Semne consistente că moţiunea de cenzură a PSD nu va trece

Share

Semne substanţiale apar că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD nu va trece. Partidul Social Democrat îşi joacă ultima carte, în ultima zi a sesiunii extraordinare.

Pe de o parte, chiar şi dacă toţi parlamentarii PSD şi colateralele sale vor fi în plen, vor reuşi să formeze un cvorum la limită, de 235 de voturi active. Dar aceasta presupune o mobilizare exemplară.

Ori, PSD şi vagoanele sale de Poştă sunt în acest moment dominate de disensiuni interne între facţiuni care pun sub semnul întrebării funcţionarea maşinii de vot care a terorizat ţara din 2017 încoace.

Pe de altă pate, PNL, USR şi PMP vor alege probabil să nu intre în sala de plen, pentru ca să fie sigure că nici un parlamentar nu va defecta la un eventual vot.

Fostul lider PSD Miron Mitrea a explicat că dorinţa PSD, de a îşi obliga parlamentarii să voteze moţiunea, este neconstituţională: aceasta presupune mandatul imperativ, ori acesta este neconstituţional.

O soluţie ar fi ca moţiunea PSD, depusă în sesiunea extraordinară, să fie votată în sesiunea ordinară de toamnă. Dar şi aceasta este o chestiune care ridică probleme de constituţionalitate serioase, pe care PNl nu va ezita să le atace la CCR, în cel mai rău caz tergiversând.

O asemenea situaţie va dăuna puternic imaginii PSD, pentru că, pe măsură ce se apropie tot mai mult alegerile legislative, a da jos Guvernul devine, cu fiecare zi care trece, tot mai penibil şi inutil. Iar PSD se încurcă în moţiuni: ori votează moţiunea lansată în sesiunea extraordinară, ori iniţiază alta în sesiunea ordinară. Dacă le face pe amândouă, iarăşi apar probleme de neconstituţionalitate.

Dar cum par a sta în această dimineaţă cărţile?

Deputatul PSD de Alba Adrian Todor a intrat în izolare, pentru 14 zile. Lipsa acestuia ar putea crea probleme la votul asupra moțiunii de cenzură, informează Realitatea.net.

Liderul Pro România, Victor Ponta, susţine că rezultatul moţiunii de cenzură a fost decis deja, deși inițiativa urmează să fie dezbătută și votată în Parlament doar luni, 31 august. Ponta a sugerat că social-democrații au încheiat un blat cu liberalii.

De altfel, PSD şi Pro România se acuză reciproc de blat. „Ponta minte! Pentru a-şi acoperi propriul blat şi incapacitatea de a-şi controla proprii parlamentarii. Să anunţi cu o zi înainte că moţiunea pică demonstrează doar că vrei să demobilizezi parlamentarii PRO România. Ponta deja a reuşit să facă asta. Primul parlamentar care a anunţat că nu votează moţiunea este domnul Ilea, de la PRO România Cluj. În final, poate Ponta înţelege că avem nevoie de alte mesaje, pentru că moţiunea să treacă!”, a scris Alfred Simonis, pe Facebook.

Ovidiu Gant, deputat al Forumului Democrat al Germanilor din România, de unde provine preşedintele Klaus Iohannis, spune că moşiunea de cenzură a PSD este o mizerie. Gant spune că Parlamentul va da votul asupra „celui mai abject demers politic de după 1989: moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi sateliţii săi, în timpul pandemiei”. El adaugă că nu va vota moţiunea şi speră ca ea să fie respinsă. „Nu numai că nu voi vota această mizerie, nici măcar nu o voi gira cu prezenţa”, afirmă Gant.

Şi Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, o fantomă politică, sugerează că moţiunea de cenzură va pica. „Nu ştim dacă moţiunea va trece, pentru că în aceste ultime zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere. Nu ştim câte conserve mai sunt ascunse prin partide şi pe câte dintre ele este sistemul dispus să le sacrifice, dar, indiferent de rezultatul votului, romanii au dat de mult un vot de blam guvernului Iohannis-Orban. (…) Dacă acest guvern cade, atunci vom avea un guvern cu 3 priorităţi: deschiderea în siguranţă a şcolilor, gestionarea crizei medicale şi organizarea într-un mod democratic a alegerilor”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

În fine, PSD ar dori să-l propună pentru funcţia de prim-ministru pe Leonardo Badea, unul dintre oamenii PSD din CA BNR. “E una dintre variantele luate în calcul în acest moment şi e un om care merită să aibă această propunere”, a precizat Ciolacu aseară.

Share