home POLITICA Piaţa Victoriei. Situaţie tensionată. Jandarmii interzic protestul

Piaţa Victoriei. Situaţie tensionată. Jandarmii interzic protestul

Share

La Piaţa Victoriei, în această seară, de zece ori mai mulţi jandarmi decât de obicei au legitimat pe oricine e la protest. În acest moment, aici sunt cam 100 de protestatari.

UPDATE 01.09:

Trafic blocat la Piaţa Victoriei. Protestele continuă pe ploaie

Atitudinea jandarmilor s-a schimbat, devenind extrem de agresivă. Oricine încearcă să treacă într-o simplă plimbare pe trotuarul din faţa Guvernului este oprit. Accesul îi este pur şi simplu interzis.

Piaţa Victoriei. Aşa începe represiunea

Unul dintre puţiniii protestatari, Cristian Mihai Dide, explică schimbarea de comportament a jandarmilor. Dacă până acum aceştia aveau o atitudine normală, cu momente mai tensionate, acum ei s-au schimbat.

În aceste momente, se pregăteşte evacuarea puţinilor protestatari din spaţiul pietonal de pe mijlocul Pieţei. Toţi manifestanţii şi toţi oamenii care au trecut prin Piaţă au fost deja legitimaţi. Se încalcă astfel Constituţia României:

ART. 39
Libertatea intrunirilor
Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfăsura
numai in mod pasnic, fără nici un fel de arme.

Piaţa Victoriei. Primul episod din ultima serie

O posibilitatea e că libertatea de întrunire este limitată pentru ca delegaţii străini la Adunarea Parlamentară NATO să nu vadă proteste.

Uite, la noi totul e ok, e linişte şi calm, relaxare. Suntem un stat democratic.

Indiferent despre ce este vorba, această metodă de represiune va duce în timp la crearea de tensiune socială. Pe măîsură ce desfăşurarea protestelor va fi interzisă în continuare, protestele aici vor căpăta amploare.

Oricum vor căpăta amploare. Ceea ce trebuie să priceapă însă protestatarii este că manifestează inutil la Piaţa Victoriei. Centrul real de putere este la Palatul Parlamentului. Iar despre cum se poate protesta aici şi cu ce rezultate se poate scrie un studiu.

De ce? Simplu: locul este studiat ca să se sufoce orice protest, iar Paraltul Parlamentului este o fortăreaţă, pe care Ceauşescu şi-a construit-o ca să reziste mult timp.

Share