home ECONOMIE Afaceri murdare marca Goldman Sachs (ZF)

Afaceri murdare marca Goldman Sachs (ZF)

Share

Numele Goldman Sachs, cea mai influenta banca de pe Wall Street, apare in mai toate scandalurile financiare din ultimii ani. Pe lista lunga a grupului ultima intrare implica Grecia, copilul-problema al Europei.

Păianjenul Goldman Sachs şi-a ţesut o pânză de influenţă în toată Europa (Maria Cora pentru Curierul national)

Prabusirea AIG, “ascunderea” datoriilor Greciei, bonusuri imense, tratament preferential pentru unii clienti sau influentarea deciziilor politice prin intermediul fostilor angajati ajunsi in functii importante la Washington. Acestea sunt o parte din “palmaresul” cu care se poate lauda Goldman Sachs, cea mai hulita, dar si admirata banca din lume.

New York Times ataca Goldman Sachs: Ar fi bine ca banca sa isi ceara scuze facand cadou o donatie de mai multe miliarde de dolari datoriei nationale (Ziarul financiar)

Ultimul episod care a adus in lumina reflectoarelor banca este cel potrivit caruia in 2001, la scurt timp dupa ce a aderat la zona euro, guvernul elen a apelat la Goldman Sachs pentru a face rost “pe sub mana” de un miliard de dolari prin intermediul unui swap al unei datorii in valoare de 10 mld. dolari. Scopul era sa tina ascuns deficitul bugetar al statului, ce atinsese cote alarmante.

Goldman Sachs a prostit investitorii în obligaţiuni elene (Bursa)

Acest nou scandal vine dupa ce anul trecut banca a jucat un dublu rol, cel de castigator al celei mai mari crize financiare de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar si cel al personajului negativ, intorcand impotriva sa intreaga opinie publica.

In timpul crizei financiare, cand cele mai multe banci se luptau cu pierderi record si cu pericolul falimentului, Goldman Sachs anunta rezultate similare celor din perioada de dinainte de criza.

Goldman Sachs, audiată din nou pentru declanşarea şi agravarea crizei (Curierul national)

Succesul bancii a atras atentia publica si la scurt timp au aparut primele critici. Multe voci au sustinut ca decizia sefului trezoreriei americane din 2008 Henry Paulson, care a ocupat anterior functia de director executiv in cadrul grupului, de a coordona din umbra vanzarea pe un pret de nimic a Bear Stearns si de a lasa Lehman Brothers sa se prabuseasca, a avut la baza dorinta Goldman de a-si elimina unii dintre cei mai mari competitori.

“Ataca tot ce miroase a bani”

Au existat si acuzatii mai dure, care tind spre teorii ale conspiratiei si care sustin ca grupul a orchestrat criza, fiind “un vampir” ce doreste sa profite de slabiciunile celorlalti.

Matt Taibbi, de la revista Rolling Stone, a scris intr-un articol ca Goldman este “o caracatita-vampir ascunsa sub o infatisare umana, care isi alimenteaza setea atacand orice miroase a bani”.

El a acuzat banca ca a stat in spatele oricarei crize de dupa Marea Recesiune din anii ’30, din dorinta de a se imbogati… citeste tot aici

Share