home CORUPTIE, POLITICA Jandarmii au încălcat pe 10 august regulile de intervenţie

Jandarmii au încălcat pe 10 august regulile de intervenţie

Share

Jandarmii au încălcat regulile de intervenţie din manualul propriu, pe 10 august, la Piaţa Victoriei. Manualul jandarmilor vine în ajutorul victimelor după intervenţia în forţă de la mitingul diasporei.

Muiengişti – îi numeşte pe protestatari omul lui Teodosie Şpagoveanul

Forţelor de ordine le este interzis să lovească oamenii în cap, să le pulverizeze gaz lacrimogen în faţă şi să dea cu bastonul fără nicun avertisment. Adică, exact ce au făcut unii dintre jandarmi la protestul din 10 august, aşa cum demonstrează şi imaginile surprinse acolo.

Jandarmii vor fi cercetaţi pentru comportament abuziv

11 jandarmi au fost deja identificaţi de procurori şi vor fi cercetaţi pentru purtare abuzivă. Principala regulă din manualul de intervenţie al Jandarmerie spune că, indiferent de situaţie, forţele de ordine nu au voie să lovească pe cineva în zona capului. Nici măcar o persoană care îi atacă.

„Zona roşie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn riscurile traumatice mortale”, se spune în Ghidul de intervenție profesională.

Jandarmii au lovit protestatari care ridicaseră mâinile

Mai mult, au fost jandarmi filmaţi la protestul diasporei lovind în cap protestatri care aveau mâinile ridicate.

O altă regulă clară în intervenţia jandarmilor se referă la folosirea bastoanelor de cauciuc, bastoane pe care mulţi protestatri le-au simţit pe propria piele: Bastonul de cauciuc poate fi întrebuinţat atunci când celelalte mijloace de imobilizare nu au dat rezultate. Bastonul trebuie folosit în limita necesităţii. Aplicarea de lovituri va înceta imediat ce agresorul a renunţat la acţiunea sa şi s-a conformat dispoziţiilor date de jandarm.

Lacrimogenele nu se pulverizează direct în faţă

Şi modul în care au folosit gazele lacrimogene la protestul din 10 august arată că jandarmii au uitat de regulile din manualul lor de intervenţie: „Pulverizatorul de mână cu substanţe iritant-lacrimogene se foloseşte de la o distanţă de maximum trei metri. Atenţie, nu se pulverizează substanţă direct în faţa adversarului”.

La începutul anului, după un protest la Piaţa Universităţii la care mulţi oameni au fost percheziţionaţi, Laurenţiu Cazan, adjunctul Jandarmeriei Capitalei, avertiza asupra riscului pe care l-ar avea o petardă aruncată în mijlocul unei mulţimi.

Laurenţiu Cazan, adjunctul Jandarmeriei Capitalei: “Gândiţi-vă doar dacă ar fi explodat o astfel de petardă în mijlocul mulţimii, în care erau şi femei şi copii, oameni de toate vârstele. O astfel de petardă în mod categoric ar fi putut crea panică”.

Opt luni mai târziu, la protestul diasporei, chiar jandarmii coordonaţi de Laurenţiu Cazan, aruncau petrade lacrimogene în mijlocul mulţimii în care erau şi copii şi femei.

 

Citeşte şi
La inceputul acestei saptamani s-au implinit 1.000 de zile de protest neintrerupt in Piata Victoriei
Alexandru Cumpanasu a anuntat ca la Piata Victoriei va avea loc sambata, de la ora
Gabriela Firea se suceşte, la un an de la reprimarea manifestaţiei de la Piaţa Victoriei.Primaria
Pe 10 august se implineste un an de la protestul in urma caruia mii de
Partidul Neamul Romanesc, o falangă a PSD, anunta o contramanifestatie in Piata Victoriei, pe 10
Primăria Capitalei anunţă că a aprobat organizarea unei manifestaţii pentru data de 10 august în
Tudor Chirilă, solistul trupei Vama, a vorbit, in timpul concertului pe care l-a sustinut duminica
Un protest este anunțat în această seară, de la ora 18.00, în Piața Victoriei din
Comunitatea Declic organizează, duminică, 19 mai, un mare miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Intitulat
Câteva zeci de persoane au participat miercuri seară la un protest inedit în Piaţa Victoriei,
Share