home CORUPTIE, POLITICA Amnesty International cere anchetă pentru utilizarea excesivă a forţei în Piaţa Victoriei

Amnesty International cere anchetă pentru utilizarea excesivă a forţei în Piaţa Victoriei

Share

Amnesty International susţine că autoritățile române trebuie să desfășoare investigații imediate, independente și imparțiale. Acestea trebuie să fie realizate de instanțe civile.

Denunţ penal pe numele ministrului de Interne şi al prefectului Capitalei

Ele trebuie să caute răspunsuri la acuzațiile referitoare la utilizarea inutilă și excesivă a forței de către Jandarmerie împotriva protestatarilor la mitingul din 10 August, desfășurat la București. De asemenea și să-i aducă pe toți cei suspectați de comiterea de infracțiuni în fața Justiției

Amnesty International, profund îngrijorată

”Amnesty Internațional este profund îngrijorată din cauza acuzațiilor referitoare la utilizarea unor substanțe chimice iritante pentru dispersarea demonstrațiilor și de anunțul autorităților potrivit cărora investigațiile vor fi conduse de un parchet militar”, se mai arată în comunicatul pus pe site.

Peste 440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenția în forță a forțelor de ordine la protestul diasporei de vineri 10 august, iar peste 60 au fost rănite. Luni dimineața, la parchetul militar s-au înregistrat câteva zeci de plângeri penale împotriva jandarmeriei iar partidele din opoziție au anunțat că vor face sesizări penale împotriva ministrului de interne, Carmen Dan și împotriva prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, care a semna ordinul de evacuare a pieței în seara de vineri.

Share