiat in stufarisul Deltei Dunarii, unde si-a continuat concediul vinind rate.

Dar pasiunea pentru vinat il poarta pe Adrian Nastase si dincolo de legile tarii. La dorinta premierului, perioada de prohibitie este scurtata pentru ca el sa poata vina in voie. Mai mult, Nastase a vinat un caprior chiar in perioada de prohibitie, facind braconaj, fara a fi cercetat pentru aceasta infractiune.

Incalcind flagrant legea, Adrian Nastase, impreuna cu ministrul Ilie Sarbu au vinat in martie trei ursi in judetul Suceava. Legea prevede insa ca ursii pot fi impuscati numai daca se dovedeste ca au facut stricaciuni, ceea ce nu se intimplase. Explicatia ministrului Sarbu:

“Vanarea ursilor se inscrie in conceptul de utilizare durabila si de prevenire a conflictelor”

4. COLOANE OFICIALE SI ACCIDENTE

Pe vremea lui Ceausescu coloanele oficiale ale acestuia traversau un Bucuresti paralizat, cu circulatia oprita si cu strazile pazite de sute de militieni si securisti.

Meteahna s-a transmis si urmasilor defunctului PCR, adica demnitarilor PSD. Modul de deplasare al dictatorului a fost preluat de Adrian Nastase: intersectii blocate, agenti de circulatie plantati in toate intersectiile, atitudine agresiva si sfidatoare fata de ceilalti soferi.

In mai 2002, o Dacie a luat foc in pasajul Unirii din Bucuresti, producindu-se un incendiu puternic. Vietile oamenilor aflati in cele 40 de masini blocate in tunel erau in pericol, cu atit mai mult cu cit printre acestea se afla si o cisterna plina cu carburant. Cu toate acestea, politistii le-au interzis iesirea din tunel, pentru a asigura cale libera coloanei de masini a lui Adrian Nastase.

FRAZA DEFINITORIE A POSTARII: “Alcoolemia deputatului era de 0,4 la mie. Stefanoiu a explicat ca mincase doua mere.”

In aprilie 2002, coloana oficiala a lui Adrian Nastase a produs chiar un accident tragic: o ambulanta care facea parte din coloana primului-ministru a lovit mortal un om, in judetul Prahova.

Gindul te duce imediat la comportamentul aventuros al lui Nicu Ceausescu, stiut fiind ca printre ispravile sale se numara si citeva accidente cu masina, unele incheiate chiar cu decesul victimelor, fara insa ca fiul lui Ceausescu sa raspunda juridic. Persoana sa era prea importanta pentru ca cineva sa il poata trage la raspundere.

Nici actualii guvernanti nu sint atinsi nici cu o floare cind comit accidente. Desi premierul Nastase cere politiei sa fie necrutatoare cu vitezomanii, in realitate demnitarii PSD nu patesc nimic, nici atunci cind lucrurile sint limpezi.

Deputatul PSD de Maramures Luca Stefanoiu a omorat un copil intrand in viteza pe trotuar cu masina Parlamentului. Alcoolemia deputatului era de 0,4 la mie, fapt pe care Stefanoiu l-a explicat prin faptul ca mincase doua mere.

Deputatul PSD de Vaslui Dumitru Buzatu a lovit un pensionar pe trecerea de pietoni in judetul Vrancea. O masina a Ministrului de Interne, in care se pare ca se afla chiar ministrul Ioan Rus, a provocat un accident la Timisul de Sus, in judetul Brasov.

Dupa ce oficialii ministerului au negat ca ar fi avut loc un accident, au dat inapoi dar au spus ca ministrul se afla in alta masina. Bineinteles, in toate aceste cazuri nimeni nu a suportat consecintele juridice, demnitarii PSD aratind un dispret total pentru victimele lor.

5. STATISTICI MINCINOASE

Obiceiul lui Ceausescu de a anunta cifre false, doar pentru a demonstra ca planul cincinal a fost indeplinit, a fost preluat pe scara larga la nivelurile inferioare, unde se anuntau productii record de otel, cereale, carbune sau camioane.

Mecanismul intrase intr-un cerc vicios: planul cincinal crestea mereu, prin urmare si raportarile trebuiau umflate progresiv, pentru a demonstra superioritatea socialismului asupra “putredului capitalism”.

Procedeul a fost reluat de Guvernul Nastase si de PSD-istii locali, pentru a acoperi cumva promisiunile desantate facute electoratului. La bilantul de 100 de zile de guvernare, Adrian Nastase anunta ca restructurarea in domeniul utilitatilor publice (energie electrica si termica, gaze, alimentare cu apa) aplicata de PSD a avut ca efect reducerea personalului din aceste sectoare: “efectivele de personal ocupat in aceste sectoare s-au redus considerabil, fara a fi agravata rata somajului din economie.

Pe primele doua luni, reducerea de personal a fost de 14.900 persoane, reprezentand 8% din numarul de salariati din ramura.” Jurnalistii au demonstrat insa ca Adrian Nastase a mintit.

La intrebarile presei, iata ce au raspuns liderii sindicali: Aurelian Vancea, presedintele “Federatiei Univers”, care reprezinta sectorul energetic: “In sectorul care tine de Electrica au plecat vreo 2-3 acolo, pe cale naturala.”

Liviu Luca, prim-vicepresedintele CNSLR-Fratia: “Nu cunosc nimic, nu s-au facut disponibilizari. Nici in sectorul energiei hidro, nici in cel termo, nici in domeniul petrolului si nici in cel agricol.”

Marian Petre, director general adjunct la Compania Apele Romane: “La noi nu s-a facut nici o restructurare, nu s-a dat nici un om afara.” Eugen Luha, presedintele Federatiei Sindicatelor Gaz Romania: “In sectorul gazelor naturale nici nu s-au facut, nici nu se vor face concedieri.”

In 7 decembrie 2001 Adrian Nastase declara ca “rata somajului in România in acest an a scazut de la 10,1% anul trecut la sub 8%. S-au creat in acest an peste 300 de mii de locuri de munca.”

In realitate, peste 200.000 din cele 300.000 de locuri de munca nou create despre care vorbeste premierul nu existau decit in hirtiile primului-ministru. Potrivit Institutului National de Statistica, la sfirsitul anului 2001, efectivul salariatilor din economie a fost cu numai 99.300 de persoane mai mare decit la sfirsitul anului precedent.

In Cartea alba a guvernarii PSD pe 2001 se vorbeste despre incheierea, in primele 10 luni ale lui 2001, a contractelor de vinzare-cumparare de actiuni pentru 121 societati comerciale, cu un capital social vindut de 9600 miliarde lei, mai mare cu peste 50 % fata de anul 2000. De fapt, Guvernul PSD a incasat doar o treime din valoarea capitalului social (3.460 miliarde lei).

La inceputul acestui an, premierul s-a declarat nemultumit de incetineala cu care unele judete inmineaza titluri de proprietate. Speriat de avertismentele de la centru, prefectul Liviu Bechis, care este si seful organizatiei PSD Maramures, i-a cerut insistent subprefectului Ludovica Parvu, presedinte al Comisiei de aplicare a legii fondului funciar, sa falsifice raportul pe luna ianuarie:

“Bechis mi-a spus sa scriu in raport ca am distribuit 1.000 de titluri de proprietate in plus. Am refuzat sa falsific aceste documente si mi s-a spus ca refuz de fapt sa pun in aplicare programul Guvernului”

, a declarat subprefectul Ludovica Parvu.

Neputind sa se abtina, PSD minte si institutiile internationale. Intr-un raport inaintat Consiliului Europei, in vederea eliminarii post-monitorizarii Romaniei, vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc scrie ca articolul 205 privind insulta si articolul 206 privind calomnia din Codul penal au fost amendate, iar articolul 238 privind ofensa adusa autoritatii a fost abrogat.

Prin aceasta, “obligatiile României legate de Codul penal au fost in totalitate indeplinite.” In realitate, Hrebenciuc mintea. Art. 238, care pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani atingerea adusa onoarei unui demnitar, era in vigoare, iar articolele 205 si 206 nu fusesera amendate.

Guvernul PSD a incercat sa minta Fondul Monetar International, sustinind ca a disponibilizat numarul de angajati convenit, din rindul salariatilor Petrom.

In realitate, disponibilizarile sint doar pe hirtie, pentru ca Guvernul, in loc sa-si respecte angajamentele, a preferat sa transfere cateva mii de angajati ai SNP Petrom la societati nou infiintate, la care actionari sint tot angajati ai PETROM. In consecinta, FMI a suspendat acordarea transelor din acordul stand-by, decizie urmata imediat si de Banca Mondiala.

6. VIZITE IN STRAINATATE

Unul dintre motivele succesului de care Nicolae Ceausescu s-a bucurat, pentru o buna perioada, in statele capitaliste l-a reprezentat cumpararea masiva de produse sau tehnologie din Occident, afaceri care s-au dovedit uneori extrem de paguboase pentru Romania.

Cel mai bun exemplu in acest sens este vizita lui Ceausescu in Marea Britanie. In schimbul decoratiei si al plimbarii in caleasca cu regina, Nicolae Ceausescu a cumparat licenta pentru avioanele ROMBAC.

Avioanele respective, depasite din punct de vedere tehnologic, nu au fost fabricate decit in citeva exemplare. Nicolae Ceausescu isi cumpara cu banii romanilor bunavointa occidentalilor.

Vizita oficiala in Germania pe care Adrian Nastase a intreprins-o in iulie 2001 a fost considerata un succes. Primul ministru a fost bine primit la Berlin, s-a intalnit cu cancelarul Gerhard Schroder, cu ministrul de Externe Joschka Fischer, cu alti politicieni si cu oameni de afaceri germani, a dat interviuri, a tinut conferinte de presa.

In plus, Ministerul Informatiilor Publice a comunicat faptul ca vizita are rezultate concrete imediate, pentru ca “Nastase aduce un miliard de marci din Germania”.

In realitate, succesul vizitei lui Adrian Nastase in Germania a costat statul roman 1 miliard de marci. “Investitiile” cu care se lauda primul ministru erau, de fapt, importuri.

In schimbul bunei sale primiri, Adrian Nastase a determinat semnarea unor contracte comerciale, prin care firme romanesti de stat cumpara produse germane.

Astfel, CFR Calatori SA s-a obligat sa achizitioneze de la o firma germana rame automotoare in valoare de 250 milioane de dolari. Transelectrica SA s-a angajat sa plateasca 31 milioane de euro unui concern german pentru realizarea unei statii la Oradea si 32 milioane de euro unei alte firme germane pentru retehnologizarea statiei Constanta Nord.

Aceeasi Transelectrica a parafat, impreuna cu o companie germana, o scrisoare de intentie pentru realizarea statiei de la Isaccea. Societatea romaneasca s-a angajat sa plateasca 138 milioane de marci.

Nici unul dintre contractele cu care se lauda Guvernul nu reprezinta investitii germane in economia romaneasca. Firmele germane nu cumpara intreprinderi de stat romanesti si nici nu importa produse din Romania. Investitiile germane de miliarde de marci promise de Adrian Nastase nu exista.

7. IMAGINEA

Nicolae Ceausescu avea monopolul total al programelor de televiziune si al ziarelor, chipul sau era prezent in toate manualele scolare; cuplul dictatorial nu accepta alte vedete pe micul ecran.

Ceausescu avea pretentia sa isi dea cu parerea despre orice, dind “indicatii preþioase” atit oamenilor de stiinta, marilor scritori si profesori, cit si tractoristilor sau strungarilor. Cartile sale, tiparite in zeci de volume si in milioane de exemplare, umpleau rafturile librariilor.

Dictatorul se credea cel mai priceput, cel mai inteligent roman, ii placea sa fie laudat, nu accepta nici o criticã. De altfel nici nu era criticat, pentru ca devenea violent si razbunator.

Se inconjura de cohorte de lingai, subalterni din partid, scriitori de curte, etc, care il citau mereu si atacau orice voce critica, din occident sau din tara, care incerca sa se faca auzita.

Numai Ceausescu anunta vestile “bune”. El le spunea romanilor cum si cit le-a mai crescut nivelul de trai, si tot el dadea tonul criticilor la adresa occidentalilor, a institutiilor si organismelor internationale, care erau considerate vinovate de orice se intimpla rau in Romania, si acuzate de uneltiri impotriva poporului roman.

Ziua sa de nastere devenise sarbatoare nationala, dictatorul avind pretentia ca este urmasul si egalul lui Decebal, Stefan cel Mare sau Cuza.

Televiziunea si radioul publice sint aproape monopolizate de prezenta lui Adrian Nastase si a partidului sau. Premierul este cea mai mediatizata persoana din Romania, chiar la televiziunile private stirile despre guvern sau PSD depasind 80% din spatiile acordate stirilor interne.

Mai mult, televiziunea PrimaTV, finantata din bani publici de catre ministrul Miron Mitrea, aloca deseori spatiul stirilor interne exclusiv actiunilor guvernantilor.

Adrian Nastase vorbeste despre orice, da indicatii, lanseaza programe (fabricat in Romania, microbuze pentru elevi, operatiunea rebransarea, interzicerea importurilor de haine second-hand, etc.), stabileste daca vara ministrii vor purta sau nu costum si cravata.

Ministri si ceilalti demnitari PSD il citeaza obsesiv, multumindu-i ritualic premierului pentru sprijinul sau, incit ramine impresia ca nimic nu se face în Romania fara acceptul si aportul lui Adrian Nastase.

La mai putin de un an de la aparitia lor, cartile semnate Adrian Nastase au devenit bibliografie obligatorie pentru cei care aspira la un post in Ministerul Afacerilor Externe.

Adrian Nastase anunta doar cifrele statistice pozitive: cresterea economica, a nivelului de trai scaderea inflatiei si a somajului, previziunile optimiste pentru viitor.

Tot Adrian Nastase indreapta nemultumirile spre FMI si Banca Mondiala, considerate vinovate pentru disponibilizari de personal, cresterea preturilor sau a impozitelor.

Premierul acuza companiile multinationale de evaziune fiscala si dezaproba activitatea unor institutii internationale ca Amnesty International sau articolele aparute in ziare de prestigiu din strainatate.

In ciuda apelului demagogic al lui Adrian Nastase prin care cerea sa nu se acorde importanta prea mare zilei sale de nastere, premierul si-a organizat aniversarea in Spania, chiar la locul nasterii imparatului Traian, avind grija ca evenimentul sa fie intens mediatizat.

Structura personalitatii lui Adrian Nastase este foarte apropiata de cea a lui Nicoale Ceausescu. Nastase nu este nici mai democrat, nici mai decent, nici mai putin megaloman decit fostul dictator comunist.

Ceea ce ii diferentiaza pe cei doi este mediul in care evolueaza. Din punct de vedere economic, social si politic Romania de astazi mai are foarte putine in comun cu Romania perioadei comuniste. Contextul international este, de asemenea, cu totul diferit.

Si Nicolae Ceausescu, si Adrian Nastase urmaresc acelasi lucru: acapararea totatala a puterii simultan cu construirea cultului personalitatii. Mediul diferit impune insa adoptarea unor tactici diferite. Adrian Nastase isi impune cultul personalitatii pe fondul existentei unor structuri democratice.

Prin urmare, el incerca sa controleze pirghiile acestor structuri, prin subordonarea justitiei, prin transformarea parchetului si politiei in aparate care raspund direct ordinelor premierului, prin transformarea Parlamentului intr-o anexa a Guvernului, prin reactivarea fostilor securisti, prin politizarea administratiei publice, prin presiunile asupra mediului economic, prin controlul total in partid, prin intimidarea presei.

Intre Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase exista asemanari evidente. Nicolae Ceausescu a fost numit de Maurer “pentru ca nu era altul mai bun”.

Adrian Nastase a fost desemnat de Ion Iliescu fara ca acesta sa-si motiveze altfel alegerea. Nici unul dintre ei nu a fost votat direct, nici unul dintre ei nu s-a bucurat de legitimitatea data de electorat.

Dar, daca lui Nicolae Ceausescu i-au trebuit ani buni pina sa se asigure ca detine intreaga putere, pina sa inceapa sa impuna cultul personalitatii lui si a familiei lui, Adrian Nastase este mult mai putin ezitant. Intr-un an si jumatate, Adrian Nastase a demonstrat deja ambitiile sale dictatoriale.

Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC)

N.R. Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC) deruleaza un program de monitorizare a vietii social-politice si economice din Romania. In cadrul acestui program, ASPEC trimite periodic prezentari sintetice ale unor evenimente de interes public, precum si analize ale unor teme de actualitate.

 

Share