Război civil instituţional

Share

Aşa cum era de aşteptat, acţiunea politică a lui Traian Băsescu, de amânare a numirii lui Ovidiu Silaghi la Transporturi până pe 23 august, pentru a-i da prilejul lui Victor Ponta să-şi încununeze laudele aduse lui Relu Fenechiu cu finalizarea privatizării CFR Marfă, a dus la transmiterea publică azi a unei declaraţii de război a USL la adresa preşedintelui.

Practic, acum Victor Ponta se reradicalizează iar, după radicalizarea din vara trecută. Anul trecut, Ponta a fost impulsionat de dezvăluirile privind dublul său plagiat. Acum e vorba despre acțiunea guvernului său, dominată de incompetență și corupție.

Dar Ponta nu vrea o nouă suspendare a preşedintelui:

Categoric nu. Preşedintele Băsescu, văzând că nu îl mai bagă nimeni în seamă, va încerca să ne provoace, dar nu trebuie să cădem în capcană. Ceasul merge şi, la anul, vom avea un alt preşedinte

Depinde şi care. USL joacă totul pe o singură carte, unificată cumva. Totul sau nimic. Și referendumul pentru noua lor constituție, și alegerea președintelui… și mai ce? Până acum, adversarul său politic Băsescu a câştigat cumva de câte ori a jucat totul pe o singură carte.

În aceste condiţii, se justifică sintagma “război civil instituţional”, pe care am folosit-o în titlu. De facto, de acum încolo fiecare dintre cele două părţi beligerante va acţiona de capul ei, pe cont propriu, în contradicţie cu acţiunea politică a celeilalte părţi.

Traian Băsescu şi aliaţii săi au propria lor realitate politică (noi considerăm că din foarte multe puncte de vedere aceasta este apropiată de realitatea politică românească, obiectiv privind lucrurile).

Victor Ponta şi USL au şi ei propria lor realitate politică alternativă, pe care o tot acreditează public, repetitiv, din debutul anului 2007 încoace, încă dinainte ca această alianţă politică să existe de jure.

citeşte şi: Victor Ponta: Guvernul va ignora pozițiile politice ale președintelui. Băsescu nu a mai respectat coabitarea

Anarhia aceasta instituţională nu va face deloc bine României, credem noi, însă ea va duce, fără putinţă de tăgadă, la precipitarea unor evoluţii politice şi economice care altfel ar fi durat ani de zile.

Noi credem, asemeni analistului Florin Cîţu, că uneori boala lungă duce la moarte sigură. Evoluţiile economice negative, rezultate dintr-o criză politică cronică, de genul celei provocate de şase ani de partidele aliate azi în USL, nu este de preferat unei terapii de şoc, cu consecinţe rapide, aparent dramatice, dar care ar oferi şanse de însănătoşire economică a ţării.

Practic, până acum anarhia aceasta politică era declarativă, cu pusee de acţiune politică, generată de doctrina alternativă a USL, aflată în spatele acestei realităţi alternative (precum lovitura de stat din vara anului trecut).

Acum, această anarhie politică devine faptică şi de aceea considerăm că este o formă de război civil instituţional. Ea se suprapune, atenţie, peste o lovitură de stat începută anul trecut de USL, care nu a învins, dar încă nici nu a fost înfrântă de statul de drept până la acest moment.

O explicaţie a unei părţi din reradicalizarea lui Ponta şi a USL este din nou din domeniul Justiţiei – aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, care va precipita lucrurile în PSD, reradicalizând şi aparatul de partid, care se va simţi atacat.

citește și: Ponta, despre aducerea lui Hayssam din Irak: E o fantezie extraordinară

Urmează vremuri foarte tulburi în România. Un semnal politic clar de susţinere a USL dă Vocea Rusiei, care dezvăluie de unde ar fi fost adus Hayssam. Evident, chiar dacă Ponta a zâmbit sibilinic la Guvern şi a spus că nu poate spune nimic (în oglindă cu cele spuse de Băsescu),

Vocea Rusiei susţine astfel intenţiile şi acţiunea politică a USL. Nu este nici prima, nici ultima dată când Moscova susţine nelegiuiţii şi prietenii lor într-un stat pe care are interesul să-l destabilizeze.

Share