Datoare vândută , aşa vrea Cabinetul Grindeanu să fie România

Share

Au trecut aproape patru luni de guvernare alde PSD. România e datoare şi riscă să devină datoare vândută rapid. Suma totală împrumutată este aproape 40% din cât a împrumutat România de la FMI în anul 2009.

 

Dar atunci situaţia ţării era complet diferită. Cabinetul Tăriceanu făcuse datorii, pentru a câştiga electoral. Ţara era în pragul incapacităţii de plăţi pe pensii şi salarii bugetare.  Acum, banii sunt împrumutaţi pentru onorarea promisiunilor electorale tembele făcute de alde PSD.

 

De câte ori sunt întrebați din ce fonduri vor crește pensiile și salariile bugetarilor, mai marii PSD și ALDE spun că sunt bani și invocă deja mult prea uzatul refren «românii au votat pentru creșterea economiei, pentru mai mulți bani în buzunarele lor».

 

, explică Digi24.

 

Creşterea economiei nu presupune neapărat creşterea salariilor

 

Da, poate să ducă la o creştere economică nesustenabilă, prin consum. Dar acesta duce la supraîncălzire şi ulterior la problemele structurale grave. Aşa că mesajul acesta primitiv este destinat urechilor electoratului propriu, care nu pricepe nimic din economie.

 

În acest timp, ce face Cabinetul Grindeanu? Face România datoare vândută. Guvernul se împrumută. A reușit ca până acum, adică în doar trei luni și jumătate, să se îndatoreze cu 4,697 miliarde de euro.

 

Aceasta reprezintă cam 40% din împrumutul semnat cu FMI, la începutul crizei economice. Atunci, cei ce împrumută azi criticau Cabinetul Boc. Care îşi forma astfel o plasă de siguranţă. Acum, fără plasă de siguranţă, Grindă împrumută bani pentru consum. Un dezastru financiar.

 

Defalcat, danţul pe banii noştri, România datoare

 

Ce mâncăm noi azi vor plăti mâine copii şi nepoţii noştri. E drept asta? Nu, e o formă de inconştienţă. Ministerul Finanțelor s-a împrumutat astfel:

 

2,835 miliarde de lei în ianuarie 2017;
3,533 miliarde de lei în februarie 2017;
3,061 miliarde de lei, plus încă 240 de milioane de euro, în martie 2017;
2,750 miliarde de lei, plus 1,75 miliarde de euro, în prima jumătate a lunii aprilie.

 

Majoritatea împrumuturilor sunt pe termen mediu și lung. Recordul e deținut de o emisiune pe piața internațională din 10 aprilie Ministerul condus de Viorel Ștefan a atras 750 de milioane de euro, cu scadență în 2035. Copii noştri. Ei vor plăti prostiile lui Viorel Ştefan, bine cravaşat de el jefe Liviu Dragnea.

Share