home CORUPTIE, POLITICA Călin Popescu Tăriceanu şi Operaţiunea “Diabolizarea Dreptei Curate”

Călin Popescu Tăriceanu şi Operaţiunea “Diabolizarea Dreptei Curate”

Share

Recent, pe piaţa media a apărut informaţia că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, negociază cu PNL schimbarea majorităţii parlamentare. Ideea este interesantă stuctural, dar depinde din ce direcţie priveşti lucrurile.

Tăriceanu spune acum că referendumurile sunt caracteristice regimurilor totalitare

Călin Popescu Tăriceanu şi Soluţia Imorală 2

Din punctul de vedere al alegătorilor de dreapta exasperaţi de chirurgia destructivă practicată de PSDragnea, ideea este aparent tentantă. În finalul anului 2004, noul preşedinte ales Traian Băsescu a rupt majoritatea parlamentară PSD + PUR. A rezultat o coaliţie de dreapta între Alianţa D.A. şi PUR.

Ani în şir după ce faţa hâdă a patidului lui Dan Voiculescu s-a revelat public în întreaga sa splendoare inversă Taian Băsescu a fost criticat pentru această mişcare politică. Dar nimeni nu a putut oferi contrafactual o altă soluţie pentru ruperea majorităţii toxice pe care o pusese la cale stânga reacţionară în 2004.

Acum, alăturarea lui Călin Popescu Tăriceanu PNL, USR, Pro România, resturilor PMP, UDMR şi celorlalte minorităţi – pentru că altfel nu se poate face masa critică parlamentară necesară formării unui alt guvern – este privită ca o nouă soluţie imorală. Unii o consideră necesară, ca singura posibilitate de a rupe maşina de vot PSDragnea, alţii au reţineri justificate.

Călin Popescu Tăriceanu, voltele sale şi ce nu este posibil

Condiţia pe care ar pune-o Călin Popescu Tăriceanu pentru a rupe coaliţia PSD-ALDE ar fi înlăturarea lui Ludovic Orban şi a Ralucăi Turcan de la conducerea PNL. Cei cu care ar negocia sunt primari prestanţi din Ardeal, precum orădeanul Ilie Bolojan, ori ilfoveanul Marian Petrache.

Preţul plătit de PNL, azi un partid eteroclit, infiltrat puternic de PSD, ar fi enorm. Ar pierde credibilitate. Una care şi aşa nu este la cote foarte ridicate. Partenerul – pion otrăvit ALDE în schimb ar câştiga electoral. Dintr-un partid remorcă la PSD, ALDE România ar deveni un aparent purtător al stindardului luptei contra abuzurilor… pe Dreapta.

PNL s-ar compromite puternic, pierzând opţiuni electorale, probabil în defavoarea noului partid al lui Dacian Cioloş şi al USR. Operaţiunea, privită astfel, pare mai curând una de infectare a Dreptei de către Dragnea, prin infiltrarea solului Tăriceanu.

Pentru că, evident, ce nu e posibil este să vedem un Tăriceanu metamorfozat în apărătorul luptei anticorupţie.

Cum îşi va juca Iohannis cărţile?

Este evident că ambiţia lui Călin Popescu Tăriceanu este să candideze şi să ajungă preşedinte. Acesta este şi motivul pentru care nu este de acord cu tot sufletul cu extirparea atribuţiilor şefului statului. Operaţiunea PSDragnea e văzută probabil de Tăriceanu cam aşa:

Adică tu vrei ca eu, dacă voi ajunge preşedinte, să fiu o păpuşă de paie la Palatul Cotroceni?

Pe de altă parte, a simţit că PSD nu va accepta niciodată să îi susţină candidatura şi îl duce cu zăhărelul. Aşa că încearcă acum să intre în ascensiune pe filiera Dreptei. Aici însă se confruntă cu problema că PNL, condus de Ludovic Orban, susţine candidatura deja anunţată la Preşedinţie a lui Klaus Iohannis.

Există deci o contradicţie. Sursele de presă afirmă că ar exista un canal de comunicare între Iohannis şi Tăriceanu. Dacă este aşa, va fi interesant de văzut cine îi va trage celuilalt clapa la momentul potrivit.

Evident, drumul optim ar fi ca alianţa aceasta eteroclită să se facă, PSDragnea să fie izolat, liderii din PSD ai mişcării ultrareacţionare aneantizaţi politic treptat, apoi Tăriceanu, la rândul său, izolat, iar ALDE să se resoarbă în PNL, Pro România şi PSD. Dar, nu-i aşa, drumul optim e unul şi realitatea politică e altceva.

Citeşte şi
Reclamația premierului Viorica Dăncilă la Curtea Constituțională nu l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să
Moțiunea de cenzură va fi depusă luni. Urmează un val de demisii din PSD săptămâna
PSD, partidul condus cu mână de fier de Liviu Dragnea, a coborât sub pragul de
UDMR profită de slăbiciunea PSD şi de Dorinţa lui Liviu Dragnea de a rămâne cu
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că nu va mai exista nicio schimbare de miniştri
Mircea Drăghici, propus de către PSD pentru postul de ministru al Transporturilor, a anunțat că
Florin Iordache are toate șansele să fie rebotezat parlamentarul "deget mijlociu"! Florin Iordache a depășit
Gabriela Firea ar putea fi exclusă sau sancţionată de CExN al PSD în urma declaraţiilor
PSD sunt toţi la fel, indiferent dacă acum unii trag într-o parte şi alţii în
Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională, a declarat miercuri că imaginea României, după ce
Share